Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vratile se "kute"

Tamni traper i crvene majice za curice, a za dečke plave uniforme

'12.03.2013., Osijek - Prvasici na nastavu dolaze u novoj skolskoj odjeci koju su im kupili roditelji. To je prva skola u Osjecko-baranjskoj zupaniji gdje se uvela uniforma, odnosno ista odjeca za sve
'Davor Javorovic/PIXSELL'
13.03.2013.
u 07:30

Svaki učenik ima po dva kompleta odjeće. Djevojčicama je na raspolaganju uz hlače i tamnoplava suknja.

Roditelji prvašića osječke OŠ Antuna Mihanovića više nemaju dvojbi kako odjenuti dijete za nastavu. Njih 40 u školsku klupu sjeda u – uniformi.

– Ne bih to nazvala uniformom. Mislim da bi školska odjeća bila primjereniji naziv – kaže Iva Ižaković, pedagoginja Škole.

Dok su dječaci odjeveni u svijetloplave polo majice i tamnoplave traper hlače, djevojčice su u crvenim majicama, a po želji mogu imati tamnoplave suknjice ili iste takve hlače. Svi imaju po dva kompleta majica s dugim i kratkim rukavima. Na svakoj od njih izvezen je amblem AM kao inicijal naziva škole Antun Mihanović.

Za osam godina svi isti

– Na ovaj se način razvija osjećaj pripadnosti školi. Ovo je eksperimentalni program. Kada budemo upisivali novu generaciju učenika, odmah će dobiti i svoje komplete – nastavlja pedagoginja.

Projekt "uniformiranja" provodi se u posljednje tri godine. Na upisu prvašića roditelji su dobili upitnik u kojem su odgovarali slažu li se s uniformama.

– Prema zadnjem anketiranju, većina roditelja bila je za uvođenje školske odjeće. Ništa nismo radili bez njihove suglasnosti – rekla je Ižaković.

Roditeljima koji nisu u financijskoj mogućnosti da kupe komplete, koji su skrojeni prema ranije uzetim mjerama djece, učiteljice su dale uzorke materijala s kojima su trebali uskladiti propisanu odjeću.

– Reakcije su dobre. Odjeća je univerzalna, od prirodnih materijala i udobna. Kada djeca stoje u vrsti, odmah uočavam gdje su curice, a gdje dečki – priznaje Vanda Bukvić, učiteljica 1. a razreda.

U školi postoji već kodeks koji podrazumijeva odijevanje prilagođeno dolasku na nastavu, za djevojčice bez velikih dekoltea, prekratkih sukanja ili ljeti hlačica.

– Cijela škola bi za osam godina trebala biti uniformirana. Važno je da smo počeli s najmlađima pa će im ovakav način odijevanja biti prihvatljiviji kada dođu u osmi razred – objasnila je pedagoginja.

Sviđa mi se

Nina i Vanesa na nastavu dolaze u suknjicama jer su im draže od hlača. Ni Filip više ne razmišlja što će ujutro obući.

– Sviđa mi se plava boja koju nose dečki – priznaje Filip.

– Važno je da je projekt prihvatljiv svakom roditelju. Majice su stajale 65 kuna. Odjeća se lako održava – složila se mama Marijana Javorović.

Ključne riječi

Komentara 20

DU
Deleted user
08:23 13.03.2013.

Itekako djeca imaju osjećaj pripadnosti školi...više su tamo nego kod kuće. Kada sam ja išla u školu morali smo nositi kute, svi su to mrzili, toliko smo svi bili željni obući se svaki dan u svoju odjeću...pogledajte današnju djecu...samo gledaju tko što ima na sebi...i to im je zanimljivo i cool, pa zašto ih sputavati? Prvašićima je to zgodno (a roditeljima još zgodnije!?), samo do kada? Ne vjerujem da će ti isti prvašići isto razmišljati kada uđu u pubertet.

ZA
zagorec1
08:24 13.03.2013.

Svaka cast!!!! To je za pohvalit i tako bi trebale sve skole ucinit!!! Sad ce i ono dijete ciji roditelj nema hrpu novaca bit ko i dijete najveceg bogatasa!!! Djeca se nece djelit na one sa brendiranom odjecom i ostale!!!!! Naravno i ovako kupljena roba bit ce jeftinija nego da se kupuje u ducanima!!! Bravo jos jednom!!!

E6
enigma_68
07:57 13.03.2013.

Svaka čast i veliko priznanje za školu i pedagogicu,znam kako je biti u uniformi jer je i moja generacija imala isto takva pravila i bilo je puno bolje u svakom pogledu. Bravo još jednom!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije