Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zloćudna bolest

Svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice

'02.01.2013., Zagreb - Ministar zdravlja Rajko Ostojic odrzao je konferenciju za novinare na temu Sto smo ucinili u smanjenju lista cekanja u bolnicama. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
'Igor Kralj/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
17.01.2013.
u 12:11

Cilj nacionalnog programa jest da se u roku od 13 godina smrtnost smanji za 80 posto, a to je moguće ako se bar 80 posto žena odazove pozivima – pojasnio je Ostojić

Oko 100 tisuća poziva, u sklopu Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice, odaslano je ovih dana na adrese Hrvatica između 25 i 65 godina života, a koje na papa testu nisu bile tri godine i više. Riječ je o dopisu kojim ih se poziva da obave taj preventivni pregled.

– Svaki dan u Hrvatskoj se jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre od te zloćudne bolesti – upozorio je ministar zdravlja Rajko Ostojić i dodao da je riječ o bespotrebnim smrtima jer otkriven u ranoj fazi ovaj rak je potpuno izlječiv jednostavnim operacijskim postupkom konizacije koji se obavlja u dnevnim bolnicama.

– Cilj nacionalnog programa jest da se u roku od 13 godina smrtnost smanji za 80 posto, a to je moguće jedino ako se bar 80 posto žena odazove pozivima – pojasnio je Ostojić.

Kako bi se javnost sto više senzibilizirala i ove će se godine u subotu diljem zemlje obilježiti Dan mimoza, a Zagrepčani će priliku da doznaju više o raku vrata maternice imati na Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati.

– Pozivamo sve da nam se pridruže kako bi što više žena osvijestilo potrebu za redovitim pregledima – poručio je prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

A ministar zdravlja, koji će uskoro u utrku za zagrebačkog gradonačelnika, osvrnuo se i na rad sadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića tijekom proteklih dana kada je grad zatrpao snijeg.

– Dužnost je gradonačelnika osigurati nesmetan promet u gradu, pa će o tome je li Bandić proteklih dana kupio jeftine predizborne poene odlučiti građani – rekao je Ostojić.

>> Rak vrata maternice: PAPA-test otkriva premaligne promjene

Komentara 3

RE
redgnom
12:20 17.01.2013.

Kaj Monsanto kaže na ovo? Koliko su gentski modificirane hrane uvalili ljudima? Doduše imaju oni dionice i u farmaceutskoj industriji. Prvo otruj ljude pa ih onda liječi.

OB
-obrisani-
15:41 17.01.2013.

Biti će i još veći porast malignih oboljenja, sa većim postotcima umiranja. Sve veći stresovi, sve veća neimaština, nemogućnost nabavki skupih lijekova doprinjeti će mnogim oboljenjima. Ovaj bi trebao rješavati sve afere u zdravstvu, vratiti ukradena sredstva te ih koristiti za nabavku učinkovitih lijekova a smanjiti privatne generičke. Dobra predizborna kampanja, te je poželio više eksponiranja u javnosti. Ova vlada teži bogaćenju, te će nama malima biti mnogo teže uskoro doći do liječnika specijaliste a bolnice će mo možda na onom Svijetu sanjati.

OB
-obrisani-
19:51 17.01.2013.

Vlada je za mnoge najgora zloćudna bolest, koja se nije mogla ni zamisliti svih ovih ratnih i poratnih godina. Sreća da o nama odlućuju stručni liječnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije