Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u Vukovaru

Srpski mediji: 'Ćirilica nije samo srpsko pismo'

Vukovar (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/5
19.01.2013.
u 19:44

Svi važniji mediji u Srbiji popodne i večeras izvještavaju o prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru prenoseći agencije Tanjug, Beta i Srna.

Svi važniji mediji u Srbiji popodne i večeras izvještavaju o prosvjedu protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru prenoseći agencije Tanjug, Beta i Srna.

U izvješćima se navodi tek pokoja izjava govornika na vukovarskom skupu, poput one Petra Janjića Tromblona kako bi \"uvođenje ćiriličnog pisma u službenu uporabu u Vukovaru značilo izdaju i poniženje svih vukovarskih Hrvata i žrtava rata\" i \"ćirilica je u Vukovaru 1991. počinila ekocid, kulturocid i genocid, a da za te zločine još nije odgovarala\".

No, više prostora daju ranijim izjavama vukovarskog gradonačelnika Željka Saboa i ministra uprave Arsena Bauka koji kažu kako se Ustavni zakon mora poštivati, ali i Vesne Škare Ožbolt koja kaže kako \"danas govoriti o pravima nacionalnih manjina djeluje neozbiljno, a neozbiljno je ponovo provocirari i stvarati osjećaj povratka u neka prošla vremena\" te Ivice Vrkića kako je \"najveći problem ako u Vukovaru počnu odlučivati oni koji misle da se pitanje dvojezičnosti rješava na stadionima ili na ulici, a ne u Saboru ili za okruglim stolom\".

\"Dvojezičnost je već nazočna u Vukovaru\"

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina i saborski zastupnik SDSS-a, Dragan Crnogorac tvrdi da je dvojezičnost već nazočna u Vukovaru u vidu natpisa na školama i drugim ustanovama u koje dolaze Srbi. - Tu dvojezičnost 2009. uveli su SDSS i hrvatske stranke od kojih neke to sad osporavaju - rekao je Crnogorac Tanjugu.

Predsjednik vukovarskog SDSS-a, Srđan Milaković ne očekuje da će današnji prosvjed nešto promijeniti kada je riječ o uvođenju ćirilice u službenu uporabu u ovom gradu, jer je \"obveza hrvatske vlade ispoštovati svoje zakone i propise\". Milaković je za agenciju Srna rekao da su u smislu propisa i ustavnog poretka Hrvatske stvari jasne.

\"Ćirilica nije samo srpsko pismo\"

- Ustavni zakon je donio Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom. Ako to nekom ne odgovara i ako misli da to ide na štetu hrvatskog naroda, može to u propisanoj proceduri i izmjeniti - rekao je Milaković, dodajući kako ne vidi kako bi pismo, govor ili jezik na bilo koji način mogli nanijeti štetu bilo kome.

- Ćirilica nije samo srpsko pismo - rekao je Milaković i dodao da mu u tom smislu nisu jasni navodi organizatora prosvjeda da je \"ćirilica u Vukovaru počinila ekocid i da bi njeno uvođenje u službenu uporabu značilo izdaju\".

>>Pero Tromblon: Mogu i japanski i kineski natpisi, ali ćirilica ne!

>>V. Bosanac: Tolerantna sam, ali ćirilica u Vukovaru nije prihvatljiva

Komentara 188

GR
Gradinar
09:02 20.01.2013.

20.01.2013. u 08:57h Boris je napisao/la: Valjda razlikuješ Srbe ljude i političke Srbe. Inače si postavio rasističku tezu optužujući milijune ljudi koji slučajno pripadaju jednome narodu. Srpska politika je necivilzrana, bezobrazna, zaostala, primitivna, vrlo štetna, gotovo pogubna za milijune Srbaa i tim ljudima treba pomoći svatko tko voli - čovjeka. A u duhu hrvatskoga naroda je pomagati - čovjeku, ljudima.

MR
mravac8
10:09 20.01.2013.

Pikator Nisu to posloprimci. Poslopirmac je onaj tko može utjecati na cijenu svog posla. Recimo, neki kooperant, poduzetnik koji drugom poduzetniku nudi svoju uslugu. On ispostavi ponudu za svoj posao i ako poslodavac ne želi prihvatiti cijenu u ponudi -nudi - od posla ništa. Zakonom o radu obuhvaćena je - najmana radna snaga. Najamnici. *Plaća ti je tolika, hoćeš dobro, nećeš ne moraš ima takvih kao ti na birou koliko god hoćeš*.

ŠI
šimuka
11:52 20.01.2013.

zveč Kako god konjska mušica izluđuje tovara kad mu se nađe pod repom ,ti si puno ubitačniji za ove velikosrbe na portalu .Tako se brane kockaste boje.Čestitam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije