Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gsv

Šuker: Na bruto plaće veće od 9000 kuna ići će porez od 40 posto

gsv, šuker
Anto Magzan/PIXSELL
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
20.04.2010.
u 17:55

Gospodarsko-socijalno vijeće danas je podržalo ukidanje već odavno mrtvog Ekonomskog vijeća koje je osnovao bivši premijer Ivo Sanader.

Izmjene Zakona o porezu na dohodak Sabor bi trebao prihvatiti potkraj lipnja, pa bi se mogao početi primjenjivati već od 1. srpnja, najavio je nakon sjednice GSV-a potpredsjednik Vlade Ivan Šuker. Istaknuo je da se o poreznim razredima na koje će se primjenjivati tri stope poreza, od 12, 25 i 40 posto, još uvijek raspravlja, ali da se najmanji porezni razred neće mijenjati.

Ključna donja stopa

– Ključna je stvar snižavanje donje stope sa 15 na 12 posto jer je njome obuhvaćeno najviše ljudi, dok je stopom od 40 posto obuhvaćeno najmanje – kazao je Šuker te je objasnio bi se stopom od 40 posto trebala oporezivati svaka bruto plaća veća od 9000 kuna, ali da će se "o tome još raspravljati". Kad je riječ o poreznim olakšicama, Šuker je kazao da je naručena analiza kojom će se utvrditi koja se skupina koristi poreznim olakšicama na stambenu štednju. Drugim riječima, postoji razmišljanje da bi ta porezna olakšica mogla opstati i nakon porezne reforme. Šuker je istaknuo kako ne treba gledati samo izmjene u poreznom sustavu te je naglasio mjere socijalne politike.

– Nakon što se riješi problem gruntovnice, socijalne pomoći dijelit će se na temelju imovnog, a ne kao dosad dohodovnog cenzusa – naveo je primjer noviteta u socijali potpredsjednik Šuker te je zaključio da će na taj način sustav postati transparentniji.

Zadovoljstvo programom svako dijele SDSS i HSLS. Predsjednik liberala Darinko Kosor istaknuo je kako program sadrži osamdeset posto mjera koje je sam predložio. No, njegov kolega Josip Friščić ne misli tako. Nakon prezentacije djelovao je prilično ljutito, a ga u javnosti nije bilo. Koliko je Kosoru i Pupovcu predstavljeni program idealan, toliko žulja najvažnijeg HDZ-ova koalicijskog partnera. Seljacima ne odgovara bilo kakvo diranje u poticaje za poljoprivredu jer bi HSS-u, u slučaju značajnijih rezova, selo moglo okrenuti leđa. HSS je otvoreno protiv ukidanja općina, gradova i županija, bez obzira na kvalitetu kriterija. Ni ukidanje parafiskalnih nameta u HSS-u nije dobro dočekano. Njihovo ukidanje ili barem rezanje za četvrtinu pogodit će HSS-ove ministre i dobar dio njihovih direktora u javnim poduzećima. Riječ je ponajprije o prihodima od kojih žive Hrvatske šume i Hrvatske vode, obje tvrtke u rukama seljačke stranke.

Stabilna koalicija

Upravo zato Friščić će okupiti uže stranačko vodstvo kako bi zajednički donijeli političku odluku. Ipak, izvori iz te stranke kažu kako tektonskih poremećaja u koaliciji neće biti. Prihvatit će, kaže naš sugovornik, sve mjere, ali ne isključuje da bi HSS mogao zatražiti raspravu o pojedinim mjerama, ponajprije o poljoprivrednim poticajima.

Slučajno ili ne, istovremeno sa setom mjera Jadranke Kosor, Gospodarsko-socijalno vijeće danas je podržalo ukidanje već odavno mrtvog Ekonomskog vijeća koje je osnovao bivši premijer Ivo Sanader. Bilo je to njegovo "vijeće mudraca" u kojemu je okupio i pozicijske i opozicijske stručnjake, ali ih je prerijetko koristio. Premijerka Kosor na to tijelo nikad nije ozbiljno računala.

Komentara 78

UK
Ugo Kajvez
19:32 20.04.2010.

HDZ - ova nesposobnosti uvalilo nas sve u blato i sada spašavaju pajdaše nametima na one NAJMANJE krivi za nastalo stanje ........ . Neka likovi kao todorić počinju plačati porez, i oduzmite imovinu koja je stečena PLJAČKOM u pretvorbi ii privatizaciji, ...... vlada vrlo dobro znatko su sve te face, ...... a ima još toga .....

UK
Ugo Kajvez
19:35 20.04.2010.

Još nešto, ovo što je predloženo ISKLJUČIVO je u koristi pajdaša HDZ-a, s obzirom da ZLIK kao škegro u ekipi koja ove p****darije izmislila ... on bi PRVI trebao pred zid .....

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:38 20.04.2010.

A što je sa 320 tisuća nezaposlenih ??? Ovi znaju samo mijenjati stope poreza.... Je** se njima za Nezaposlene dok god im 25 tisuća kn sjeda na račun svaki mjesec....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije