Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Udružena nepravda'

Svi ćemo shvatiti kako zapravo radi Haaški sud

Sandra Bošnjak
Renato Branđolica
01.08.2012.
u 09:56

Sugovornici u filmu šalju poruku Sudu kako je Oluja bila profesionalno izvedena vojna akcija

U Večernjakovom prvom dokumetarnom filmu "Udružena nepravda" koji se može kupiti od subote, 4.kolovoza uz primjerak vaše dnevne novine donosimo priču o sudskom procesu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, o radu haaškog Tribunala za bivšu Jugoslaviju, posljedicama prvostupanjske presude hrvatskim generalima i udruženom zločinačkom pothvatu koja se implicira na cijeli hrvatski narod.

Sve važne teme

Večernji list prati rad Suda u Haagu od njegova osnivanja 1993. godine, a redovito su naši novinari izvještavali s lica mjesta o suđenju hrvatskim generalima, odnosu hrvatskih vlada prema suradnji s Tribunalom, optužnicama i prvostupanjskim presudama Gotovini i Markaču u kojima se proziva i hrvatski državni vrh predvođen prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom za udruženi zločinački pothvat. Odlučili smo snimiti dokumentarni film o svim tim temama, jer naši čitatelji redovito traže od nas da ih informiramo o svim novim detaljima iz haaških sudnica i velika većina s nestrpljenjem očekuje završetak Žalbenog procesa nadajući se da će suci biti razumniji i pažljivo razmotriti sve činjenice koje govore u prilog nevinosti generala Gotovine i Markača.

Svi sudionici dokumentarnog filma šalju snažnu poruku Haaškom sudu tvrdeći da je vojna operacija Oluja bila profesionalno provedena akcija te se hrvatski državni i vojni vrh morao odlučiti na oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija jer je pritisak velikog broja prognanika, prometne odsječenosti i nemogućnosti funkcioniranja gospodarstva i pravne države postao preveliki teret za državu koja nije bila u svojim priznatim granicama.

U filmu "Udružena nepravda" profesor Neven Sesardić iz Hong Konga, Mishka Gora iz Tasmanije, Robin Harris i Brian Gallagher iz Londona, Ina Vukić iz Sydneya, Goran Višnjić iz Los Angelesa i drugi sudionici, iz vlastitog iskustva i godinama prateći rad Haškog Tribunala, poručuju da je suđenje generalima pokazalo i niz manjkavosti ad hoc sudova te da je presuda donešena na temelju nedovoljno utvrđenih i pravno relevantnih dokaza.

Bolje razumijevanje

Nakon što pogledate dokumentarni film Večernjeg lista "Udužena nepravda" saznat ćete više o radu Haaškog suda i greškama koje mogu biti ispravljene u drugostupanjskoj presudi generalima Gotovini i Markaču.

Večernji list je upravo zbog bolje informiranosti svojih čitatelja i istine o hrvatskim generalima odlučio snimiti fim nakon kojeg ćemo svi bolje razumjeti što se zapravo događa u Haagu.

>>Dokumentarni film "Udružena nepravda" kupite u subotu uz Večernji list za samo 8 kuna!

Komentara 19

MA
Maroje2312
10:01 01.08.2012.

Taj sud je dobro izrežirani cirkus. Fuj, fuj, fuj......

Avatar Idler 3
Idler 3
10:38 01.08.2012.

Upravo zato što se taj sud može "zabuniti" i nekog osudit na 20 godina nakon što je prethodno proces razvlačen 5-6 godina je najbolji dokaz kakav je to sud. Sad taj isti sud mora naći neko opravdanje za sve te godine boravka nevinog čovjeka u njihovim ćelijama što je ujedno i najveći dokaz o kakvom se sudu radi. Oni naivni će spominjat nekakvo pravo i pravni postupak !!!

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
10:22 01.08.2012.

pa zar nije Mesic bio vrhovnik JNA dok je rusila Vukovar.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije