Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dubrovačko primorje

Svećenik bajker šakama do smrti tukao političara

Don Ivan Sinanović
Foto: Dubrovački vjesnik
1/4
22.05.2012.
u 08:49

Marko Kraljević pijan se poslije fešte zaputio do kuće don Ivice Sinanovića te lupao po vratima

Galama uz pokuju psovku i prodorni zvukovi udaraca po vratima župnog ureda parali su noć. Don Ivica Sinanović prenuo se iz sna i laganim korakom krenuo je prema glavnom ulazu u svoju župu. Na vratima ga je čekao Marko Kraljević. Osjetio je zadah alkohola iz njegovih usta. Poletjele su grube riječi, a odmah potom i udarci. Tučnjava je bila kratka, ali žestoka. Tko je prvi zamahnuo više nije ni bitno.

Prigovarao zbog striptiza

U općem metežu krv je šikljala na sve strane. Nekoliko trenutaka poslije don Sinanović stajao je u hodniku nad Kraljevićevim (49) tijelom. Tako su ih i policajci, koje su pozvali susjedi u 1.45 sati čim je buka počela, zatekli. Don Ivica Sinanović, svećenik u župi Banići u Dubrovačkom primorju, danas je uhićen zbog ubojstva Marka Kraljevića, predsjednika tamošnjeg Mjesnog odbora. U Banićima, selu sa samo nekoliko stotina duša, mještani nerado govore o zločinu. No, riječ po riječ, ispričaše da je Kraljević do vrata župnog dvora došao na povratku sa svečane večere i proslave 20. godišnjice oslobođenja Dubrovačkog primorja. Pretpostavljaju da je tu malo popio. Sa svećenikom već godinama, zbog gradnje seoskog groblja, ima nesuglasice. Naime, don Sinanović našao je način da od župljana grobno mjesto naplati 16.000, a Mjesni odbor izračunao je da ono stoji oko 40.000 kuna.

– Spominjao je i meni te nesuglasice. Ja samo mogu reći da je don Ivica dobar čovjek. Pretpostavljam da se branio. Pa kad ti netko noću bane na vrata, moraš se braniti – kaže Niko Mulja, bivši šef Moto kluba Dvije rote iz Konavala, čiji je počasni član i don Sinanović.

– Puno je učinio za naš klub, blagoslivljao nam je motore, išli smo na mise. Zadnji put sam ga vidio prije mjesec dana, malo smo popričali o općim stvarima – kaže Mulja. Osim što je bio zaljubljenik u motore, don Sinanović od ostalih se svećenika razlikuje i po tome što ima tri tetovaže, što se sukobio s policijom kada je prigovarao zbog striptiza što se održavao u Mrcinama, nasuprot župnoj kući u kojoj je tada stanovao. Don Sinanović je bio i sudionik Domovinskog rata, a na portalu registra branitelja nalazimo da je u ratu bio od svibnja do kolovoza 1995. godine u 143. ogulinskoj domobranskoj pukovniji.

Prijeteće poruke na autu

I ubijeni Kraljević bio je u ratu. Otišao je u mirovinu, no bio je aktivan kao općinski vijećnik HDZ-a u Dubrovačkom primorju.

– Obojica su oboljela od PTSP-a. Neoženjeni Kraljević živio je puno tiše od svećenika. Osim kad popije, a to se, izgleda, dogodilo i u noći ubojstva – pričaju nam Stonjani. Korčulanin kojega smo zatekli dok je uz rub magistrale pješačio prema Stonu, o ubojstvu u srcu Banića kaže ono što je čuo:

– Jedni pričaju da je svećenik to učinio u samoobrani, a drugi da ga je hladnokrvno dotukao.

Baš kao u vezi s ubojstvom, selo je bilo podijeljeno i oko proširenja groblja. I dok su jedni bili uz don Sinanovića, drugi su mu na autu ostavljali prijeteće poruke, prijavljivali ga biskupu, a kad je k njemu išao na očitovanje, ubili su mu psa. Nakon ubojstva u Banićima, dubrovački biskup Mate Uzinić don Sinanovića je razriješio službe župnog upravitelja župa Banići i Lisac i do daljnjega mu zabranio obavljanje svećeničkog poziva.

Komentara 294

OB
-obrisani-
10:41 22.05.2012.

.zeitgeist. - Nije pitanje trebaš li uzeti tableticu već koje boje.

FR
franc
12:06 22.05.2012.

Faljen Isus i Marija !

OB
-obrisani-
09:57 22.05.2012.

Sve u svemu žalosno. Jasno mi je da svećenik nije ništa više nego samo čovjek. Međutim svećenik ne smije čak ni braniti svoj život ako se ugleda u Isusa Krista kamo li oduzeti drugome život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije