Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije trecine kazne

Srpski ratni zločinci vraćaju se kući

haag
Zeljko Lukunic/PIXSELL
28.08.2013.
u 19:27

Dan nakon Ojdanića, u petak, na mjesto zločina u Pale vraća se i Momčilo Krajišnik kojega je Žalbeno vijeće Haaškog tribunala 2009. osudilo na 20 godina zatvora

Srpski ratni zločinci se polako vraćaju kući nakon odslužene dvije trećine kazne na koje ih je osudio Haaški tribunal. Kako doznaju beogradske Večernje novosti, sutra u Beograd redovitom linijom Air Srbije dolazi umirovljeni general Vojske Jugoslavije Dragoljub Ojdanić nakon što je "odgulio" dvije trećine 15-godišnje robije na koju ga je osudio Haag zbog ratnih zločina počinjenih na Kosovu.

– U potpunosti prihvaćam nalaze iz presude. Sve što mi preostaje jest da odslužim svoju kaznu. Uskoro ću napuniti 72 godine i zdravlje mi se pogoršalo tijekom godina u pritvoru. Upoznat sam s pravnim posljedicama ove odluke, uključujući i činjenicu da nakon povlačenja žalbe ne postoji pravna mogućnost da se presuda ponovo razmotri, ukine ili preinači u moju korist – napisao je skrušeno u podnesku Sudu ovaj bivši načelnik Glavnog stožera VJ i ministar obrane.

Na konačnu presudu za zločine počinjene na Kosovu još čekaju bivši vicepremijer Vlade SRJ Nikola Šainović, nekadašnji zapovjednik Treće armije general Nebojša Pavković (koji je sudjelovao i u završnim operacijama okupacije Vukovara i pregovarao s vukovarskim braniteljima o predaji da bi svi završili u srbijanskim logorima), načelnik štaba Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević i Sreten Lukić koji je tijekom NATO bombardiranja bio načelnik MUP-a za Kosovo.

Dan iza Ojdanića, u petak, na mjesto zločina, u Pale vraća se i Momčilo Krajišnik kojega je Žalbeno vijeće Haaškog tribunala 2009. osudilo na 20 godina zatvora smanjivši mu nepravomoćnu presudu za sedam godina zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini u vremenu od srpnja 1991. do prosinca 1992. Krajišnik, nakon Miloševića i Karadžića najviši politički dužnosnik Srba kojemu se sudilo u Haagu, nakon izdržane dvije trećine zatvorske kazne koju je služio u Velikoj Britaniji, 30. kolovoza vraća se na Pale gdje živi njegova obitelj. Specijalni helikopter vlade Republike Srpske dovest će Krajišnika iz beogradske zračne luke, a u Palama gdje će, kako je ranije izjavio novinarima, raditi na benzinskoj crpki svoga sina, osuđenom ratnom zločinu pripremaju svečani doček.

>> Krajišnik na prijevremenoj slobodi u rujnu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije