Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivamo

Srebrenički krvnik Ratko Mladić hrvatski je zet

mladic (1)
Foto: AFP/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.06.2011.
u 12:30

Bio je prgav i prepotentan, uvijek je vodio glavnu riječ u društvu. I u civilu je bio vojnik partije

Hrvatskoj javnosti malo je poznato da je Bosiljka Mladić, supruga ratnog zločinca Ratka Mladića, 1947. godine rođena u Hrvatskoj, točnije u selu Okrugljači, kilometar udaljenom od rijeke Drave i državne granice s Mađarskom te 20-ak kilometara udaljenom od Virovitice. Selo je smješteno baš na zamišljenoj zapadnoj granici velike Srbije Karlobag – Karlovac – Virovitica koja je bila jedan od ciljeva velikosrpske politike potkraj prošlog stoljeća.

Spašavao djevojčicu

Obiteljska kuća Bosiljkinih roditelja Petra i Jovane Jegdić nalazi se u pokrajnjoj ulici, koju su nekad nazivali Sovjetskaja, na kućnom broju 111. Zarasla je u korov i drveće, a posljednji njezin stanovnik bio je Bosiljkin brat Radomir Lale, koji je, kako kažu mještani, kada se vidjelo da će biti rata, otišao u susjednu Mađarsku te potom u Beograd gdje i danas živi s bratom Boškom.

Bosiljka je bila treće od devetero djece koje su u Okrugljači imali supružnici Jegdić. Najstariji sin Branko umro je davne 1938. godine kada su mu bile samo dvije godine, drugi sin Bogdan izgubio je život u NOB-u u 19. godini života, a Boško, Darinka, Bosiljka, Vukašin, Čedomir i Radomir žive u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj. Miroslav je preminuo prije nekoliko godina u susjednom selu, a njegova djeca danas obrađuju 10 jutara zemlje koja je ostala nakon smrti djeda im i bake, Petra i Jovane. O Ratku Mladiću rođaci ne žele govoriti.

– Petar i Jovana Jegdić bili su pošteni i vrijedni ljudi koji su, kao i mi svi u selu, teško živjeli od rada na zemlji i od stoke. Kada je najstarija sestra Darinka otišla i udala se u Makedoniji, za njom je otišla i Bosiljka. Poslije se, 1966. godine, udala za tadašnjeg oficira JNA Ratka Mladića. Dok su im roditelji bili živi, 70-ih i 80-ih, Bosiljka i Ratko Mladić te sin Darko i kći Ana često su dolazili u Okrugljaču na godišnji odmor.

Dok bi Ratko kartao s mještanima na obali, djeca su se kupala u Dravi. Jednom je desetogodišnja djevojčica Vera skočila u rijeku i počela se utapati pa su pozvali Ratka Mladića u pomoć. Skočio je u Dravu i dugo plivao i ronio tražeći Veru, ali ju je rijeka odnijela – prisjeća se susjed Živislav Stojadinović, koji živi stotinjak metara od ruševne kuće obitelji Jegdić.

– Petar je jako volio Jovanu, a kada je ona od bolesti umrla 1984. u 74. godini života, samo pola godine poslije, vjerojatno od tuge, preminuo je i Petar. Pokopani su u grobnici u Okrugljači, a djeca su im podigla lijep spomenik. I poslije toga Bosiljka je nekoliko puta dolazila u selo bratu Radivoju, ali mnogo rjeđe nego prije – kaže Milosava Stojadinović.

Cvijeće na grobu

Da su Jegdići bili vrijedna obitelj, vidi se po kući, štaglju, štali i čardaku koje su imali u dvorištu. Prazna kuća Bosiljkinih roditelja tijekom Domovinskog rata ni na koji način nije oštećena, a najbliži rođaci odnijeli su iz nje sve što je bilo vrijedno. Mještani se prisjećaju da je Ratko i osamdesetih godina bio prgav i prepotentan te da je uvijek u društvu vodio glavnu riječ. Seljaci su ga slušali i rijetko bi se tko usudio proturječiti mu jer bi na svako drugačije mišljenje imao spreman odgovor.

– Znao je s društvom zaći i u gostionicu, popiti po koju, ali se za njega ne može reći da se opijao i lumpao. I kada je bio u civilu, bez uniforme, bio je vojnik partije koji je tvrdokorno branio sve što su SKJ i tadašnji maršal jugoslavenske vojske Josip Broz Tito poručivali narodima propale Jugoslavije – kaže N. S. (60) koji je s Mladićem znao provoditi dane kada je boravio u Okrugljači.

– Bosiljkin brat Čedomir, koji živi u Zagrebu, ponekad dođe na grob svojih roditelja i braće, položi cvijeće i obiđe kuću.

No nitko drugi godinama ne dolazi. Sve je zaraslo i pusto – žali se susjeda Ljubica Bajović koja se zbog bolesti i starosti teško prisjeća djevojaštva koje je provodila s nekadašnjom susjedom Bosiljkom Jegdić-Mladić.

Komentara 53

1M
1Miskec
14:34 20.06.2011.

Zato su Hrvati ostali dosledni sebi, \"nisu\" skidali U pred kraj rata i stavljali petokraku i od onih razdraganih sledbenika, koji su hiljadama hrlili u Maribor da bi pozdravili Hitlera i tukli se sa Slovencima ko će mu biti bliži, iznenada zavoleli YU, ma neee! Isti oni koji su se ponosili što su im sinovi u ustaškoj uniformi ginuli kao glineni golubovi i poslednje budale, na ruskom frontu, e da bi, potom, razdragano mahali drugu Starom. Nema razlike između partizana, četnika i ustaša, zločinačka go.na svi, samo ovi prvi najveći i najjači!

PR
prvacrta
14:39 20.06.2011.

Najbolji pokazatelj stanja i položaj Srba u NOB-u je Titovo odlikovanje 11.05.1945. za \"čišćenje\" i paradu pred na Zagrebačkom trgu. I. Jugopartizanska Armija -Peko Dapčević- rođ u Ljubotinu -Crna Gora II. Jugopartizanska armija - Koča Popović - rođ u Beograduu - Srbija general majore: - Ljuba Vučković - Cetinje, Crna Gora - Milutin Morača - Glamoč, Srbin - Mijalka Todorović - Kragujevac - Srbin - Blaž Lampar - Cetinje, Crna Gora Ni jedan jedini Hrvat..... E moj druže...

PR
prvacrta
15:03 20.06.2011.

Miškec, o kakvim ti ustašama?!? Tema je Mladićeva obitelj u NOB-u, ustaše me ne zanimaju ni 2 posto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije