Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka hrvatskoj
Povratak na članak

The Economist: Učite na politici rezova bivšeg finskog premijera Ahoa

Finska je izvrstan primjer “klađenja” na nove sektore: ICT i obrazovanje

Komentari 43

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:22 18.04.2014.

Već vidim da se tekst neće svidjeti vladajućima na Pantovčaku i Markovu trgu. Hrvatska ne smije biti uspješnija od "regije".

VL
Avatar Bojko
Bojko
13:25 18.04.2014.

Ne treba ti ekonomski fakultet za ovo, osnovni zaključak je rezanje br. opčina i središta državnih službi, parazite s proračuna tur u guzicu s posla kojeg tako i tako rade preko one stvari. Riješiti se tih političkih parizita i činovnika, i eto spasa.

VL
Avatar LiberalniAnarhist
LiberalniAnarhist
13:37 18.04.2014.

Jedna Njemačka sa 82 milijuna stanovnika u Bundestagu ima cca 65o zastupnika a Hrvatska na 4.5 milijuna ima 150 parazita i budala koje u Saboru glume narod! Pogledajmo primjerice još Josipovića koji je Zrinku Mojzeš bivšu novinarku 101.ce uhljebio zaza 18 000 kuna mjesečno kao svoju savjetnicu!Jadna mu majka koga ta osoba treba savjetovati!To su samo dva malaprimjera kako ,,naši,, dušobrižnici rasipaju novac jer ti lakrdijaši u pravilu nikad nisu radili nešto produktivno tako da ne znaju da se za novac mora i raditi!

VL
DU
Deleted user
13:16 18.04.2014.

Provjereno pravilo jest da budalu ne možeš naučiti jer da je moguće tako nešto, ne bi ni bio budala. Tako je bespotrebno nekom državniku govoriti da RH ne može imati više administrativnih jedinica od susjedne Italije, koja ima 10-ak puta više stanovnika i da je birokracija korov koji izrastao svugdje u RH i guši svaku poduzetničku inicijativu, crpeći energiju narodu bezdušnim iživljavanjem. Ne treba nama ni paralela s Finskom koja ide u krug najviše razvijenih socijalnih država svijeta nego bi bilo dosta da se ugledamo na Češku ili Slovačku, da bar prekopiramo model povoljnosti za strane investitore koji je mnogim građanima tamo gurnuo kruh u ruke jer su strani investitori prepoznali šansu. Ne, kod nas je glavna stvar opstruirati sve i sva sa što više političke razine!

VL
KR
kresimirn
13:18 18.04.2014.

a sto to sve vrijedi rezanje kada imamo nepismene ljude od lokalne do vrha vrhova

VL
DU
Deleted user
13:40 18.04.2014.

Ono što redakcija "The Economist" ne zna jest nedavni slučaj da Finska otpada jer je naš manager stada rekao da "lako njima kad nisu imali građanski rat". Onda je naišao provincijski nastavnik povijesti pa ispravio premijera rekavši da to naprosto nije povijesno točno - kasnije dobivši "jezikovu juhu" od premijera skupa s žiteljima Špičkovine, zar ne? Prema tome, uzaludna rabota je nametati premijeru RH neki finski model kad on zna najbolje, a i kad bude konfrontiran s činjenicama, to gore po činjenice. Opet će skupa s Linićem uprijeti u cjediljku i iscijediti narodu ono malo kn što je preostalo nakon nekoliko valova njihovih mjera, a kasnije će se obojica čudom čuditi kako je još više pala unutr. potrošnja, inače glavni generator zatvorenih, neizvozno orijent. ekonomija poput Hrvatske. Bolek&Lolek koprodukcijska ekonomija!

VL
Avatar admiral
admiral
13:46 18.04.2014.

Croatia je dobro napisao. Iako nisam na strani ovih ili onih sve više mi se čini također da netko namjerno ne želi da mi izađemo iz krize, tj. da nas neki iz regije sustignu. <Možda sam lud ali sad stvarno postaje sumnjivo. Nije problem što smo još u krizi jer je zemlja odavno shebana nego što se ključne stvari ne rade.

VL
SP
Spezispezi
13:35 18.04.2014.

Zamislite da imate genijalnu ideju koja može donijeti dobit i vama i lokalnoj zajednici. Ako to ne možete ratiti u svojoj garaži skriveni od inspektora i države nećete to uspjeti postaviti na noge za nekoliko godina, a tada je već netko drugi zaradio na onome što ste vi planirali. Birokratski aparat je toliki i takav da nikakva poslovna ideja tu ne može proći. Zašto bi netko investirao u takvu sredinu kad može otići npr u Srbiju i sve riješiti za par dana.

VL
DU
Deleted user
14:20 18.04.2014.

Nikakvi rezovi potrošnje i smanjenje poreza ne bi doveli do oporavka Finske da nema Finaca. Sustav može pomoći, ali sve prije svega uspjeh ovisi o ljudima, a Finska je i prije krize, i za vrijeme krize i nakon nje bilala i ostala među najmanje korumpiranim zemljama u svijetu. S druge strane, Hrvatska ima ljudski kadar koji je takav kakav jest i koji će s protokom vremena biti sve gori. Velik broj onih koji nešto vrijede su otišli (najčešće trajno) iz Hrvatske ili će otići čim im se ukaže prigoda, a u Hrvatsku se planira nastaniti pripadnike nekih drugih naroda, etničkih, vjerskih i(li) rasnih skupina.

VL
MI
mihan
13:09 18.04.2014.

svi domaći resursi ,kod nas,bili su upereni u stabilnost kune koju osim prizvodnje i izvoza nije bilo moguće održati...Rezultati su vidljivi kroz pad proizvodnje svih oblika i napokon stanja u kojem se nalazimo....Nije to jedini razlog ali jest jedan od bitnih.Izlaz treba tražiti i u turizmu..ali prije toga slavonija i dalamacija moraju sklopiti ozbiljan brak sa jakim predbračnim ugovorom..!!??

VL
Avatar sidex
sidex
14:21 18.04.2014.

Vladi SDP-a nije stalo do rasta gospodarstva i otvatranja novih radnih mjesta. Njima je sam važno osigurati sebe, svoje partijske drugove i rođake. To mogu i uzimanjem kredita, a poslije nije bitno, jer ionako ne računaju sa reizborom.

VL
DO
downunder
13:44 18.04.2014.

Da s Jovanovićem kao ministrom znanosti sigurno će vlada ulagati u obrazovanje.

VL
CI
cicibela
13:51 18.04.2014.

U Hrvatskoj imamo drukčiju logiku: treba srezati sve i svakomu, samo da bi se paraziti i dalje debljali i napredovali. Barem dok im traje mandat.

VL
L0
luena 01
13:01 18.04.2014.

btw.sad ce nas premijer reci :nek mene nitko ne poducava ja citam The Ecomonist :-))

VL
DE
denis12345
14:01 18.04.2014.

Drugim riječima, sve što su radili u protekle dvije godine je bilo potpuno krivo.

VL
CR
crofish
14:10 18.04.2014.

lako njima, oni nisu imali 'građanski rat' (prema našem geniju)

VL
Avatar EU afrodita
EU afrodita
14:59 18.04.2014.

cirkuliranje novca i pokretanje gospodarstva nije moguće postići sa visokim porezima..u svim europskim državama gdje su dizali poreze se dogodio zastoj, ako ne i zatvaranje tvrtki i poduteća i gubljenje radnih mjesta

VL
Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
13:58 18.04.2014.

A o čemu "glupi poduzetnici" tupe već 2 godine nego o smanjivanju poreza i nameta, te o smanjivanju državne (i lokalne) administracije? Pa jel stvarno treba netko izvana doć i prstom pokazat da bi neki polupismeni idiot u vladi to shvatio? Nema priliva od poreza ako ga povećavaš, štoviše, dešava se upravo suprotan efekat. Smanji porez i namete, i povećat će ti se priliv u državnu blagajnu. Al ne možeš to objasnit majmunima, niti pisano, niti crtano, a bogme niti argumentima.

VL
TM
tmataso6
14:55 18.04.2014.

U ovoj Banana tvorevini obrazovanje je samo trošak proračuna , a o informatičkom školovanju barem u višim razredima osnovne možemo sanjati. A i toliko ima rodjaka sa diplomom , koja treba , koji bi najradije pasli na državnim jaslama....o savjetnicima u ministarstvima koji su sa 40 završili faks i nemaju iskustva , ali imaju stranačku podobnost nećemo

VL
FA
faxfax
14:57 18.04.2014.

nista nase prdonje nece nauciti iz finskog primjera jer oni nerazumiju niti hrvatski pa kako onda da razumiju finski...finski politicari,za razliku od nasih,vole svoju domovinu ..kod nas to ociti nije slucaj....

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.