Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESUDA U AFERI SUHI LED

Sutkinja: Proračun Grada Zagreba temeljito je čišćen osam godina, a da to nitko nije primijetio

Zagreb: Zvonimir Šostar dolazi na Županijski sud
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
04.09.2023.
u 16:37

USKOK je s presudom zadovoljan, a hoće li se žaliti na visinu kazni, vidjet će također kada dobiju pisano obrazloženje presude.

- Prva stvar koju se u ovom postupku treba zapitati je; Kako je moguće da je čišćenje ventilacijskih otvora u sportskim dvoranama trajalo osam godina, a da to nitko nije kontrolirao pri čemu je temeljito očišćen proračun Grada Zagreba? Kako je moguće da nitko nikada nije provjerio što se radi, niti je postavio pitanje je li sustav tog i takvog čišćenja učinkovit? Pogotovo što je uporaba metode čišćenja suhim ledom vrlo skupa i što se u javnosti prezentiralo da se ta metoda upotrebljava kako bi se spriječilo da se djeca u vrtićima i školama u Zagrebu zaraze legionelom. No ako se nitko u Gradu Zagrebu nije pitao, zato se pitao  USKOK koji je temeljito "očistio" sve to. Istraga koju su proveli je sjajno provedena, s hrpom dokaza koji su povezani i na kojima je sada utemeljena ova nepravomoćna presuda - kazala je među ostalim Rahela Valentić obrazlažući nepravomoćnu presudu u aferi Suhi led.

A ta presuda, još je jedan sudski "spomenik" ostavštini Milana Bandića, jer je na optuženičkoj klupi sjedio Zvonimir Šostar, nekada jedan od najbližih Bandićevih suradnika, bivši Bandićev pročelnik za zdravstvo  i čovjek kojeg su zvali zagrebačkim ministrom zdravlja. Afera Suhi led počela je uhićenjem Šostara i još devet osoba još tamo 2016. Godinu kasnije podignuta je optužnica, a polovinom 2018. od 10-ero tadašnjih optuženika, njih šestero je priznalo krivnju te se nagodio s USKOK-om. Od preostalih četvero, jedan je optuženik u međuvremenu preminuo,  dok su Šostar, njegova zamjenica Mirta Lončar i Davor Ljubić, direktor Ekotoursa sada nepravomoćno osuđeni zbog zloporaba kojima je Grad Zagreb oštećen za oko 40 milijuna kuna.  Teretilo ih se za više djela: zloporabe položaja i mito, a Ljubića i za pranje novca, utaju poreza...

Na koncu, Šostar je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri godine zatvora, a njemu i njegovoj obitelji oduzeta je imovina vrijedna oko milijun eura. Što se tiče Mirte Lončar, koja se jedina pojavila na objavi presude,  ona je uvjetno osuđena na godinu dana zatvora uz rok kušnje od pet godina. Ljubić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, te je ostao bez oko četiri milijuna eura. Kako je osuđen na kaznu višu od pet godina zatvora, određen mu je i istražni zatvor. Ako se sam ne javi u Remetinec u dogledno vrijeme, sud će naložiti policiji da ga se privede.  Troje optuženika moraju platiti i ukupno  oko 130.000 eura troškova sudskog postupka.

Prema optužnici, Šostar je za mito namještao poslove Ljubićevoj tvrtki, a Grad Zagreb je poslove stvarno vrijedne oko 13,4 milijuna kuna platio oko 52 milijuna kuna. Za uzvrat, Ljubić mu je dao neutvrđeni iznos novca, a njemu i njegovoj  obitelji plaćao je putovanja u SAD, Argentinu, Belgiju, Egipat, Španjolsku... Optuženici su u obranama nijekali počinjenje djela, no sud im nije vjerovao, a u obrazloženju presude koje je potrajalo više od dva i pol sata sutkinja Valentić je detaljno obrazložila na kojim je dokazima  njezino vijeće utemeljilo nepravomoćnu osuđujuću presudu.

- Cijela ova priča počela je još 2006. kada je osobno Zvonimir Šostar  odlučio da  će se ventilacijski otvori čistiti metodom suhog leda. U svojoj obrani kazao je da se na tu metodu odlučio jer je dobio preporuku, no nije rekao od koga. Kazao je da je o tome čitao na internetu. No da je čitao na internetu, onda bi valjda vidio i ono što su utvrdili vještaci; da je riječ o metodi koja je skupa no neučinkovita  jer do pojave legionele ne može doći u  klimatizacijskim i ventilacijskim sustavima  sportskih  dvorana. Šostar je donio odluku da se prihvati metoda koja je odgovarala specifikacijama Ljubićeve tvrtke, a uvjete natječaja koje je raspisivao Grad Zagreb, nije određivao onaj koji natječaj raspisuje, već onaj koji daje ponudu. Pa je u natječaj stavljeno sve što odgovara Ljubićevoj tvrtki,a Grad Zagreb se čak nije potrudio kasnije u dokumentaciji nešto promijeniti već je uvjete natječaja doslovno prepisao iz dokumentacije Ekotoursa. Nadalje Šostar je neistinito naveo da je dao naloge  da se sustav provjeri, jer nikome za te naloge nije rekao i tih naloga  nema. Iako je on bio pročelnik odjela koje se među ostalim bavi socijalom, proračun svog odjela nije trošio  na njih već je punio račun Ekotoursa. Svjedoci su ovdje iskazivali kako im je Ljubić pričao da polovinu onoga što Grad Zagreb uplati na račun Ekotoursa, Ljubić mora vratiti Šostaru te još nekim osobama. Tako, što je više novca  išlo Ekotoursu, više je novca  išlo i Šostaru - kazala je  sutkinja Valentić.

VEZANI ČLANCI:

Pobrojala je zatim koja je sve putovanja Ljubić platio Šostaru i članovima njegove obitelji, a ti troškovi prema optužnici iznose najmanje oko 178.000 kuna. Iz provedenih dokaza vidljivo je da je Ljubić avionske karte kupovao jedne za drugim i plaćao ih gotovinom, a sve to za  sudsko vijeće je bio dokaz da je Ljubićeva tvrtka dobivala poslove s Gradom Zagrebom, te da je Ljubić za uzvrat plaćao mito Šostaru.

-  Šostar se vodio samo svojim imovinskim interesima, kako kod odabira firme Davora Ljubića s kojim je već dogovorio da će podijeliti novac nakon što ga izvuku iz proračuna, tako  i idućih osam godina kada je to nastavljeno bez ikakve kontrole. Tijekom dokaznog postupka utvrđeno je da su neke dvorane čišćene, a neke nisu. Ljubić je ispostavljao račune i za čišćenje dvorana koje uopće nisu imale klimatizacijski sustav, a to nitko nije kontrolirao - kazala je sutkinja Valentić.

I Ljubiću i Šostaru od početka postupka blokirana je imovina i sada im je oduzeto sve za što nisu dokazali da su stekli na zakonit način. Kod Ljubića se radi o oko 140 nekretnina, mahom polja, oranica, livada.... koje su upisne na njegovu majku. Vrijede oko dva milijuna eura, a ostatak do dva milijuna eura  će Ljubić, ako presuda postane pravomoćna, morati uplatiti u proračun. Šostar je pak ostao bez zemljišta na kojima su dvije stambene zgrade  od oko ukupno 500 kvadrata, teniski teren i okućnice, te bez BMW-a, odnosno bez imovine vrijedne milijun eura. Što se tiče Grada Zagreba, on je upućen da u parničnom postupku od Ljubićeve tvrtke potražuje povrat 40 milijuna kuna. U Šostarevom slučaju radilo se o proširenom oduzimanju imovinske koristi, jer nije uspio opravdati nesrazmjer  u prihodima i rashodima.

- U svojoj obrani tvrdio je da je prodavao  umjetničke slike koje je posjedovao. Nije, međutim, dokazao kako je do tih slika došao, odnosno jesu li nabavljene legalnim prihodom ili darom. Tvrdio je da je slike naslijedio od oca, no ni o tome podataka nema. Što se tiče visine izrečenih kazni, Šostaru je otegotno što je uzimao novac iz budžeta ureda u kojem je osim zdravstva bila i socijala, dakle sektori kojima je doista novac potreban.  Taj je odjel koristio kao svoj osobni bankomat. Otegotno mu je i to što je putovao s vlasnikom tvrtke koja je poslovala s Gradom Zagrebom, a to nije prihvatljivo ponašanje - kazala je sutkinja Valentić.

I dok ona smatra da  su sve optužbe protiv Šostara dokazne, s njom se ne slaže Šostarova obrana, koja je najavila  žalbu.

- Ništa od onih ključnih tvrdnji za koje je Šostar proglašen krivim nisu dokazane. Žalit ćemo se na presudu kada vidimo pisano obrazloženje - kazao je Nikola Drobec, Šostarov branitelj.

S druge strane, USKOK je s presudom zadovoljan, a hoće li se žaliti na visinu kazni, vidjet će također kada dobiju pisano obrazloženje presude.

- Potvrđeno je sve ono što je USKOK od početka tvrdio, da je gradski  proračun doslovno opljačkan. Zadovoljni smo i što je  donesena presuda zbog pranja novca te što je primijenjen institut proširenog oduzimanjem imovinske koristi - kazao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

VIDEO: Molitelji ponovo klečali na trgovima diljem zemlje i molili krunicu

Komentara 19

Avatar mrIvan
mrIvan
17:04 04.09.2023.

Da je lovica samo kapala Šostaru još bi se to dalo sakriti - ali bilo je tu više primatelja. Uskoro će Šostar o suhom ledu razmišljati u zatvorskom redu...BMW-a nećeš vidjeti par godina a i ovo nekretnina neće te dočekati kada jednog jutra, musav i bez zuba, široookim hodom kreneš u ostatak muke...

JO
JovanC
16:58 04.09.2023.

Nitko ne spominje da je Sostar bio na celu Andrije Stampara i cijelu koronu se pojavljivao kao ugledni zdravstveni djelatnik i solio nam pamet o korni i mjerama...

Avatar Make my day
Make my day
20:23 04.09.2023.

Bandić je našao formulu kako dobiti izbore ...1) penzioneri su najredovitije biračko tijelo, njima je pogodovap kroz besplatan prijevoz, božićnice itd. 2) pogodovanje nacionalnim manjinama 3) zapošljavanje podobnih i njihovih obitelji, 4)konstantno obilaženje terena, razne obljetnice, rođendani, skupovi, sprovodi itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije