Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlike u procjenama

'Svjetska populacija raste izvan svake kontrole'

populacija
Reuters/PIXSELL
29.09.2013.
u 08:49

- Svjetska populacija raste izvan svake kontrole - rekao je Attenborough te dodao kako se svjetska populacija utrostručila u 60 godina. 1950. na svijetu je bilo 2,53 milijarde ljudi, a posljednja procjena je da nas danas ima 7,16 milijardi.

Ugledni britanski naturalist, sir David Attenborough, je nedavno kazao da je rast populacije "izvan kontrole".

- Svjetska populacija raste izvan svake kontrole - rekao je Attenborough, piše BBC te dodao kako se svjetska populacija utrostručila u 60 godina. 1950. godine na svijetu je bilo 2,53 milijarde ljudi, dok je posljednja procjena da nas danas ima 7,16 milijardi.

Nastavi li se rast populacije ovim tempom do kraja stoljeća će na svijetu biti gotovo 40 milijardi stanovnika. No, posljednje procjene UN-a pobijaju tu tvrdnju i kažu da će 2100. godine na svijetu biti oko 11 milijardi ljudi.

Globalni strateg u Deutsche bank Sanjeev Sanyal smatra kako su procjene UN-a pogrešne. Kaže kako će svjetska populacija svoj vrh doseći 2050. godine, sa oko 8,7 milijardi ljudi, ali da će tada početi pada i do kraja stoljeća će biti 8 milijardi. To je milijardu više nego nas je danas i mnogo manje od 11 milijardi koliko predviđa UN.

Razlike u predviđanjima postoje zbog toga što se stručnjaci imaju drugačije pretpostavke o budućoj rodnosti, smrtnosti i migracijama.

>>Britanci postaju najbrojniji – već 2050. bit će ih više od Nijemaca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije