Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiskalne projekcije

Šuker o novom zaduženju od 750 milijuna eura: To je refinanciranje

vlada
Petar Glebov/Pixsell
06.10.2010.
u 14:57

Rast BDP-a planira se na razini od 1,5 posto, a proračunski deficit na 2,8 posto BDP-a.

Proračun u sljedećoj godini Vlada planira napuniti s prihodima od 108 milijardi kuna, dok će rashodi ostati na ovogodišnjoj razini od 122 milijarde kuna. Proračunski deficit planira se na razini od 4,1 posto BDP-a, u 2012. godini 2,8 posto, a godinu poslije 1,5 posto BDP-a. Temelji su to fiskalnih projekcija koje je predložila Vlada na sjednici. Ove godine deficit je 4,2 posto BDP-a. Sljedeće godine planira se ostvariti rast gospodarstva od 1,5 posto, nakon što ova godina završi u minusu. Već 2012. godine rast bi mogao biti dva posto, a godinu poslije 2,5 posto.

Odricanjem u ovoj godini smanjili smo potrošnju i taj posao nije lak jer smo nastojali ne dirati najosjetljiviji dio stanovništva, a s druge strane osigurali smo dodatna sredstva za mirovine u iznosu od 356 milijuna kuna, naknade za nezaposlene 386 milijuna, poljoprivrednike 600 milijuna, 300 milijuna za elementarne nepogode i 170 milijuna za referendum – izjavila je premijerka Jadranka Kosor te rekla da su imali vrlo malu potporu, posebno na političkoj razini. Istaknula je da su u dvije godine smanjili javne rashode za oko šest milijardi kuna. Točnije ove godine smanjeni su za 3,4 milijarde kuna.

U sljedećoj godini, uz uobičajene rashode, Vlada će morati izdvojiti za kamate milijardu kuna, mirovine 384 milijuna kuna te za popis stanovništva 150 milijuna kuna. A od 2012. godine morat će participirati za EU s jedan posto BDP-a, što iznosi 3,6 milijardi kuna.

Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker istaknuo je da se moramo riješiti stanja depresije i vratiti optimizam koji je jedini način za rast, dok je novo zaduženje države od 750 milijuna eura na domaćem tržištu objasnio da je riječ o refinanciranju.

Vlada je predložila izmjene u novčanim naknadama za nezaposlene pa će tako ubuduće novčana naknada u prvih 90 dana iznositi 70 posto, a za preostalo vrijeme 35 posto osnovice prosjeka obračunate plaće, umanjene za doprinose za obvezna osiguranja u prethodna tri mjeseca. Tako bi primjerice radnici iz prerađivačke industrije čija je prosječna plaća 6618 kuna primali u prvih 90 dana naknadu od 3706 kuna, a kasnije 1853 kuna. A najniža novčana naknada neće biti niža od 50% od visine minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, odnosno ne manja od 1125,60 kuna.

Vlada je na sjednici predložila već dogovoreno usklađivanje po tri mjeseca umjesto šest za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu za žene u odnosu na muškarce. Tako će prijelazno razdoblje iznositi 19 godina, što znači da će muškarci i žene od početka 2030. godine starosnu mirovinu i prijevremenu starosnu mirovinu ostvariti pod jednakim uvjetima starosne dobi i mirovinskog staža. Polazni faktor za određivanje mirovine utvrđivao bi se ubuduće ne samo u odnosu na godine života nego i na navršeni mirovinski staž osiguranika, u rasponu od 0,34 do 0,15 posto po mjesecu ranijeg ostvarivanja prava na mirovinu, a ne 0,34 posto kako je bilo predloženo. 

Komentara 38

I3
ivica-39
18:13 06.10.2010.

ne damo šukija. jedino on i kaptol vjeruju u čuda. bumo još malo trošili na račun unuka, a onda ćemo svi biti naivni bosanci ili stoka sitnog zuba.idemo dalje.

DU
Deleted user
18:31 06.10.2010.

Ma što kenjaju neka više srede naplatu unutar 60 dana i evo novaca svima. Samo je problem što su najveći dužnici sponzori HDZ-a. Nadam se da će izgubiti izbore i da će jedva dobiti 10% glasova.

OB
-obrisani-
18:05 06.10.2010.

@@@@ EL TORO Pippo9 zar ne kužiš da si dosad skupio više minusa nego je šuker zadužio $ .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije