Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema novca

Šuker: Nemamo sredstva za isplatu regresa i božićnice

Šuker
Željko Lukunić/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
17.03.2010.
u 20:59

Kako je moguće da sindikati za tako nešto doznaju na televiziji – kaže S. Avberšek iz sindikata zdravstva.

Situacija je takva da mi trebamo razgovarati sa socijalnim partnerima da će ove godine naprosto biti nemoguće naći sredstva za isplatu i božićnica i regresa, kazao je u emisiji Dossier.hr potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Ako bi oko 230.000 zaposlenih u javnim službama i državnim službama ostalo i bez regresa i bez božićnica za državu bi to značilo uštedu od 1,4 milijarde kuna dok bi ukidanje samo jednog od tih prava značilo uštedu od oko 700 milijuna kuna. No, da bi do toga došlo, s time se moraju složiti sindikati koji za takav scenarij ne žele niti čuti.

Rashodi na reviziji

"Treba nam više ozbiljnosti. Kako je moguće da sindikati za tako nešto doznaju na televiziji? Kako smo se izborili za isplatu drugog dijela lanjske božićnice, tako ćemo se izboriti i za ovo - kaže Spomenka Avberšek iz sindikata zdravstva. Ipak, ostavlja minimalan prostor za dogovor: "Ako nema za nas, onda ne smije biti niti za jedno javno poduzeće. Ne može se na nama štedjeti, a da HAC, HC i kako se sve ne zovu krizu pošteno niti ne osjete!

Sindikati očekuju poziv u Vladu te ističu kako im za rezanje nitko ništa nije rekao.

Potpredsjednik Šuker najavio je kako su sve rashodovne stavke u proračunu na revizi.
"Cijela rashodovna strana proračuna je na reviziji i kad se donese politčka odluka što kresati, onda će se ići u to kresanje. Siguno se neće dirati rodiljne naknade i dječji doplatci i kad se govori o plaćama i mirovinama, one su zadnje na redu - kazao je Šuker te ustvrdio da se povlaštenim mirovinama, u smislu rezanja, razgovaralo i da će se još razgovarati.

Što se tiče poreza solidarnosti za banke Šuker kaže da bi to pomoglo proračunu, ali i da bi se "našli u jednoj poprilično nezgodnoj situaciji".

"Povući ću jednu paralelu prema uvođenju poreza na sms. Čelni ljudi telekomunikacijskih kompanija iz Hrvatske napravili su tada takav pritisak prema svojim Upravama vani, pa su oni preko svojih predsjednika Uprava napravili pritisak preko svojih predsjednika Vlada zašto se uveo taj porez. Potpuno identična bi se situacija dogodila i kad bi bilo govora o porezu solidarnosti za banke. A ako povlačimo paralelu prema Austriji, austrijska je država oko 100 milijardi eura uložila u sanaciju svojih banaka. Banke bi trebale smanjiti kamate. Mislim da bi svi trebali ići do svojih mnimuma sa kamatnim stopama u ovakvim teškim trenucima - zaključio je Šuker i naglasio kako nikakvi novi porezi ne dolaze u obzir: Mislim da je u ovom trenutku je porezno opterećenje u Hrvatskoj došlo do plafona i za građane i za gospodarstvo.

Situacija pod kontrolom

Ne treba razmišljati o tome, nego da kad dođe do gospodarskog oporavka razmišljamo o tome kako smanjiti porezno opterećenje. Što se tiče stanja u proračunu Šuker kaže da "situaciju držimo pod kontrolom". "O rebalansu se priča kao o nekom bauku kao nešto što je strašno, a točno se zna kad se rebalans radi. Kad imate neuravnotežene rashode, kad imate neuravnotežene prihode. Mi u ministarstvu financija pratimo i analiziramo i kad procijenimo da treba napraviti rebalans mi ćemo to predložiti predsjednici Vlade.

Komentara 80

CE
cericzel
22:00 17.03.2010.

orhidej, on govori o ukidanju regresa i božičnica državnim službenicima, a HEP je javno poduzeće. Javna poduzeća i jesu jedna od velikih boljki našeg gospodarstva, koji svojim lošim poslovanjima (čast iznimkama ) opterećuju proračun...

OB
-obrisani-
22:01 17.03.2010.

Slušao sam ovo od Šukera. Kaže da nikako nema za božoćnice i regrese, ali za povlaštene mirovine \"još ne zna\", kaže, \"treba vidjeti i razgovarati o tome\". Ja mislim da više ni hrvatska poljoprivreda ne može podnijeti teret svakodnevnog punjenjaa njegove i Čobankovićeve mješine, a to šteti i uvozno-izvoznoj bilanci poljoprivrede Hrvatske, pa njima opet nije ni na kraj pameti da smršave.......

Avatar DucMan
DucMan
21:55 17.03.2010.

Treba pitati Šukera hoće li ove godine pomaknuti rupu na remenu naprijed ili nazad. Vlada svima skraćuje remen za po koju rupu, ali oni iz godine u godinu buše nove i nove rupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije