Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u našoj galaksiji

Supermasivna crna rupa eruptirala prije 2 milijuna godina

zemlja, svemir (1)
REUTERS/Pixsell
26.09.2013.
u 08:04

Znanstvenici su pronašli dokaze da je 'Sagittarius A' , supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije eruptirala eksplozijom visoko-energetske radijacije

Znanstvenici su pronašli dokaze da je 'Sagittarius A' , supermasivna crna rupa u središtu naše galaksije eruptirala eksplozijom visoko-energetske radijacije koja se naziva Seyfertov bljesak prije otprilike 2 milijuna godina, piše Forbes.

Tijekom tog vremena, crna rupa je bila oko 100 milijuna puta snažnija nego što je danas.

Ovo otkriće omogućava astronomima da pobliže odrede kada se ta ekspolozija mogla dogoditi.

Inače, ova crna rupa uglavnom je u stanju mirovanja, odnosno ne emitira velike količine zračenja. Radijacija u obliku x-zraka, gama traka i radiovalova se emitira kada veliki objekti poput plinovitih divova ili zvijezda uđu u njezino gravitacijsko polje. Tada se teleskopom može vidjeti odsjaj svjetlosti i radijacija.  

>> Mliječna staza zaista je bijele boje, baš kao snijeg u proljeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije