Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bum na Otoku

Britanci postaju najbrojniji – već 2050. bit će ih više od Nijemaca

'Prime Minister David Cameron meets local school children at the Major Dhyan Chand National Hockey Stadium in Delhi, on the last day of a three day trip to India.Photo: Press Association/PIXSELL'
Press Association/PIXSELL'
14.08.2013.
u 17:57

Brojni useljenici polako ali sigurno mijenjaju autohtonu nacionalnu strukturu države

Velika Britanija doživjela je demografski bum. Samo prošle godine rođeno je 420 tisuća novih stanovnika, i to je najveći broj rođenih u jednoj godini od 1972. Svi britanski mediji izvještavaju kako se njihova populacija povećava brže nego u zemljama Europske unije, posebno više nego u Njemačkoj, Švedskoj, Belgiji i Nizozemskoj. ​​Rast od 420.000 u samo jednoj godini odgovara gradu veličine Bristola.

Imigranti s puno djece

Na znatan porast broja stanovnika utjecali su imigranti koji dolaze raditi u Veliku Britaniju. Njihov se broj povećao za 165.600. Više od četvrtine novorođenčadi rodile su majke koje su rođene u inozemstvu. Zamjenik predsjednika imigracijskog ureda Mehmet Alp tvrdi da "brojke jasno pokazuju kako su useljenici glavni pokretač rasta stanovništva u Velikoj Britaniji. Te brojke znatno utječu na buduće potrebe novih stanovnika, kao što su škola i mjesto stanovanja, ali i javne usluge. To je razlog zašto vlada mora biti uporna u naporima da useljavanje drži pod kontrolom".

Britanski rast stanovništva gotovo trećinu je veći od Francuske, njihovog najbližeg konkurenta. Podaci pokazuju da je francusko stanovništvo poraslo za više od 319 tisuća u istom razdoblju. Dok Francuskinje u prosjeku imaju dvoje djece, Velika Britanija ima obitelj s troje ili više potomaka, što je veći postotak nego u većini država EU.

Iako se po broju stanovnika Velika Britanija trenutačno nalazi na trećem mjestu u EU, iza Njemačke i Francuske, do 2050. godine očekuje se da bi se broj stanovnika u toj zemlji mogao popeti na 76,4 milijuna te da će tada biti najnapučenija zemlja u Uniji. Francuska će tada imati 73,2 milijuna stanovnika, a Njemačka "samo" 70,8 milijuna.

Istodobno, u Velikoj Britaniji raste i kampanja usmjerena na poticanje ilegalnih imigranata da napuste zemlju. U šest londonskih četvrti snimljeni su kombiji koji kruže gradom, a na kojima su ispisane poruke: "Idi kući ili ćeš biti uhićen" i "U Velikoj Britaniji ste ilegalno". Premijer David Cameron izjavio u srpnju da je imigracija "stalan trošak" za javne usluge u Velikoj Britaniji.

Britansko stanovništvo stari, a zamah brzom rastu populacije daju useljeničke obitelji, što postupno, ali sigurno, mijenja autohtonu nacionalnu strukturu države. Britanski premijer naglašava da je posljednjih deset godina Velika Britanija imala "lošu imigracijsku politiku koja je potpuno zapuštena" pa je odlučan da se smanji razina useljavanja.

Pretrpane učionice

Britanska populacijska eksplozija potaknuta je dolaskom pola milijuna imigranata iz Kine, Indije, Njemačke, SAD-a, Pakistana, Poljske i Australije. Uz strah od drugog masovnog priljeva iz Rumunjske i Bugarske na kraju godine, iz Centra za političke studije poručuju da je "ovakav rast stanovništva neodrživ jer se već vide posljedice u pretrpanim učionicama, rodilištima i nedostatku stambenog prostora". Parlamentarac James Clappison izjavio je da je "britanski otok već prenapučen stanovništvom i ništa se ne može učiniti ako ljudi žele imati djecu, ali se može kontrolirali useljenička politika".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije