Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNO OKUPLJANJE

Orban je 'slomljen': Postignut dogovor koji bi mogao promijeniti tijek rata u Ukrajini

Orban
Foto: Reuters
1/13
01.02.2024.
u 11:44

U Bruxellesu je u četvrtak ujutro započeo izvanredni summit Europskog vijeća, a oko 11:30 objavljeno je da je slomljeno protivljenje mađarskog premijera dugoročnom financiranju Ukrajine s 50 milijardi eura.

Čelnici svih 27 država članica postigli su na izvanrednom samitu u Bruxellesu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. - Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se oko dodatnog paketa potpore od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar proračuna EU-a. Ovo osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo financiranje za Ukrajinu - objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Orban je od prosinca blokirao takav dogovor, koji je prihvatljiv svim ostalim državama članicama, i na današnjem summitu mađarski je premijer bio pod golemim pritiskom svih ostalih država članica koje su tražile da popusti. Oko 11:30 predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na X-u je objavio da je dogovor postignut i da se "svih 27 lidera složilo o dodatnih 50 milijardi eura podrške Ukrajini unutar proračuna Europske unije".

Premijer Andrej Plenković kazao je ranije da vjeruje da će se danas pronaći kompromisno rješenje, ali kazao je da se razgovara i o alternativnom rješenju u slučaju da Orban ostane pri svojoj blokadi.

- Vjerujem da će se učiniti maksimalni napori da se do kompromisa dođe. Hrvatska je, kao i uvijek do sada, spremna podržati Ukrajinu i biti konstruktivna da nađemo zajedničko rješenje. Naša je ambicija da očuvamo jedinstvo Europske unije u mjeri u kojoj se to može, ali razgovara se i o alternativnoj opciji, da rješenje ne bude u okviru Višegodišnjeg financijskog okvira EU, već u obliku posebnog međunarodnog sporazuma 26 država članica. Koje bi onda tim drugim putem dale potporu Ukrajini - rekao je Plenković.

Orban
1/11

Novi poljski premijer Tusk smatra da je pitanje financiranja Ukrajine iz proračuna Europske unije “egzistencijalno pitanje”, ne samo za Ukrajinu, ne samo za Poljsku nego "za sve nas" u EU. Zbog toga je Tusk ranije kazao da Orbanov stav predstavlja prijetnju sigurnosti Europe. 

VEZANI ČLANCI: 

- Želim uvjeriti sve partnere, i Orbana, da je još uvijek moguće učinkovito zaštititi Ukrajinu, ali za to nam je potrebno jedinstvo. Orban mora biti svjestan da će on biti odgovoran za crni scenarij ako nastavi s ovom igrom - poručio je Tusk na ulasku na summit.

 

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je na X-u fotografiju posljednjih konzultacija uoči početka summita. Mađarski premijer Orban sjedi za stolom sa skupino najvažnijih članova Europskog vijeća koji ga očito nagovaraju: njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjdnik Emmanuel Macron, talijanska premijerka Giorgia Meloni, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Michel. 

VIDEO: Seljaci bacaju jaja na Europski parlament

Komentara 100

Avatar Heisenberg
Heisenberg
12:22 01.02.2024.

EU se pretvorila u najnižeg slugu Amerike. Ovi izazvali rat i sada cijeli teret porušene Ukrajine prebacili na EU koja nema ni jednoga političara da odbaci podlu američku politiku. Gospodine Tusk, izabrani ste prevarom i malverzacijama, kao i vaš gazdaa u Americi prije četiri godine. Orbanu svaka čast, sigurno je dobro naplatio ovo "jedinstvo" EU, naravno nas hrvate se tu ništa nije ni pitalo niti smo bili na tome sastanku. Naše je bilo da se na završnoj sjednici digne ruka. Ni tih 50 mlrd ništa neće promijeniti, i Ukrajinu će na životu držati samo vanjska pomoć, a svake godine bit će sve razorenija, ako prije toga ne skinu s vlasti propalog egocentričnog glumca.

Avatar papigagolog
papigagolog
12:21 01.02.2024.

Znači, uskoro će protuofenziva?

MA
marsalka
12:23 01.02.2024.

Prije nekoliko dana Ameri izjaviše da će se spasiti dio Ukrajine. Čemu sipanje ovih milijardi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije