Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CERN - Uspješno pokrenut golemi pokus

Sudari atomskih jezgra počinju za desetak dana

cern
CERN PR
22.11.2009.
u 18:26

Poslije zastoja od 14 mjeseci, nakon što se zbog tehničke greške najkompliciranije naprave na svijetu dogodila nesreća s posljedicom od 20 milijuna eura i mnogobrojnim odgođenim znanstvenim radovima, besprijekorno je proradio Veliki sudarivač hadrona (LHC) u CERN-u.

U petak poslije 18 sati zavladala je dramatična tišina. Sve do 22 sata tisuću je znanstvenika netremice gledalo u računalne monitore. Stotinu metara pod zemljom, u kružnom tunelu dugom 27 kilometara, magnetna cijev bila je rashlađena na 1,9 stupnjeva iznad apsolutne ništice (minus 271 Celzijev stupanj) i u nju su postupno ispaljivani snopovi protona. Najprije samo stidljivo do ulaza u kružnicu, potom na četvrtinu, do pola kruga, a veselje se prolomilo kontrolnom dvoranom kad je snop obišao cijeli krug! Uspjelo je!

Poslije zastoja od 14 mjeseci, nakon što se zbog tehničke greške najkompliciranije naprave na svijetu dogodila nesreća s posljedicom od 20 milijuna eura i mnogobrojnim odgođenim znanstvenim radovima, besprijekorno je proradio Veliki sudarivač hadrona (LHC) u CERN-u, Europskoj ustanovi za nuklearna istraživanja na švicarsko-francuskoj granici nedaleko od Ženeve.

– Ovo je veliki korak naprijed – bio je oduševljen glavni direktor CERN-a Rolf Heuer. Dakako, trenutak slavlja bio je trenutak olakšanja jer u 2000 magneta u podzemlju pod protonskim hicima nije ništa stradalo. Fizičari i inženjeri do pred jutro su se borili da ukrote zraku visoke energije i da je “provedu” puni krug, najprije u jednom smjeru, potom u drugom, a onda i nekoliko minuta kontinuirano. Svi su sustavi radili besprijekorno i svi su golemi detektori na očekivani način registrirali što se događa u magnetnim cijevima.

– Stvar se odvija puno brže i glatkije nego 10. rujna 2008. kad smo vjerovali da je sve pod kontrolom – javio nam je dr. Vuko Brigljević s Instituta Ruđer Bošković koji je iz Zagreba pratio pokretanje LHC-a.

– Za desetak dana, kako sada izgleda, mogli bi početi i prvi sudari protonskih hitaca, a tada ću i osobno valjda biti u CERN-u – veselo nam je komentirao uspjeh dr. Vuko Brigljević.

Gradnja Velikog sudarivača hadrona najveći je kolektivni tehnički napor čovječanstva u pokušaju da se razumiju tajne nastanka svijeta. Otkrića iz tih pokusa usmjerit će daljnji tehnički razvoj ljudske vrste.

Ključne riječi

Komentara 43

DU
Deleted user
06:51 23.11.2009.

@Vukovar91 daj ne seri gluposti !

VU
Vukovar91
11:09 25.11.2009.

NAJVECI DOKAZ MANIPULACIJE FIZIKE/SEKTE Da bi umanjili kvalitete nasega univ.genija Nikole Tesle, doticni fizicari/sektasi proglasili ga ludjakom.Krali mu izume,lagali i do danasnjeg dana nije rehabilitiran od te mafije!?? ZASTO NIJE DOBIO NOB

VU
Vukovar91
04:11 23.11.2009.

Tu se nesmije zaboraviti po meni najveci genije u zadnjih 500 godina, Nikola Tesla, kojega su ismijavali fizicari i nazivali\"ludim znanstvenikom\" On je zivio 100 godina unaprijed i jos nije kako treba rehabilitiran od te mafije-fizicara. Zasto nije dobio NOBELOVU NAGRADU? Das se je sve iskoristilo od njegovog uma onda bi sada imali neogranicenu/zelenu energiju, i elektro auti bi bili vec odavno normalna pojava,unistavanje prirode i zagadjivanje nasega okolisa bila bi nepoznanica!!!!! A ovo sto se sada radi ne koristi nikome vec naprotiv idemo unistenju. Mozda za dvije godine sjetiti cete se mojih rijeci..za jedno dvije godine???!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije