Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ- ovci zatražili

Stanka u Saboru zbog napada na Ustavni sud

jandroković
Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2013.
u 15:28

HDZ ima obvezu reagirati ponukan učestalim i neprimjerenim izjavama visokih dužnosnika Vlade RH, a posebice nedopustivom izjavom ministra Jovanovića, kazao je Gordan Jandroković

Klub zastupnika HDZ-a danas je na početku saborske sjednice zatražio stanku zbog, kako je Gordan Jandroković objasnio, nedopustivih izjava ministra obrazovanja Željka Jovanovića o radu Ustavnog suda. Dodao je kako HDZ ima obvezu reagirati ponukan učestalim i neprimjerenim izjavama visokih dužnosnika Vlade RH, a posebice nedopustivom izjavom ministra Jovanovića.

- Zadnjih nekoliko mjeseci, a posebice zadnjih tjedana svjedoci smo kako iz Vlade RH stižu poruke podjela, netrpeljivosti, pa i prezira prema svima koji iznose drugačije stavove od vladajućih. Podsjećam na izjave predsjednika Vlade o crnokošuljašima, crnom Bizantu, kulturnom ratu, o biračima koji biraju najgore od najgorih. Podsjećam i na izjave ministra Jovanovića o podjeli Hrvatske na mračni srednji vijek i modernu Hrvatsku 21. stoljeća. Podsjećam na izjave ministra Linića o ratu u kojem će biti i poginulih, a u tom ratu on sebe naziva opasnim čovjekom – objašnjava Jandroković podsjetivši pri tome i na činjenicu da je Vlada ušla u konflikt sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, s crkvom, sa nevladinim udrugama drugačijeg svjetonazora.

- Pritom se Vlada vrlo agresivno, arogantno obračunava sa svima onima koji se usude drugačije misliti, govoriti i djelovati. No, zadnja epizoda da citiram premijera doista je najgore od najgoreg. Izravni atak ministra znanosti, obrazovanja i športa na instituciju Ustavnog suda. Izazvan jednoglasnom odlukom, naglašavam jednoglasnom odlukom suda koja mu nije bila po volji doveo je u pitanje tu odluku i najavio da je čak namjerava zaobići. Presedan je da jedan ministar uopće komentira odluku Ustavnog suda, a kamoli da je ne provodi. Samu instituciju suda i vjerodostojnost njegove predsjednice i nekih članova suda doveo je u pitanje. Dakle, jednostavno rečeno ministar, odnosno Vlada Republike Hrvatske dovodi u pitanje legitimitet Ustavnog suda – zamjera Jandroković koji ne pamti ovakav ispad niti se sjeća da se ikada neki predstavnik izvršne vlasti na sličan način obrušio na instituciju koja je čuvar ustavnosti, zakonitosti, a time i stabilnosti ustavno-pravnog poretka u Republici Hrvatskoj.

- Mi u Klubu zastupnika HDZ-a očekujemo i reakciju predsjednika Republike Josipovića koji kao pravnik jako dobro zna kakve su posljedice ovakvih izjava najviših vladinih i saborskih dužnosnika. A i kolegice i kolege iz vladajuće koalicije volio bih znati i čuti dijelite li i vi stavove vaših stranačkih kolega, jeste li zaista spremni ići tako daleko da svoje uske, stranačke interese stavite ispred stabilnosti državnih institucija i društva u cjelini – zanimalo je Jandrokovića koji zaključio kako ipak vjeruje da većina zastupnika Hrvatskog sabora takvo što ipak neće dozvoliti.

Nitko iz redova vladajućih nije odgovorio na njegova pitanja.

>>Vladimir Gredelj: Jovanoviću manjka kućnog odgoja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije