Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tehnološke kompanije bude nadu u oporavak

microsoft
Reuters
01.02.2010.
u 11:07

Apple je objavio povećanje profita od čak 50 posto, prije svega zbog odlične prodaje iPhonea u božićnom razdoblju, dvostruko veće nego u isto vrijeme lani.

Objava poslovnih rezultata svjetskih kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine znakovito je pokazala kako najveći profit bilježe tehnološke kompanije poput Microsofta, Yahooa, Googlea i Applea. Microsoft je tako objavio kako im je u posljednjem tromjesečju profit narastao čak 60 posto, najviše zbog odličnih prodajnih rezultata Windowsa 7.

Rast dobiti i do 60 posto

Ostvarili su tako profit od 6,66 milijardi dolara, što je znatno više od 4,18 milijardi dolara koje su zaradili u istom razdoblju godinu dana prije. Apple je objavio povećanje profita od čak 50 posto, prije svega zbog odlične prodaje iPhonea u božićnom razdoblju, dvostruko većoj nego u isto vrijeme lani, pa je ostvareni neto prihod u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju dostigao je 3,38 milijardi dolara dok je u istom kvartalu 2008. godine prihod bio 2,26 milijardi dolara. Dobrim se rezultatima priključio i Google čija je neto dobit u posljednjem kvartalu bila 1,97 milijardi dolara, što je pet puta više u usporedbi s istim razdobljem 2008. Među kompanijama koje su 2009. godinu završile s većim porastom dobiti jesu i Intel, IBM i eBay. Da nije ipak sve baš tako bajno u tehnološkom sektoru, pokazuje primjer Yahooa koji je ostvario 153 milijuna dolara neto dobiti u posljednjem tromjesečju prošle godine, no prodaja im još uvijek pada. U usporedbi sa 303 milijuna dolara gubitka u istom razdoblju 2008., rast dobiti je impozantan, ali prihod od prodaje pao je četiri posto, na 1,7 milijardi dolara.

Maloprodaja u padu

Stručnjaci upozoravaju kako su ovakvi rezultati uvelike plod rezanja troškova u kompanijama – primjerice, Yahoo je na štednji oglašavanja otpustio više od 2000 radnika – no ipak bude nadu u oporavak. S druge pak strane, zabilježen je pad maloprodaje, posebno u SAD-u, iako su predviđanja govorila suprotno, pa su loše rezultate ostvarili upravo maloprodajni lanci. Jedan od najvećih, američki Wal-Mart, objavio je kako će radi rezanja troškova poslovanja otpustiti dodatnih 11.200 radnika, što će biti nova sol na najveću ranu američkog gospodarstva – nezaposlenost. Analitičari upozoravaju da na “blagdanski” kvartal treba ipak gledati s oprezom, pa će procjena oporavka biti točnija nakon prvog mjeseca poslovanja ove godine.

Komentara 1

MO
morales
11:45 01.02.2010.

Walmart je najveći, ne jedan od najvećih ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije