Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Mihanović

Šuker je Mihanoviću rekao: "Šuti i ne piši, budi pametan"

mihanovic
Foto: Arhiva VL
1/3
03.10.2010.
u 12:00

Mihanović tvrdi da mu je ministar to kazao nakon e-maila premijerki Jadranki Kosor

“Šuti i ne piši! Budi pametan! Budi pametan! Budi pametan!”. Te je rečenice, unijevši mu se u lice pred članovima uprave i NO-a Croatije osiguranja, Damiru Mihanoviću izgovorio potpredsjednik Vlade Ivan Šuker nakon što je taj bivši član uprave i USKOK-ov svjedok o sastanku u Vladi, na kojem su Sanader i uhićeni Barišić tražili od direktora javnih poduzeća suradnju s Fimi medijom, premijerki Jadranki Kosor poslao e-mail u kojem je upozorava na nepravilnosti u Croatiji osiguranju.

Nisam bio u kontaktu

To je za Večernji list potvrdio sam Damir Mihanović i na taj način, dan nakon što je za HTV izjavio da je USKOK-u zbog pritisaka prijavio aktivnog člana Vlade, priznao da je riječ o Šukeru. Potpredsjednik Vlade i ministar financija jučer nije želio komentirati Mihanovićeve tvrdnje, ali je dan prije izjavio da s pritiscima na Mihanovića nema nikakve veze te da s njim nikada nije bio u kontaktu. Ministar Šuker je pak kao predsjednik Nadzornog odbora Croatije osiguranja po nalogu Vlade 22. veljače 2010. godine na sjednici NO-a potpisao smjenu Damira Mihanovića s mjesta člana uprave CO-a.

U zapisniku s te sjednice, koji je u posjedu Večernjeg lista, piše da je predsjednik NO-a Šuker iznio primjedbu na neinformiranost NO-a o problemima u poslovanju Grupe Croatia osiguranje, kao i na istupe u medijima Hrvoja Vojkovića, tada predsjednika uprave, i Damira Mihanovića, člana uprave, čime je nanesena šteta Croatiji osiguranju. Mihanović tvrdi da je jedini njegov istup u medijima bilo televizijsko svjedočenje o sada već svima znanom sastanku u Vladi 2007. godine, a zahvaljujući njegovu iskazu USKOK-u o tom sastanku, otvorena je najveća korupcijska afera u Hrvatskoj koja je otkrila kriminal u samom vrhu Vlade i HDZ-a i zbog koje su uhićeni Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a i šef Carine, i njegova ljubavnica Nevenka Jurak, šefica Fimi medije.

Ta Šukerova primjedba navedena u zapisniku sugerira da je jedan od razloga Mihanovićeve smjene i to što je progovorio o aferi s Fimi medijom. To je pak u potpunoj suprotnosti s Vladinim Antikorupcijskim programom u kojem piše da sve osobe koje su prijavile korupciju ili o njoj informirale moraju biti zaštićene! Vrlo je znakovito i to što je Vlada naložila Mihanovićevu smjenu nepunih mjesec dana nakon što je u USKOK-u svjedočio o famoznom sastanku direktora javnih poduzeća sa Sanaderom i Barišićem. Osim predsjednika NO-a Croatije osiguranja Šukera, na sjednici na kojoj je smijenjen Mihanović bio je i Šukerov zamjenik Andrija Hebrang te ostali članovi NO-a, ali i Hrvoje Vojković te sam Mihanović, kao i članica uprave Silvana Ivančić. Navodno je Vlada odlučila smijeniti Mihanovića nakon što joj je Šuker podnio izvješće o poslovanju Croatije osiguranja, no nepoznato je što je Šuker naveo u tom izvješću.

Budući da je u USKOK-u svjedočio 25. siječnja, a 22. veljače je smijenjen, Mihanović je stekao dojam da je postao nepoželjan nakon što je progovorio o najvećoj korupcijskoj aferi u Hrvatskoj. Njegovo uvjerenje o tome dodatno je potvrdio i otkaz koji je 15. srpnja dobio u Croatiji osiguranju. Naime, nakon što je razriješen s mjesta člana uprave CO-a, Damir Mihanović je, sukladno ugovoru o radu koji je imao potpisan s tom tvrtkom, trebao biti premješten na svoje staro radno mjesto izvršnog direktora za Dalmaciju.

Za vrijeme bolovanja

Unatoč tome, Šuker mu, tvrdi Mihanović, nudi radno mjesto šest stepenica niže, tj. mjesto referenta za nezgode. Mihanović to ne prihvaća te uz odobrenje uprave ide na znanstveno usavršavanje jer želi doktorirati, ali istodobno zbog stresa otvara bolovanje i za vrijeme bolovanja dobiva otkaz. Zbog svega Mihanović kani pokrenuti radno-pravni proces protiv Croatije osiguranja. On je pak jedini od 20 direktora sa sastanka u Vladi 2007. godine koji je istražiteljima o njemu odlučio progovoriti. Svi ostali, kako doznajemo, tvrde da se ne sjećaju o čemu se na tom sastanku razgovaralo.

Također, valja podsjetiti da je Mihanović iz uprave smijenjen u paketu s bivšim šefom CO-a Hrvojem Vojkovićem. Tada se razvila priča da je Vojković premijerki Jadranki Kosor preko treće osobe prijetio da će reći sve što zna ako se njega bude diralo. Ubrzo se doznalo da je upravo Mihanović taj koji je nekome iz kabineta premijerke Kosor prenio Vojkovićeve riječi, a ta ih je osoba prenijela predsjednici Vlade. Tom si je prijetnjom Vojković zapečatio sudbinu i u HSLS-u jer je ubrzo izbačen iz te stranke uz svađu s predsjednikom Darinkom Kosorom, ali i u Croatiji osiguranju gdje ga je naslijedio Zdravko Zrinušić.

Ključne riječi

Komentara 111

OB
-obrisani-
12:30 03.10.2010.

Je li i ovaj Damir \"svjedok pokajnik\" ?

Avatar bereza
bereza
12:30 03.10.2010.

Vjeruje li još netko od poštenih i prosječno inteligentnih ljudi kako HDZ nije zločinačka organizacija?

JM
Juraj_MALI
13:44 03.10.2010.

teks doslovno na onoj staroj \"drži vodu dok majstori odu\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije