Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova strategija

Srbija sjever Kosova želi riješiti po uzoru na Republiku Srpsku

tomislav nikolić
AFP/PIXSELL
18.12.2012.
u 21:05

Prijedlog: 
Srbi bi bili u sastavu Kosova, ali ne bi bili strogo vezani uz institucije u Prištini

Suočena s raznim međunarodnim pritiscima, kao i u iščekivanju određivanja datuma za početak pregovora za ulazak u EU, čelnici Srbije spremni su na nove pregovore s Prištinom kako bi se riješila sudbina sjevernog dijela Kosova pretežno naseljenog Srbima.

Prema najnovijim i za sada neslužbenim informacijama, srbijanski državni vrh postigao je dogovor o strategiji za buduće političke pregovore o Kosovu. Beogradske Novosti navode da će se Srbija boriti za što šira statusna i formalna prava Srba na Kosovu. Prema tim zamislima, sjever Kosova dobio bi najširu moguću teritorijalnu autonomiju i bila bi to neka vrsta entiteta, poput Republike Srpske u BiH.

Bez institucija Srbije

Pokaže li se to točnim, na sjeveru Kosova više ne bi postojale institucije Srbije, već te srpske autonomije. Platforma će se pozivati i na Ustav Srbije, s obzirom na to da Beograd ni pod kojim uvjetima neće priznati neovisnost Kosova kao države. Na taj način srbijanski čelnici žele izvući maksimum za svoje sunarodnjake na Kosovu i, kako se navodi, što više olakšati im svakodnevni život. Uspostavljanje jednog takvog entiteta bi u isto vrijeme Srbima jako puno i psihološki značilo s obzirom na to da ne bi bili strogo vezani uz državne institucije u Prištini. U ostvarenju te ideje Beograd računa i na pomoć Moskve. Za sada se nigdje ne navode prava i koje bi ovlasti takav entitet na Kosovu mogao dobiti, ali se zna da Republika Srpska djeluje kao država u državi te da ima svoju vladu, sve državne institucije pa čak i policiju. Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić uskoro političkim čimbenicima, Skupštini kao i Srbima s Kosova, predstaviti tu državnu strategiju.

Kosovo nije isto što i BiH

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski smatra da rješenje tipa Republike Srpske na sjeveru Kosova nema nikakve šanse:

– To je nerealna opcija jer za takav sporazum mora postojati dopuštenje i Prištine, a sumnjam da će ona pristati na to. Za takav dogovor potrebni su dugotrajni pregovori i dobra volja koju trenutačno ne vidim. Mislim da su ideje o autonomiji Srba zakasnjele i da se o tome trebalo tako razmišljati prije osam godina. Također, Srbija je u preslaboj situaciji da joj se takvo što ponudi – smatra Puhovski koji vidi dva načina za rješenje statusa sjevera Kosova.

Jedan je da Srbi na Kosovu dobiju nekakvu vrstu autonomije ili da uslijedi masovni egzodus Srba.

– Treba uzeti u obzir i to da je preduvjet za bilo kakvo političko rješenje na sjeveru da tamošnji Srbi priznaju Kosovo kao državu. Ne znam jesu li spremni na to. Uz to, daytonska BiH i današnje Kosovo su sasvim dvije različite stvari – zaključio je Puhovski.

>>Kosovska predsjednica pozvala Srbe na suživot

Ključne riječi

Komentara 6

AU
autoritet
23:32 18.12.2012.

Kosovo treba intervenirat i uspostaviti ustavno pravni poredak, a Srbi nek idu u Srbiju.

RU
Rumba
08:01 19.12.2012.

Pa ovaj je gori i od samog Izeta Fazlinovića, bog ti jadan ... Prije desetak dana mali Sloba im je javno na TV-u održao predavanje o izgubljenim srpskim ratovima i definitivnom gubitku Kosova, a lumen trkeljiše o nekoj hebenoj srao krajini ... Strava da ne može biti gora ...

NE
neone
10:51 19.12.2012.

hehe e hrvati hrvati, kakav li vi zivot vodite kad se bavite srbijom hehehe. jedno su vase zelje a drugo mogucnosti. oterali su srbe sa kosova i uzeli kosovo, to je zavrsena prica.. ali srpska nije, i jako je primamljiva.. zivi bili pa videli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije