Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vunderkind krstić

'Srpski Linić' ima 29 godina, završio je Yale i zovu ga mesija

lazar krstic
YouTube Screenshot
20.08.2013.
u 21:12

Dinkićevom smjenom otvara se prostor za pokušaj oporavka ekonomije, a možda i za raščišćavanje afera o kojima srbijanski mediji pišu već godinama

U Srbiji je u procesu rekonstrukcije vlade i odlaska najmanjeg koalicijskog partnera Mlađana Dinkića i njegovih Ujedinjenih regija Srbije u prvi plan izbio zanimljiv lik vunderkinda, 29-godišnjeg Lazara Krstića, koji će umjesto Dinkića uskoro voditi državne financije i od kojeg se očekuje da bude spasitelj Srbije. Međutim, u zemlji posustalog gospodarstva možda ipak iza te smjene ne stoje samo ekonomski motivi, jer Dinkića se povezuje s nizom privatizacijskih afera koje bi sad kad odlazi iz ministarske fotelje mogli dobiti i pravosudni epilog.

Čedo Stojković, direktor Demokršćanske stranke Srbije, podsjeća da je pokojni predsjednik te stranke Vladan Batić, koji je bio ministar pravosuđa, podnio dvije kaznene prijave protiv Dinkića zbog nekoliko sumnjivih poslova, među ostalim i za rašireni sport srpskih tajkuna, skrivanje novca na Cipru. Dinkića se vezivalo uz nejasnu prodaju Nacionalne štedionice, Mobtela, uz aferu sa zakupom špijunskog satelita... Prijave nikad nisu procesuirane, ali nisu ni odbačene, ističe Stojković. Tako se čini da je prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić i vođa najjače stranke u Srbiji i dalje na putu istjerivanja načistac mutnih javno-privatnih poslova, za što mu Stojković odaje priznanje. Kaznene prijave protiv Dinkića, koji je bio i guverner Narodne banke, podnesene su 2007. godine i od tada nikakve reakcije policije ni tužiteljstva nema. Dinkić je deset godina na vlasti, kao ministar u nekoliko vlada, a ovo nije prvi put da je morao otići.

Zasad ništa od izbora

Prije završetka mandata prethodne lijeve vlade Demokratske stranke Dinkić je također smijenjen, u veljači 2011. godine, a tada je šefica Vijeća za borbu protiv korupcije Verica Barać isticala da Dinkić odlazi, ali da afere s kojima se vezivao neće biti raščišćene. Kako god bilo, spletom okolnosti Dinkić je nakon izbora 2012. godine ponovno u sedlu, u istoj fotelji, u desnoj vladi, ponajviše zahvaljujući predizbornom sporazumu sa socijalistima Ivice Dačića. Dačić i Dinkić tada su bili u položaju da odlučuju tko će vladati Srbijom i nakon što je Boris Tadić izgubio izbore, prešli su na stranu pobjednika, naprednjaka novog predsjednika Tomislava Nikolića.

U godini dana od izbora Aleksandar Vučić brzo je ojačao i poziciju vođe najjače stranke u Srbiji htio bi do kraja iskoristiti. A na premijerskom mjestu ima lidera manjeg partnera u koaliciji Ivicu Dačića. Takvu bi situaciju valjalo razriješiti prijevremenim izborima, uvjereni su Vučićevi naprednjaci, koji su se i javno opredijelili za izbore. No, Dačić je bio taj koji je potpisao povijesni sporazum s Kosovom i ne bi bilo politički jako mudro tako brzo ga se riješiti, a ni iz Bruxellesa nisu blagonaklono reagirali na ideju o prijevremenim izborima. Zato je pronađeno rješenje koje iz vlade izbacuje najslabiju kariku, Mlađana Dinkića i njegove suradnike, a izbori će vjerojatno pričekati približavanje Srbije još korak bliže Europskoj uniji.

U siječnju 2014. godine, naime, Srbija bi trebala početi pregovore, ako do kraja ove godine raščisti stvari sa Srbima na sjeveru Kosova. Nakon toga, kaže Stojković, možda bi mogli na red doći i prijevremeni izbori. Nagrađivani istraživački novinar beogradskog Centra za istraživačko novinarstvo Stevan Dojčinović kaže kako su razlozi za Dinkićevu smjenu politički, a posljedica njegova pada moglo bi biti procesuiranje, možda u slučaju propale Nacionalne štedionice, što je istraživalo i Vijeće za borbu protiv korupcije i o tome sastavilo izvješće. – Dinkić nije uspio na gospodarskom planu, u vladi su osjetili da mogu bez njega i Vučić sad dovodi na to mjesto mladog Krstića s diplomom svjetskog sveučilišta, a tu će biti i inozemni savjetnici – kaže Dojčinović, dodajući kako se Dinkić uspio posvađati s partnerima u svakoj vladi, od one Zorana Đinđića do ove u kojoj je, čini se, puklo između Dinkića i Dačića. Kako god bilo, smjenom Mlađana Dinkića Aleksandar Vučić dodao je novu ploču na svom putu prema tronu i osigurao dvostruku korist, jer se otvara prostor za nove mjere u financijama i gospodarstvu, a možda i za raščišćavanje afera vezanih za Dinkića.

Što donose stranci

Hoće li ekonomskog oporavka biti, ovisi o mladom Krstiću, iza kojeg je diploma Yalea i munjevita međunarodna karijera, a pomoći bi mu trebali i brojni čarobnjaci ekonomskog svijeta, poput legendarnog bivšeg singapurskog premijera ili Gerharda Schrödera. Je li dovoljno ozbiljan plan u kojem ključnu ulogu u oporavku trebaju imati slavni stranci? Analitičari, naime, primjećuju da su naprednjaci 20 godina jurišali na vlast, ali se nisu pripremili za nju i nemaju kadrova, a nužnu korjenitu reformu teško mogu voditi strani savjetnici. Sonja Biserko iz Helsinškog odbora ističe kako je pojava A. Vučića pokazatelj nemoći srbijanskog društva, njegova vlast pridonijela je urušavanju medijske scene, marginaliziranju oporbe i civilnog sektora.

>>Vučić: Strani premijeri će biti savjetnici Vlade Srbije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije