Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađujuća pobjeda

Stranka koja je Island odvukla na dno vraća se na čelo države

'Members of Iceland's Independence Party react as they wait for results during general elections in Reykjavik, April 28, 2013. Fatigued by years of austerity and swayed by promises of debt relief, Ic
Reuters/PIXSELL
29.04.2013.
u 20:41

Na vlast se vratila stranka koja je sudjelovala u svim islandskim vladama od 1980. do 2009. i pod kojom se dogodila velika financijska kriza koja je zamalo potopila Island.

Stranka koja je sudjelovala u svim islandskim vladama od 1980. do 2009., pod kojom je provedena privatizacija banaka, liberalizacija financijskog sektora i pod kojom se dogodila velika financijska kriza koja je zamalo potopila Island, vratila se na vlast nakon što je na jučerašnjim izborima osvojila pojedinačno najviše glasova.

Umorni od mjera štednje, Islanđani su odbili dati novi mandat socijaldemokratskoj i zelenoj stranci koje su vodile državu tijekom financijskog oporavka. Umjesto njih, vratili su na vlast konzervativnu stranku desnog centra koja se zove Stranka nezavisnosti.

Njezin predsjednik Bjarni Benediktsson najizgledniji je kandidat za novog premijera, a prije dva tjedna razmišljao je o povlačenju s vrha stranke.

Okreću se od Europe

Bivši premijer i predsjednik Stranke nezavisnosti Geir Haarde bio je optužen za propuste u gospodarskom vođenju države, ali ga je sud oslobodio krivnje. Stoga pobjeda te stranke poprilično iznenađuje. Stranka nezavisnosti dobila je 26,7 posto, a Napredna stranka 24,4 posto i te dvije stranke pregovaraju o sastavljanju vlade. Socijaldemokratska stranka, na čijem je čelu dosadašnja premijerka Johanna Sigurdardottirsaw, osvojila je 13 posto.

Socijaldemokrati su se zalagali i za članstvo Islanda u EU, a izborni pobjednik Benediktsson želi prekinuti pristupne pregovore, tako da će rezultat nedjeljnih izbora za posljedicu imati i okretanje Islanda od EU.

Na rubu ponora

Benediktsson i njegovi koalicijski partneri iz Napredne stranke smatraju da Island već ima dovoljno koristi od EU sudjelovanjem u Schengenskoj zoni i ugovorima o slobodnoj trgovini. Smatraju da im ne treba punopravno članstvo u EU.

Socijaldemokratska vlada stabilizirala je gospodarstvo uz pomoć MMF-ova paketa pomoći, ali zauzvrat je morala povećati poreze i nije uspjela spriječiti rast nezaposlenosti i porast duga kućanstava koji se događa zbog inflacije. Kad je puknuo mjehur od sapunice, ljudi kojima je vrijednost nekretnine pala 30 posto, a inflacija poskupila ratu kredita 20 posto, našli su se pod velikim pritiskom.

Stranka nezavisnosti u kampanji se pokušala distancirati od ranijeg imidža stranke sklone liberalnom bankarskom i financijskom sektoru, a Benediktsson je obećavao smanjenje poreza. Socijaldemokrati, koji su izgubili, tvrde da Stranka nezavisnosti ne može promijeniti društvo s obzirom na to da je pod njezinim vodstvom Island došao na rub financijskog ponora.

>>Italija konačno ima vladu! Uspio je sastaviti Enrico Letta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije