Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenija

Susret Kosor - Pahor - Tadić dogovoren u tajnosti

pahor kosor
Reuters
04.03.2010.
u 12:23

Posebna pozornost posvetit će se intenziviranju gospodarske suradnje između država te razmjeni iskustava s poduzetim mjerama za izlazak iz gospodarske krize.

Konferencija o potpori jugoistočnoj Europi koju u Brdu kod Kranja pod visokim pokroviteljstvom Bruxellesa suorganiziraju Hrvatska i Slovenija glavni je povod i tema sutrašnjeg trilateralnog susreta hrvatske premijerke Jadranke Kosor, njezinog slovenskog kolege Boruta Pahora i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Ptuju.

Konferencija će biti pod naslovom »Zajedno za Europsku uniju: Doprinos Zapadnog Balkana europskoj budućnosti«, a premijer Pahor je nakon jučerašnje sjednice svoje vlade kazao da je dnašnji susret nešto posebno, dogovoren u tajnosti i na brzinu što govori o kvaliteti odnosa između Zagreba, Ljubljane i Beograda.

Pahor je za konferenciju u Brdu kod Kranja kazao da je jako komoplicirana. Dovoljno je da se zna tko je pristao doći na konferenciju i sada želimo u tom pogledu napraviti korak dalje, kazao je Pahor dodavši da se na toj trilateralnoj razini, pored političkih odnosa, vide i mogućnosti gospodarskog povezivanja. Najavivši skorašnji dolazak libijske delegacije u Sloveniju Pahor je upozorio na otvoren prostor mogućnosti bosanskohercegovačkih vlasti za investicije u arapskom i muslimanskom svijetu ali same tamo nisu sposobne investirati pa zašto Hrvatska i Srbija ne bi mogle doći do tih mogućnosti i zajedničkog nastupa.

Hrvatska ima mogućnosti u kojima komplementarno mogu surađivati Slovenija i Srbija, Srbija ima mogućnosti u kojima mogu srađivati Hrvatska i Slovenija i želimo iskoristiti ozračje povećanog povjerenja da se takva suradnja i ostvari, kazao je Pahor dodavši da je predsjednik Tadić proeuropski i proreformski usmjeren vođa i za ovu je regiju jako važan. Svoju će vjerodostojnost ljudima koji su ga izabrali potvrditi ispunjavanjem datih obećanja, a to je i obećanje o europskoj budućnosti jer Srbija, nakon što Hrvatska uđe u EU, ne može ostati u procesima integracije na posve drugoj strani. Bio bi to poraz europskih i reformnih snaga u Srbiji i mislim da to nitko ne želi, kazao je Pahor naglasivši da susret u Ptuju treba donijeti nekoliko koraka napretka, a otkazan može biti samo iz sigurnosnih ali nikako iz političkih razloga.

Slovenski mediji podsjećaju da je nakon izjave šefa slovenske diplomacije Samuela Žbogar da će na konferenciji pored Tadića biti i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu službeni Beograd upozorio da nema ništa protiv sudjelovanja Kosova na takvim regionalnim susretima ali ako je predstavljeno kao »Kosovo-Unmik«. U uredu kosovskog predsjednika su potvrdili da će Sejdiu na konferenciju u Sloveniji doći samo ako bude pozvao kao predsjednik neovisne i suverene države Kosovo, a nikako kao predstavnik »Kosovo-Unmika«.

Komentara 91

OB
-obrisani-
14:16 04.03.2010.

..Jaca je nervozna jer smo pred bankrotom, eto ona jadna nije ništa znala i vidila kad se država pljackala a sada opet jadna ne zna kako izvuci zemlju iz krize ali jako dobro zna da želi zadržati vlasti i u i u tome je jedino smeta SDP. Sram ih bilo

KA
kajinx
14:28 04.03.2010.

Koliko će Hrvatskog teritorija pokloniti Srbima?

OB
-obrisani-
13:59 04.03.2010.

Kad mi EU@Slovenci u JAR-u navalimo i pobjedimo Obalu Bjelokosti barem 3:0 a i Siera Leone nam se smješi Bit če to RAMBA la camba ...........-caramba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije