Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hannes Swoboda
Povratak na članak

Swoboda: Katastrofa za Sloveniju ako ne ratificira pristupni ugovor

Vođa kluba socijalista i demokrata u Europskom parlamentu i bivši izvjestitelj EP-a za Hrvatsku kazao je da bi bila "katastrofa" kada Slovenija ne bi na vrijeme ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU.

Komentari 26

TO
Toni50
12:01 29.01.2013.

Swoboda: Katastrofa za Sloveniju ako ne ratificira pristupni ugovor; mi čemo im ga naduvati na primjer.. Drugoga nema; ipak ima sreča za Hrvatsku !

VL
DO
domazl
09:17 29.01.2013.

Iskreno, nisam protivnik ulaska u EU, ali i neulaskom, narod RH ne bi ništa osobito izgubio, u materijalnim i blagodatnom smislu. Izgubili bi najviše danas vladajući, a likovala bi oporba. Do prije godinu i pol bilo je obrnuto. Eto, to je naša realnost i briga za građane RH. Za stanje u RH uopće nije presudno što na čelu države nisu "prave velike Hrvatine", već što nisu pravi domoljubi, bez obzira na gene, porijeklo i vjeru.

VL
CR
crocro
09:17 29.01.2013.

Ako je Račan potpisao da slovenija nema nikakvih graničnih sporova sa Hrvatskom, kako su se sporovi pokazali naknadno. Ako je potpisao da nema sporova sa slovenijom oko granice znači da je granica potpuno bila poznata i sloveniji i Hrvatskoj. A to znači da slovenija naknadno nije imala nikakvo pravo postavljati pitanje granice, jer je granična crta bila poznata. Crta je jedna i obvezuje obje države. Ali tu je pogriješila EU koja je omogućila sloveniji revidiranje pitanja granice kada je pristupila u EU. To je vrlo svirep način od strane slovenije kojoj niti jedan sud neće dosuditi prisvajanje zaljeva u cijelosti već će ostati crta sredine. Po drugi puta EU je pogriješila što ponovo na svirep način blokiraju Hrvatsku u članstvo u NATO savezu. Po treći puta EU je pogriješila što u korjenu nije srezala sloveniju zbog novog blokiranja Hrvatske zbog ljubljanske banke. Nakon beskonačnih i podlih igara slovenije u inat EU, krajnje je vrijeme da se slovenija isključi iz članstva u EU.

VL
NI
niklas
09:46 29.01.2013.

Baš bi bilo super da ne ratificiraju, to bi tek onda bio autogol što kaže Kacin ali za Sloveniju.

VL
IN
intellegens
09:56 29.01.2013.

Kada bi mi hrvati, slovenci ili srbi nesto jos odlucivali na ovim prostorima onda bi se jos uvjek ratovalo.

VL
Avatar dpejakovic
dpejakovic
09:58 29.01.2013.

Ako nas ne pustite dragi Slovenci uvijek ste dobro došli na Jadran i uvijek ste nam dobro došli gosti. Nadam se iskreno da nas ne mrzite toliko da bi nas pustili u EU. Unaprijed hvala!

VL
LO
lojtra
10:06 29.01.2013.

Obzirom na krizu ne treba žuriti u EU, nismo ni do sad :) Nama se više isplati da se slovenija "potopi" nego da uđemo u ovakvu EU. 99.99 posto naroda će od EU imati više štete ego koristi. Tko ne vjeruje nek pogleda kako izgleda "Europa zdaj" na "sončni strani Alp"!! Slovenija nije naš nego europski problem pa nek si oni to rješavaju kak znaju.

VL
Avatar Stipo Li
Stipo Li
10:22 29.01.2013.

Meni nije jasno gdje euroskeptici vide Hrvatsku ako ne u EU.......u nekoj novoj Balkanskoj zajednici Država......... Nismo mi Švicarska ili Norveška......naša je stvar kako ćemo mi iskoristiti EU.......manje dajemo u EU fondove nego što možemo dobiti.....jedina je stvar kako ćemo mi iskoristiti to.........

VL
DU
Deleted user
10:23 29.01.2013.

U slučaju slovenske blokade pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. 7. ove godine,, pristup bi se odklonio za dugački niz godina. Tada bi i nama ostao prostor za odnos prema Sloveniji. Za posljedicu bi to moglo imati vratiti neke nacionalne zakone u prvobitno stanje pa sa slovencima voditi jedan potpuno drugi razgovor. Mnoge zakone koji su štiti hrvatske nacionalne interese morali smo mijenjati i prilagoditi ih "pravnoj stečevini Europske unije" - a u tu "pravnu stečevinu" spada očevidno i najgrublji načini ucjene. Mislim da bi se Slovenija sama još mogla načuditi "svojoj uspješnoj politici"!

VL
KO
kolarjeva3
10:26 29.01.2013.

"Katastrofa za Sloveniju ako ne ratificira pristupni ugovor" - kakav naslov - to je katastrofa za Hrvatsku

VL
BI
bionicninja
10:35 29.01.2013.

Obzirom na krizu ne treba ici u EU ?????? Europska centralna banaka je davala kredite Bankama u teškoćama unutar EU po kamati od ispod 1 % Europska centralna banka je otkupljivala obveznice članica u problemima kako bi smanjili kmate kojee te države plačaju. Dala je 500 mil€ HBOR-u da financira hrvatske poduzetnike sa kamatama od 2-4%. Roaming između država članica je manji 2-3 puta nego u Hrvatskoj. ... Da stvarno nam ne treba ta EU trebamo mi ostati svoj na svome, nama trebaju Fimi medije, IGH-ai, Konstruktori, itd...

VL
SO
Somelier
10:36 29.01.2013.

Englezi su ratificirali sporazum u oba doma. Sada to leži na stolu kod kraljice na potpis. Više od 300 godina nije se desilo da kraljica ne potpiše odluku oba doma. Znači ako sada kraljica potpiše a Slovenci ne. Mislim da bi ih Englezi izbrisali sa zemljopisne karte. To je uvreda za njihovu kraljicu koja se onda zabadava trudila.

VL
Avatar Forrest Gump
Forrest Gump
10:37 29.01.2013.

vjerojatno jedina i največa korist od ulaska u EU će nam biti garancija d za 40-50 godian na ovim prostoriam neče opet biti rata i da na mse povijest neče ponoviti...bar će nam djeca i unuc živjeti u miru, aa ovo s slonijom je čista sprdačina slovensek i EU politike i svega što si članice Eu mogu dopustiti na području ucjena i reketarenja...dug im ne bih oprostio taman čekali još godinu dana..ćekamo več nekoliko stolječa pa još koja godina nam ništa ne znaći...

VL
DI
Dipling
10:52 29.01.2013.

dragi naši susjedi treba u svemu sačuvati obraz pa zar niste dobili dozvolu ribolova u našem moru a nemilice ga koristite dobili ste piranski zaliv gotovo ste prisvojili zajedničku nuklearku račan vam je oprostio 900,000.000 eu duga a sada tražite da hrvatska povuče punomoć bankama za deviznu štednju hr.građana u ljubljanskoj banci što bi značilo da kad tad bi hrvatska morala isplatiti vaše obaveze koje su s kamatama preko 1.500,000.000 eu sačuvajte gospodo obraz

VL
LA
larala
11:12 29.01.2013.

zanimljivo svima je katastrofa ako hr. ne uđe u uniji 1.7 al, nikome nije katastrofa ako narod ostane bez svoje love u ljubljanskoj banci radi fotelja politicara.....ma, kako vas nije sram?....jel tome služi politika?užas, užas, užas

VL
CR
crocro
11:21 29.01.2013.

Dipling, U 10,52 spomenuli ste da su slovenci dobiti Savudrijsku valu, odnosno Piranski zaljev. Koliko ja znam oni imaju pola zaljeva, a Hrvatska ima pola zaljeva, a to znači da ga nisu od nikoga dobili i arbitražno-sudska presuda još nije donesena. Oni neće dobiti ništa, pa čak niti to, već će biti prisiljeni vratiti opljačkani dug, a prije vraćanja duga, uz najveću muku potpisati će Hrvatski pristupni ugovor u veljači, a to znači da će mo za 2 dana moći reći da je potpisivanje ovaj mjesec.

VL
Avatar Topgen
Topgen
11:25 29.01.2013.

Ne brinite. Ne odlucuje Slovenija nego Njemacka. Ja sam se samo bojao Engleza i Francuza ali oni su vec ratificirali.

VL
CR
crocro
11:29 29.01.2013.

castrumFF, Ma slažem se s vama, no danas slovenci ne bi bili u EU da im talijali nisu dopusili. A ako su dobili blagodat od talijana da sami uđu u EU, oni sada žele odigrati ulogu Talijana ali ne pozitivnu već nagativnu, pa su u tri navrata stopirali i uvjetovali ulazak Hrvatse u NATO i EU. A što se tiče granice, itekako je poznata granica i slovencima i Hrvatima, a to je sredina zaljeva. Sava kaznena djela koja su se događala u zaljevu po pravilu je rješavala policija koja je sa svake zdrane bila nadležna točno za polovicu zaljeva. To se pravilo poštivalo i to je prava granica. A to što su se oni sjetili da im je polovica zaljeva malo te hoće cijeli zaljev do Hrvatske obale, to nije produkt zdravog razuma i to niti jedan sud neće dosuditi njima u korist. Na televijziji je bilo puno video i audio zapisa povodom raznih slučajeva koji dokazuju nadležnost svake strane za točno polovicu zaljeva. Bez obzira bila granica utvrđena ili ne oni gube svaki spor.

VL
SA
Savjest
11:31 29.01.2013.

Iako je bez daljnjega jasno da je ulazak Hrvatske u EU prvenstveno uinteresu same EU, EU je dugo igrala na sporost Hrvatske u udovoljavanju uvjetima ulaska, zatim na Sloveniju, a sad kad joj je sama Slovenija počela smetati, g. Swoboda govori o šteti koju će od toga imati Slovenija i Hrvatska. Formalno gledano, ako Slovenija ne ratificira ugovor o pristupanju, ona je postupila po svojim ovlaštenjima kao članica EU. Logično bi tada bilo da ostale članice, ako im Slovenija time nanosi štetu, isključe Sloveniju iz svoje zajednice. No, g. Swobodi lakše je govoriti na ovaj način kojim on ipak otkriva da se na Sloveniju vrši pritisak, iako to ne eksplicira. A ako se vrši pritisak, onda je to kršenje Lisabonskog sporazuma, a kršenje Lisabonskog sporazuma, moglo bi formalno ugroziti samu EU. Logičan odgovor jest: Ne može mala Slovenija igrati onako kako to piše u Lisabonskom ugovoru, a uskoro nitko u EU neće više moći tako igrati, jer će EU postati SED.

VL
SA
Savjest
11:31 29.01.2013.

Koliko politika može biti nelogična? Toliko, koliko to narod prihvati! Budući da narod reagira pretežno emotivno, znači da politika može biti i krajnje nelogična, ako se samo čini da je logična. I dok zaostale zemlje (zemlje u razvoju) još uvijek temelje svoju politiku na mitovima (unutrašnji i vanjski neprijatelji) razvijene zemlje EU temelje svoju politiku nainteresima, ali ni one o tim interesima ne govore dovoljno otvoreno.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.