Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOKANTAN SLUČAJ

Strava na farmi Mladog Jastreba: Gladni psi jeli živog konja

psi,branko borković
Screenshot YouTube
28.05.2013.
u 22:13

Borković: Smještaju mi, bacaju otrov po dvorištu, policija će utvrditi tko i zašto

Jadna životinja toliko je urlikala, a psi režali da se cijelo selo skupilo i bilo svjedokom tog mrcvarenja. No dva su psa očito bila toliko izgladnjela da ih baš ništa nije moglo otjerati od konja kojega su živog jeli, njegovo uho, oči... dok mu je zadnji dio tijela još visio na gurtnama koje su ga pridržavale – horor je to koji već danima prepričavaju stanovnici Prečnog pokraj Ivanić Grada, a jučer je osvanuo i na YouTubeu.

Strahuju za djecu

Teško je povjerovati da itko može dopustiti takvo zvjerstvo nad nedužnom životinjom, a još manje da se mučne scene koje na YouTubeu traju 10-ak minuta događaju u dvorištu Branka Borkovića, vukovarskog heroja Mladog Jastreba. No prema očevicima iz sela s kojima smo danas razgovarali, uopće nema dvojbe da je to Borkovićevo dvorište – i njegove životinje – o kojima se on, kako tvrde, već godinama ne brine. Kažu da je bilo samo pitanje dana kad će u borbi za preživljavanje nasrnuti jedna na drugu.

– Borković je puno napravio za selo i dobar je dečko. Uopće ne znam kaj mu je posljednjih 5-6 godina došlo da svako malo imamo cirkus u kojemu sudjeluju i inspektori i policija, ali nam nitko nemre pomoći – rekao nam je Aleksandar Kovaček koji je snimku užasa, koji se događao na izbornu nedjelju, prije desetak dana, jučer stavio na YouTube.

U susjednom je dvorištu bilo kolinje kad su začuli jezivo glasanje iz Borkovićeva dvorišta koje su nemoćno slušali i gledali i kad je policija, koju su pozvali, uskoro stigla i pokušala ih rastjerati.

– Borković se uopće ne brine o svojim životinjama, sve su kost i koža. Navečer dođe kući, ujutro ode, životinje nemaju što jesti pa padaju s nogu. On ih potom viličarom digne i pričvrsti gurtnama kako bi mogle stajati na nogama, a one koje mogu hodati šeću po našim poljima i uništavaju sve pred sobom – kaže Kovaček čije riječi potvrđuje Borkovićev susjed preko puta Vlado Bogati.

Kovaček ističe da uz hrvatske autohtone konje posavce, o kojima se “brine” i kao dugogodišnji predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac, Borković ima 12-ak rasnih pasa robusne japanske pasmine tosa, od kojih su dva napala i oborila izgladnjelog konja. Gdje su bili danas, nitko ne zna. No nerijetko i njih viđaju po cesti bez gospodara. Mještani strahuju i za djecu koja idu u školu.

– Pozovemo policiju. No kad se spomene Mladi Jastreb, nitko više ništa ne poduzima, a za konje na koje se žalimo da nam pojedu svu ljetinu kažu nam da oni nisu kauboji da ih love – tvrdi Kovaček.

– Dobar je to dečko. Izrazito pošten. Jedini je imao petlje otići u Vukovar kad su drugi hvatali štele po Zagrebu i znali da je to put u jednom smjeru – govori i treći Borkovićev susjed koji je želio ostati anoniman te tvrdi da se Mladi Jastreb u početku brinuo o farmi, no vidi se da o tom poslu nema pojma ni novca. Samo mu je zimus, tvrdi on, od gladi uginulo 6-7 konja, a on se dao u politiku.

U Borkovićevoj kući, iza koje je uz pljesnivo sijeno danas na gurtnama bio pričvršćen neki drugi malaksali konj, nije bilo nikoga. Tristotinjak metara dalje, na njegovoj farmi, tek jedan mladić s dugačkim nožem i bodljikavom žicom, 40-ak svinja u blatu i ograđeni prostor sa 10-ak konja kojima se vide sva rebra. Daleko od sjaja autohtonih hrvatskih posavaca i zagrebačkih inspektora, koji su bili i te kobne nedjelje, no očito nisu poduzeli ništa. U ivanićgradskoj policiji neslužbeno kažu tek da im je taj slučaj godinama poznat, svaki put savjesno odrade svoj posao i pismeno izvijeste koga treba. No za službenu izjavu uputili su nas na glasnogovornike MUP-a koji su nam danas bili nedostupni.

Traži policijsku zaštitu

Branko Borković, posljednji zapovjednik obrane Vukovara, danas nam je najprije kazao da snimku s YouTubea nije vidio, ali da je od policije zatražio istragu.

– Utvrdio sam da to šalje čovjek sa sumnjivim dosjeom koji je dva puta suđen zbog kriminala. Tražio sam da policija utvrdi tko je i zašto objavio tu snimku. To je za mene prvo i pravo pitanje – rekao je vidno uzbuđen Borković pa potom dodao da “gospodin Todorić i paraobavještajne službe kreću u novu rundu napada na njega”, koji su počeli još u vrijeme Uskrsa.

– Tada mi je netko u deset dana otrovao osam grla, ali nije stalo na tome. Sipaju otrov po dvorištu, bacaju otrovane kosti za moje životinje, postavljaju mišomor svinjama. Naravno da su uznemireni, posebno konji i psi. Sijeku mi žičanu ogradu, zato je moguće da životinje lutaju, a taj konj sa snimke o kojoj govorite, može se raditi o jednoj kobili koja se ždrijebila pa je zato bila slaba, ali nju smo liječili – govori Borković dodajući da zbog spomenutih incidenata cijelo vrijeme od Uskrsa naovamo traži zaštitu policije, ali očito bez uspjeha. Potom pitamo kome se i zašto zamjerio.

– Otkako sam u Vukovaru javno istupio tražeći pomoć i potporu za Tihomira Purdu, podneseno je 60 prijava protiv mene pa vi recite je li to normalno. Dakle, ova priča s konjima samo je još jedan u nizu vrlo žestokih napada na mene. Što da još kažem? Spreman sam preuzeti svu odgovornost, spreman sam se i razapeti na križ, pa i okrenuti ga naopačke ako treba, ali neću promijeniti svoj način života i rada niti ću prestati govoriti istinu, a oni koji me napadaju, neka im je sa srećom – zaključio je Branko Borković.

>> Branko Borković traži zaštitu od Ivićevih prijetnji

>> Borković: Odluka Srbije o Purdi došla je prekasno

Komentara 4

JO
jozomali
11:39 07.03.2016.

Vidio da na farmu treba raditi pa otišao u politiku....tami pljušte novci i bez posla!

RA
ranko75
07:17 19.03.2014.

Sada su svi drugi krivi samo ne on! Bezobrazluk!

AN
ančica
21:57 01.04.2014.

al kad ljudi počnu grist i žderat jedni druge ,a već je polako na vidiku,to će bit pravi horor...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije