Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽENO 6 OSOBA

Šteta 150 milijuna kuna: Uskok podignuo optužnicu za malverzacije sa zemljištem u Zagrebu

uskok
Tomislav Miletic/PIXSELL
20.10.2016.
u 12:59

Optužnica je podignuta protiv Ninoslave Zekovića, Bore Kisjelice, Mirka Kožulja, Petra Lozice, Ante Barade i Davora Galetovića.

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Optužnica je podignuta protiv Ninoslave Zekovića, Bore Kisjelice, Mirka Kožulja, Petra Lozice, Ante Barade i Davora Galetovića.

Uskok stavlja na teret Zeković i Kisjelici da su, kao pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba i kao načelnik Odjela za zemljište Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove, od početka ožujka do kraja srpnja 2007. godine na traženje Pere Lozice, Ante Barade i Davora Galetovića prilikom zamjene zemljišta u izvanknjižnom vlasništvu navedenih društava za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba pogodovali društvima Studio X (Barada je suvlasnik), Mala ulaganja i Karantena (obje tvrtke u vlasništvu Galetovića) neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu u odnosu na realne vrijednosti zemljišta.

- U cilju realizacije opisanog, društva Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. Gradu Zagrebu su podnosila prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, i to na temelju nerealnih procjena zemljišta koje je, sukladno prethodnom dogovoru Pere Lozice s Baradom i Galetovićem, na traženje Lozice izradio Mirko Kožulj, ovlašteni sudski vještak - javlja USKOK.

Kisjelica je sastavljao prijedloge za donošenje  Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava, koje prijedloge je na sjednicama Gradskog poglavarstva, kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala Ninoslava Zeković. Ona i Kožulj znali su da su procjene nerealne

- Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta s društvima Studio X d.o.o., Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o., na koji način je navedenim društvima, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist od ukupno 98.893.611,00 kuna - javlja USKOK.

Uskok također optužuje Zeković i Kisjelicu da su od početka svibnja pa do 12. lipnja 2007. godine na traženje Lozice, stvarnog voditelja društva Grokomp nekretnine, prilikom zamjena nekretnina, poslovnih prostora i garaža u vlasništvu društva, za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba na križanju Heinzelove i Vukovarske, pogodovali društvu Grokomp nekretnine neosnovanim priznavanjem veće vrijednosti njegovih nekretnina te neosonovanim priznavanjem manje vrijednosti zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba u odnosu na realne vrijednosti zemljišta.

- U cilju realizacije navedenog, Lozica je od Kožulja zatražio procjenu navedenih nekretnina na temelju kojih je potom Lozica u ime društva Grokomp nekretnine d.o.o. Gradu Zagrebu podnio prijedlog za zamjenu nekretnina. Na temelju zaprimljenog prijedloga Kisjelica je sastavio prijedlog za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenog društva, koji prijedlog je na sjednici Gradskog poglavarstva, kao osnovan i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala Zeković iako su oboje znali da su procjene nekretnina nerealne. Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo Zaključak o sklapanju nagodbe, sklopljena je nagodba o zamjeni zemljišta za nekretnine društva Grokomp nekretnine d.o.o., na koji način je navedenom društvu, na štetu Grada Zagreba, pribavljena nepripadna imovinska korist od 53.058.129,52 kune.

Na opisani način društvu Studio X d.o.o. pribavljena je nepripadna imovinska korist od 64.414.657,40 kuna, društvima Mala ulaganja d.o.o. i Karantena d.o.o. od 34.478.953,60 kuna te društvu Grokomp nekretnine d.o.o. od 53.058.129,52 kune, a Grad Zagreb je oštećen za ukupno 151.951.740,52 kune - javlja USKOK.

>> Petorka pod istragom: Je li Zagreb oštetila za 69 milijuna kuna?

Komentara 3

MI
MikiPrdekana
13:46 20.10.2016.

Bandiceva ekipa i Bandicev Zagreb

Avatar Cokolinda
Cokolinda
14:51 20.10.2016.

pravi domoljubi...

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
17:41 25.01.2018.

Pitanje za milion za naše domicilne dvonožne vjerodomoljubne papkare glasi: Postoji li i jedna transakcija dobara u javnom sektoru u kojoj nije oštećena hrvatska državna raga? Sve je trulo u toj kobajagi neovisnoj državi Hrvatskoj. Počelo je sa privatizacijom Gavrilovića po našem Djuri od Petrinje, koji je kupio kombinat za dva bagatelna miliona DM i još uz to i parama pozajmljenim od države, sve naravno uz blagoslov našeg Mesije Vrhiovnika Franje, koji je stvarao svojih dvijesto velemoža, koji su trebali gospodariti sa dvonožnim papkarima. Potom su se na njega ugledali naši zaslužni osloboditelji i sve opljačkali ili uništili, kroz skoro tri desetljeća. Pravo je čudo što se hrvatska državna raga još drži na nogama, čak i sa tolikim kreditnim infuzijama, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije