Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbačen iz hsp-a

Đapić: Nije gotovo! Tek sada imam razloge za potpuni povratak

anto đapić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/6
28.01.2013.
u 12:47

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva HSP-a odlučeno da Đapić više nije član stranke

To su bedastoće! Ta je informacija nevjerojatna jednako kao da su rekli kako sam odletio na mjesec! – bila je to prva reakcija Ante Đapića na vijest o izbacivanju iz HSP-a. Sa stranačkim je kolegama tada sjedio na kavi u Osijeku.

– Riječ je o podmetanjima. Ako mi ne vjerujete, nazovite predsjednika stranke – dodao je. Nije tada znao da upravo šef HSP-a Danijel Srb u Sisku novinarima objavljuje odluku Predsjedništva stranke.

– Zaprepašten sam! Nisam ni slutio da bi to učinio čovjek kojem sam prepustio pola svog mandata u Saboru, neću reći da sam ga instalirao, ali iskoristio sam sav svoj autoritet da ga imenujem predsjednikom stranke. Srce sam mu dao – kazao nam je Đapić nešto poslije. Pokazalo se, rekao je, kako nije riječ o bedastoći, već o "dugo pripremanoj akciji".

– Nisam mogao ni sanjati da bi Srb bio u kandžama HDZ-ovih kadrova u vodstvu stranke, odnosno potpredsjednika koji bez HDZ-a ne mogu mrdnuti ni milimetra – izjavio je. Razloge izbacivanju Đapić vidi, naime, u tome što se protivio koalicijama s HDZ-om na nacionalnoj te HDSSB-om na lokalnoj razini.

– Srb je zagovornik koalicije s HDSSB-om u Osijeku i Slavoniji, čemu sam se oštro protivio. Rekli su u Sisku da će samostalno ići na izbore. Vidjet ćete da će vrlo brzo doći do koalicija i s HDZ-om i s HDSSB-om na lokalnim razinama – uvjeren je Đapić.

Za čelnika pravaša kazao je da nije postao prepoznatljiv u Saboru u dvije i pol godine.

– Jedna Ruža Tomašić, koja je za njega polupismena osoba, uspjela se postaviti kao neka politička persona, a njega nema. A ja sam ga stalno gurao i štitio u stranci. Da ste vi 2011. bili kandidat u 4. izbornoj jedinici, prošli biste u Sabor – slikovit je bio Đapić u razgovoru s novinarima.

Prije samo nekoliko dana Đapić je u Osijeku najavio svoj povratak u aktivnu politiku te "90 posto" i ponovnu kandidaturu za gradonačelnika Osijeka. Na toj konferenciji za novinare Danijela Srba nije bilo, no Đapić kaže da to nije neobično te da ga je on dan poslije javno podržao. Službeno je kandidaturu namjeravao objaviti nakon zbora osječke podružnice, zakazanog za nedjelju. Na zbor će, kaže, svejedno ići, i to kao član.

– Moje je izbacivanje nestatutarno, tu odluku može donijeti jedino sabor stranke jer sam počasni predsjednik. I nehumano je. Ako štetim stranci, najbolje da se raziđemo. Ali ovo nije način. Srb je trebao sa mnom razgovarati. No, nije on u tome sam – smatra Đapić. Priča u HSP-u, poručuje, nije završena. Mogu ga, kaže, izbaciti iz stranke, ali ne i iz političkog života.

– Tek sad imam razloge za potpuni povratak u politiku. Idem u utrku za gradonačelnika Osijeka kao nezavisni kandidat. Ne bojim se utakmice – ističe. Još je rano reći, dodao je, hoće li osnovati novu stranku. No, sigurno je, tvrdi, kako se neće prikloniti niti jednoj postojećoj stranci.

– Glavaš i Drmić sada sigurno likuju – zaključio je Đapić.

Dosadašnji počasni predsjednik HSP-a Anto Đapić od danas više nije član stranke. To je odlučeno na izvanrednoj sjednici Predsjedništva i drugih dužnosnika HSP-a u Sisku.

– Kada je Đapić nakon parlamentarnih izbora izabran za počasnog predsjednika, bilo je dogovoreno da se više neće politički angažirati, ali je ponovno stranku počeo koristiti za vlastite političke ambicije. Mi ne želimo i ne smijemo biti taoci nečijih osobnih interesa zbog kojih je velik broj članova napustio našu stranku. Želimo da naša stranka na političkoj sceni ponovno zauzme mjesto koje joj pripada, što ćemo i na predstojećim lokalnim izborima, na koje izlazimo samostalno, dokazati – rekao je predsjednik HSP-a Danijel Srb.

Odluku o isključivanju Ante Đapića iz stranke donijelo je jednoglasno devet članova Predsjedništva uz suglasnost i drugih čelnika stranke. Predsjednik Srb najavio je i mogući proces ujedinjenja pravaških stranaka, ali kroz interes članstva. Kako je rekao, unatoč brojnim problemima i pritiscima, stranka je uspjela zadržati izvornu pravašku orijentaciju. Ujedno je pozvao sve bivše članove stranke, istaknute pravaše koji su napustili stranku, da se ponovno uključe u rad HSP-a jer "više ne postoje razlozi zbog kojih su stranku napustili".

Đapić je prije nekoliko dana najavio svoj povratak u aktivnu politiku i "90 posto" i ponovnu kandidaturu za gradonačelnika Osijeka.

– Moje je aktiviranje u stranci, držim, u interesu HSP-a. Šteta je da budem po strani u stranačkom životu, velika šteta. I tu sam učinio veliku pogrešku – kazao je tada počasni šef pravaša. Istaknuo je kako su njegov povratak zatražili i osječko-baranjski te osječki HSP.

>>Srb: Đapić je izbačen iz HSP-a. Počasni šef: To su podmetanja!

Ključne riječi

Komentara 54

AN
ankicascreiber
13:57 28.01.2013.

Dapic ima preko 300 kg, njega nitko ne moze nigdje izbaciti.

OB
-obrisani-
15:53 28.01.2013.

Od danas zelimo stvoriti pravaski kisobran !! Javno porucujem HSP da imamo malo vremena do lokalnih izbora i da pravaski kisobran do izbora mora biti stvoren a do parlamentarnih treca politicka opcija !!

OB
-obrisani-
15:57 28.01.2013.

Upravo HSP i HDSSB moraju biti cuvari Slavonije, Hrvatske, i nacionalnog interesa hrvatskog naroda ovim cinom, smjenom Djapica stvaraju se pretpostavke za pravaski blok a i trecu politicku opciju u HR !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije