Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsurdi

Statističarima plaćaju i noćni rad, ali rezultata popisa još nema

popis
VL FOTO
21.10.2012.
u 21:57

Kako najavljuju iz Državnog zavoda za statistiku, popis prema spolu i starosti kao i prema državljanstvu, narodnosti, vjeri i jeziku trebao bi biti objavljen u prosincu

Ni godinu i pol od kada su prvi popisivači i kontrolori izašli na ulice, hrvatski građani pojma nemaju koliko ih je. Popis stanovništva nije gotov – iako bi, kako najavljuju iz Državnog zavoda za statistiku, popis prema spolu i starosti kao i prema državljanstvu, narodnosti, vjeri i jeziku trebao biti objavljen u prosincu. Da bi dostigli taj rok, čak 85 službenika posao obavlja u trećoj smjeni – od 22 do šest sati ujutro. Iako su prije popisa, koji je poreznike stajao 160 milijuna kuna, prihvaćene sve preporuke europskih statističara, a rezultati trebali biti objavljeni u roku od deset mjeseci, čak se i prebrojavanje u Hrvatskoj pokazalo problematičnim. Statističari poručuju – oni nisu krivi.

Višak radnika, a posao stoji

– Obrada popisne građe bila je predviđena u deset mjeseci, ali započela je godinu kasnije nego što je bilo planirano jer prethodna vlada nije donijela odluku o privremenom zapošljavanju 400 djelatnika za obradu popisa pa nije bilo moguće obraditi građu u roku. Obrada je počela kada je početkom 2012. pokrenuto zapošljavanje na temelju odluke Vlade te zaposleno 396 djelatnika na šest mjeseci – objašnjavaju iz Državnog zavoda za statistiku. Ipak, baš se njihov ravnatelj Ivan Kovač u medijima hvalio uštedom na popisu stanovništva te kako je na unosu radilo tek 40-ak djelatnika, a sada ga radi i treća smjena. Dakako, noćni im je rad plaćen.

‘Štede’ plaćajući noćni rad

– Za svaki sat rada u noćnoj smjeni, u skladu s odlukom, službenici ostvaruju pravo na uvećanje plaće prema kolektivnom ugovoru – poručuju.

Treća smjena hrvatske će građane brojiti do 10. studenog, a dijelom je objašnjena kao prilika da statističko izvješće na svjetlo dana izađe ranije od planiranog roka. Tako je to barem tumačio ravnatelj Kovač kada je obavijestio javnost o novih 85 statističara. No, vrijeme „prije roka“ je isteklo. Kinezi su se uspjeli prebrojiti prije nas – trebalo im je samo šest mjeseci!

Komentara 26

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
06:32 22.10.2012.

Statističari....čuvaju posao.

SL
slavonac42
06:40 22.10.2012.

ma ove sve lopove treba spremiti na goli otok kao što i je spremala Titina vlada više neznaju kako i na koji način da pljačkaju ovaj siroti narod jer se kazan iz kojega su grabili šakom i kapom ispraznio pa opet izmišljaju toplu vodu koja je davno izmišljena........

DU
Deleted user
09:06 22.10.2012.

Elementarna pogreška bila je povjeriti unos i obradu podataka djelatnicima zavoda, zato što se u državnim ustanovama radi zbog plaćice a ne zbog odrađivanja posla (ovdje postoji i problem stručnosti zbog načina na koji se dovodi kadar u državne ustanove)! Još veća pogreška bila je zapošljavanje na određeno vrijeme ljudi za unos podataka, jer iako to nije informatika visokog nivo ipak treba savladati osnove računala i unosa podataka (najkraći mogući rok za osposobljavanje bio bi oko 2 mjeseca da se osposobljavanje vrši za potrebe nekog privatnog poduzeća a kad se radi o državnom vjerujem da se rastegne i na 6 mjeseci). Da je posao povjeren nekoj domaćoj informatičkoj kući, taj posao bio bi odrađen u roku od 6-12 mjeseci (ovisi o ugovorenom opsegu) a koštao bi 1/10 onoga što je koštao do danas ... Ta informatička kuća napravila bi alate za unos i obradu podataka i svaki sljedeći popis stanovništva svodio bi se financijski i vremenski na vrijeme i cijenu koštanja unosa podataka + prilagodba alata tehnološkim promjenama u informatici..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije