Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrednovanje rada
Povratak na članak

'Jamramo' li s razlogom? Siromašniji nas prestižu u razvoju jer Hrvatska od Austro-Ugarske nema kult tihog rada

Paar o Kusićevu pozivu na kult tihog rada: Stvorimo atmosferu u kojoj će se cijeniti rad

Komentari 55

AR
aristip
23:12 04.12.2016.

U Hrvatskoj postoji kult izvlačenja novca iz velikih državnih poduzeća (HEP-a, Petrokemije...). Najgore od svega što u tome zajednički sudjeluju političari nazovi desne i nazovi lijeve orijentacije. A glupom narodu ostaje samo da na rukometnim utakmicama navija "PPD, PPD...".

VL
TA
tanjaraf
04:58 05.12.2016.

Kako ocekujete da se cijeni rad kada je privatizacijska krada ostala nekaznjena i svaki dan nam se ti lopovi klate pred nosom.

VL
ST
stefj
00:22 05.12.2016.

Kult tihog rada? Ma da... Kod nas profitiraš samo ako si dovoljno glasan ili ako si blizu političkih elita. Kod nas vlada politika uzmi svima, a podijeli samo nekima koji su ti ili bliski ili čije glasove možeš kupiti. To nas je i dovelo ovdje gdje smo sada, da nas prestiže Rumunjska, a pitanje je samo kada će nas i Bugarska... U društvu gdje je državna i javna služba povlaštena, gdje radnici rade preko pola svog radnog vremena da bi hranili uhljebe, gdje su privatni sektor i struka šikanirani, gdje se smatra da su oni s više od 1000 € plaće bogati i da im sve treba uzeti, rad je nešto što se sigurno ne cijeni. Cijeni se sposobnost galame, ulizivanja i muljanja... I to nas je dovelo do toga da manje od 50% zaposlenih radi u privatnom sektoru, da imaju manje plaće od onih koje uzdržavaju, da o proračunu ovisi 73% ljudi, da struka i sposobni masovno odlaze... Tko će to promijeniti? Sindikati koji su najveću uhljebi od svih i koji forsiraju uhljebništvo? Političari koji stvaraju uhljebe da bi si proširili glasačku bazu? Državni službenici kojima je cilj uzeti što više da bi sebe namirili?

VL
VV
Vražji Vrag
06:58 05.12.2016.

Kada ti politička elita pljuje u lice i gazi te nametima i porezima, kada ti poslodavac ne isplaćuje tvoj krvavo zarađen novac, kada nemaš za život od poćetka do kraja mjeseca - e onda budi tih i šljakaj za gazdu kako bi on bio sretan, debeo i zadovoljan. Pa eto vam, ljudi rade tiho i jednog dana samo kažu doviđenja i odu raditi preko grane kako bi tamo za isti rad dobivali protuvrijednost za dostojan život. Tihi rad - pih! Taj "akademik" se je tinte napil.

VL
ER
Erick
00:34 05.12.2016.

Zivim u dalekom svijetu pedeset godina, sve sto je hrvatska emigracija izgradila je postignuto radom vrijednih osoba bez vece skole ali I postenim radom. Nazalost, kada se nesto gradi tu nije prisutna ili dio toga ta nasa naveliko hvaljena intelektualna grupa. Oni stizu tu kada je sve gotovo da ih se tu vidi I potom pocinje sve propadati. U Hrvatskoj ta vrhunska intelektualna grupa radi u drzavnim ustanovama gdje cekaju da prodje dan a o novim otkricima I izumuma niti ne razmisljaju. Toliko osoba ima sa velikim brojem naucnih titula, dali su ih kupili, dobili na poklon ili stvarnim otkricima stekli, to je pod upitnikom?

VL
Avatar possibilis
possibilis
07:15 05.12.2016.

Ovo je tezi bezobrazluk. Opljackani smo do kostiju i onda traze da se "tiho radi". Evo tko i kako i do koje mjere nasilno i nimalo tiho inzistira na kmetstvu u Hr. Evo tko misli da su mi sugradjani maloumni. Metak. Druge nema. Nisu dovoljno glasno shvatili sto je moje (nase) i njihov jezik je letvom po poganoj gubici. Kulturnije ne razumiju. To je jezik nasih pljackasa inulicnih pasa. Za kulturu tihog rada opljackani itekako znaju. A i procjenite kojih je vise.

VL
Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
01:02 05.12.2016.

Koliko je meni poznato, austro-ugarska nije imala ni zamp a ni parafiskalne namete,o porezima van pameti neću ni govorit, očito je da ovi naši tzv akademici nisu u svom životu radili ništa nego samo ćućali na državnim jaslama, uostalom svi znamo kad su promijenili naziv jazu u hazu, kad su skužili da ćemo dobit rat evo i njih, a evo vidim krenuli su vrijeđat i hrvatsku radničku sirotinju koja ih hrani.

VL
MA
Malenkost
23:03 04.12.2016.

Ovo Eunuha Akademika - sve teoretski zanju ali nemaju s cim!

VL
Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
00:35 05.12.2016.

Zašto nam je ovako?? Zato što određene jugo-strukture i dalje "guraju" istu šprancu...mentalni sklop se nastoji očuvati kakav je bio u jugi, kako bi mogli i dalje egzistirati samo uz puno političke frazeologije, a uz minimum vlastitog rada, kao što su se uvijek "oslanjali" na tuđi rad. Dio naroda to shvaća i kada vidi da ne mogu ništa protiv takve "politike", opet su u velikom broju krenuli izvan "svoje" zemlje k onima što rade i plaćaju rad. I to će se događati sve dok u Hrvatskoj ne ostanu samo uhljebljeni članovi stranaka koje se izmjenjuju na vlasti. Koliko je Tuđman majstorski doveo Hrvatsku do samostalnosti i pobjede u ratu protiv agresorske Srbije, toliko je pogriješio svojom pogrešnom idejom pomirdbe prema svima i svakakvima, bojeći se prigovora o obnovi nekakve NDH "države". Provođenjem sveobuhvatne lustracije načinio bi uslugu Hrvatskoj skoro ravnu samostalnosti. Prvenstveno "slijednici KPH" su morali, politički, nestati iz života Hrvatske države, zabraniti sve simbole komunizma i bivše države, kako bi se mogao početi mijenjati mentalni sklop stvoren u prošlom totalitarnom sustavu, u kojemu je bilo puno važnije jeste li na "liniji" SK i tita nego kakve stručne i radne rezultate postižete. Tu tezu potvrđuju današnji uhljebi,nepotizam i korumpiranost, što su lukavi sa "lijeve" strane osigurali potpunom kontrolom velike većine medija i kontrolom nad represivnim, sudbenim i pravosudnim aparatom. U današnjoj ljevici nema prave, socijalne, lijevice...u njoj su samo zakamuflirani komunisti i udbaški vrh, koji uspješno čuvaju stari mentalni sklop, stalno urlajući o ustaškoj opasnosti, naglašavaju svoj antifašizam (u današnje vrijeme jedina smo zemlja na svijetu gdje ima ovakvih "antifašističkih" aktivnosti) i "pravovjernost" ideja i stavova, potkrepljujući to uz pomoć, njima sličnih, kvaziintelektualaca, proglašavajući primitivcima i neobrazovanima sve koji su za drugačiju političku ideju od one njima bliske. Onaj ko uspije pročitati ovo,prije nego mi izbrišu komentar (jer sigurno hoće,kao i do sada), neka ga potraži sutra poslije 7h, uvjeriti će se da brišu komentare zbog političkih razloga, a ne zbog korišćenja nedozvoljenih riječi ili uvreda, što samo potvrđuje što sam rekao kako "lijevi" drže pod kontrolom medije. Nema nam šanse dok to sve na rastjeramo i otjeramo u povijest.

VL
VL
vlada1
07:24 05.12.2016.

Kakav kult tihog rada? Ak si obrtnik maler, parketar , zidar , stolar od tebe buržuji ocekuju da delas za crkavicu tak da kad platis racune nemas ni za gemišt.

VL
ZL
zlatkouvanovic
03:43 05.12.2016.

Kad ovako primitivno o radu i razvoju9 cak tu rijec ni nerazumiju) zbore akademici, nije ni cudo da su politicari nesposobni i izgubljeni kao i oni koji ih biraju. Radnici se mogu ubiti tiho radeci, kada su im proizvodi slabi i strana licence zastarile. Hrvatski radnici znaju raditi po tudjim dokumentacijama i licencama, kao u propalom trulom rezimu. Jugokomunizam je pocinio genocid nad visokoprofitnom razvoju proiozvoda i znanja, a hrvatski neokomunizam nastavio i sada ti mudraci predlazu kult tihog rada. Treba im oduzeti akademska uhljebljenja, zbog obmanjivanja radnika.

VL
HA
hacker
00:10 05.12.2016.

U Hrvatskoj je trenutno feudalno društveno uređenje gdje su političari i njihove interesne skupine na vlasti a kmetovi tj. obični puk radi za njih i zato Hrvatska nazaduje. Dokaz ovoj teoriji je ova najnovija tzv. porezna reforma vladajućih gdje će još više uzeti iz đepa narodu...

VL
DU
Deleted user
22:59 04.12.2016.

kult tihog zivota..je jos bolja formulacija i potriba..od kulta tihog rada..jebes rad..ako nemas zivot..

VL
AS
askica
08:20 05.12.2016.

Tiho radi i tiho umri. Za plaću od koje se može pristojno živjeti , ne pitaj. Kad bi i mi bili plaćeni za naš rad kao i ostatak Europe ne bi jarmali već bi radili.

VL
KA
KapetanMikulaMali
09:06 05.12.2016.

Da, kronično nam nadostaje kult zanatstva tj. samoizgrađivanja u struci, samostalnog stjecanja novih znanja i vještina i svijesti da se do rezultata dolazi samo radom. Još u socijalizmu i to onom 80-tih nam se sve pobrkalo. Zapadni konzumerizam i idealiziranje kapitalizma se pomiješao sa "lako ćemo", i "snađi se druže" ekonomijom. Na to je došao rat i dalje je sve bilo moguće ...

VL
SM
SmellsLikeŠit
00:34 05.12.2016.

Kult tihog rada? Taki nešto bi možda postojalo u slučaju da radnici vide da njihovi poslodavci,država i politika daju sve od sebe i da je očito kako nemaju njima za veće plaće i bolje uvjete i sl. Tada bi see svi solidarizirali i dali sve od sebe. Ali to nije tako, naši radnici rade kao robovi za crkavicu, dok se poslodavci i političari voze u skupocjenim limuzinama i jahtama i jedu 10g kavijara za 3 500kn.

VL
SI
Sinatra
07:49 05.12.2016.

Niti jedno društvo koje ima ovakav javni prostor, u kojemu mediji svakodnevno narod zasipaju dešperacijom i depresijom...u kojima su crne kronike veče od kulturnih rubrika a ako nema crnih vjesti iz Hrvatske onda ih uvoze iz "regiona"...u kojima glavni urednik vjerojatno dobije otkaz ako spomene neko uspješno domače poduzeče ili, nedo Bog, napiše članak o radnicima koji su zadovoljni i na vrijeme dobivaju plače...u kojima je najvažnije s.r.at po vlastitom narodu i od naroda napraviti ustašku hordu a od agresora žrtvu. Pročitati ujutro za kavom naše novine znači upasti u depresiju i ne imati volje za ništa a kamoli za "tihi rad". Koliko god s.r.anja da su napravili lopovi i političari, sve je to sitnica u odnosu na ispiranje mozga i psihološko reprogramiranje naroda koji je pobjednički izašao iz Domovinskog rata samo da bi mu mediji isprali mozak i pobjednika napravili gubitnika. Mediji su zlo u Hrvata i naša najgora 5. kolona!

VL
TE
TechnoCroat
00:11 05.12.2016.

Ne znam kako je sada moral u Hrvatskoj, no kad sam ja otišao iz Jugoslavije, dobre učenike se pogrdno zvalo štreber a ljudi koji su radili su se obično hvalili " nitko mene ne može toliko malo platit koliko ja malo radim"

VL
AD
adrad
08:08 05.12.2016.

Čime su ih potplatili da pišu i govore ovakve gluposti. Lopovluk je jedini razlog hrvatskog zaostajanja i to lopovluk onih na vlasti.

VL
Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
23:29 04.12.2016.

sta je ispravno : vrijednovanje rada ili vrednovanje rada kak pise na slici...hajmo pametni odgovor...

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.