Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Talijani žele ugrabiti baš sve slobodne frekvencije pa tužili HRT

\'24.09.2010, Zagreb - Novi DVBT odasiljac koji omogucuje gledanje digitalne televizije zbog gasenja analognog zemaljskog signala.\'
Siniša Kanižaj/PIXSELL
20.04.2011.
u 12:45

Nakon pritisaka, "Čizma" je odgodila digitalizaciju te je Dalmacija zasad pošteđena talijanskih smetnji

Rat za nesmetano gledanje hrvatskih TV programa na Jadranu nastavlja se. Podsjetimo, na međunarodno dogovorenim i usuglašenim frekvencijama koje su dodijeljene Hrvatskoj Talijani emitiraju svoje programe, prelaskom na digitalni signal sve je više problema i smetnji u Hrvatskoj. Do sada su Talijani odbacivali bilo kakvu krivnju, štoviše, u svim svojim nastupima i pokušajima obrane pravili su se da ne razumiju o čemu je zapravo riječ.

Propisi dopuštaju krađu

Proteklog tjedna situacija je dovedena do apsurda. Naime, Talijani su tužili Hrvatsku radioteleviziju! Talijanski nakladnik LA9 SPA iz Padove pokrenuo je sudski postupak – žalbu na sudu u Rimu, i to za ometanje njihovih programa koji se emitiraju na kanalu K28 u području sjeveroistočne Italije, piše na portalu HRT-a. Istina, 'glavni okrivljeni' je talijanski regulator koji im je izdao dozvole, no u tužbu su 'ubacili' i HRT jer upravo on emitira na spomenutoj frekvenciji. "Taj paušalni navod HRT-a kao jedne od tuženih strana, i to bez obrazloženja, nema nikakve osnove jer HRT kao jedan od TV nakladnika s nacionalnom koncesijom za emitiranje svojih programa koristi mrežu odašiljača MUX A Odašiljača i veza, koja radi na međunarodno koordiniranim kanalima", objašnjeno je na HRT-u.

Apsurd je u tome što je talijanska uprava dala nešto što nije talijansko, nego hrvatsko dobro, a njihovi im propisi to dopuštaju. No, žalbu bismo mogli i protumačiti sebi u korist – kao konačno priznanje da 'dijele' dozvole koje nisu njihove.

Sastanak u Ženevi

Kako doznajemo u HAKOM-u, 5. i 6. svibnja u Ženevi bi se trebao održati sastanak država susjeda Italije, koje sve muku muče s talijanskim ometanjem signala. Organizator je ITU (Međunarodna telekomunikacijska unija), tijelo koje je dogovaralo raspodjelu frekvencija. Sastanak je rezultat stalne i duge aktivnosti prema ITU-u, kazuju u HAKOM-u. Postigli smo mali pozitivan rezultat, a to je da je Italija barem na 6 mjeseci odgodila daljnju digitalizaciju, što znači da je Dalmacija "pošteđena" do daljnjega talijanskih smetnji.

Komentara 24

TA
tarle1
13:07 20.04.2011.

Drugarice Tanja, ako slučajno u ovoj tvojoj \"prezentaciji\" ima i malo istine, crno nam se piše i \"i u toj stvari\". Da li bi njih mi mogli \"zadovoljiti\" stim, ako bi im, za prvu ruku, podmetnuli, recimo, Sanadera, pa neka ga ... Možda nas nakon toga puste na miru ti \"talijanci\".

DD
DDUVNJAK
13:30 20.04.2011.

Dakle slijedi nam međunarodna arbitraža o spornoj provinciji Dalmaciji. Nu Jadranka Kosor ima iskustva kako je ono lijepo izvela sa temperamentnim Pahorom.

Avatar bolix
bolix
13:07 20.04.2011.

Ko zna talijane a ja ih znam, s njima nema razgovora jer su i inače - EL bahati! U Italiji se snjima non stop svađam a repertoar psovki im je najveći u EU sem nas naravno. Jesu se namjerili. Poanta je u tome da ako im nešto želiš dokazati onda to moraš na isti način kao što oni rade. Inače po nekom defoltu to ne razumiju. KAo da su glupi. A mislim da su uz engleze to najgluplji narod na 3 kontinenta. Samo što naša vlada prvo nezna pegovarati i mi smo uvijek fini u pregovorima. Nema tu previše priče. Pojača HRT signal u IStri pa ni TAlijani neće moći pratiti svoj program. I onda kad im dojadi će tražiti dogovor . Inače neče. Prema tome VLADO, ako neznaš onda radiš kao i talijan , pa češ saznati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije