Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE MOGUĆE

Može čak i Reiner, Radin ili Glasovac: Tko bi mijenjao Milanovića da kojim slučajem da ostavku

Foto: Patrik Macek, Luka Stanzl/Pixsell
1/8
Autori: vecernji.hr, Hina
19.03.2024.
u 11:01

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik RH Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je u ponedjeljak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. To isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je Milanovićevo kandidiranje dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti.

VEZANI ČLANCI

Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, a u tom slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud.

GALERIJA Milanovićev život u slikama – od malih nogu do političke karijere

1/42

Ustavni stručnjak Branko Smerdel za 24sata potvrdio je kako funkciju privremenog predsjednika može obavljati bilo koji od potpredsjednika Sabora ako ima politički legitimitet. Od pet potpredsjednika Sabora, tri iz HDZ-a nisu opcija, a radi se o Sabini Glasovac, Davorku Vidoviću i Furiji Radinu. HDZ-ovi potpredsjednici Sabora su Ante Sanader i Željko Reiner. Sanader je, kao i Gordan Jandroković, stranci važan u parlamentarnim izborima, gdje njih dvojica nose desetu i drugu izbornu jedinicu, što znači da preostaje samo Željko Reiner. On može u predsjedničkoj fotelji ostati najdulje 60 dana, koliko traje rok za raspisivanje predsjedničkih izbora.  

Zoran Milanović ponovio je u nedjelju u Lipovljanima da neće dati ostavku na mjesto predsjednika RH i da će biti premijerski kandidat SDP-a na izborima, a u očekivanju odluke Ustavnog suda vezano uz kandidaturu, referirao se da je to "nekoliko rečenica u Ustavu", a on to "vidi potpuno drukčije". Milanović je ponovio i da će ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a.

Komentara 10

ME
MediciKM
11:28 19.03.2024.

Isuse Kriste a ja pomislio da ne može gore a kad ono...uvijek može gore! Zapravo sada je vidljivo kako je Kolinda bila pametna i mudra žena. Makla se iz ovog političkog gnoja i uživa!

OP
Ocvali pupoljak
12:03 19.03.2024.

Ustav jasno kaže da je zamjena predsjednik Sabora a to je Jandroković. DOSTA nagađanja.

NI
Nipos18
11:22 19.03.2024.

Za dati ostavku i napustiti takvo mjesto (izići iz zone komfora) treba imati nešto što je priroda dala muškom rodu...a on nije takav tako da o ovim situacijama se ne treba ni raspravljati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije