Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podijeljeni HSP

Srb bi Ružu, Matković želi manje pravaše

Danijel Srb
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
28.09.2013.
u 14:57

Zbog najave ujedinjavanja sa strankom Ruže Tomašić HSP se podijelio u dva tabora

Na razmrvljenoj pravaškoj sceni sada je podijeljen i HSP. Dva predsjednika – Daniel Srb i Josip Matković – međusobno jedan drugoga ne priznaju, ali obojica na neki način planiraju ujedinjenje pravaša. Srb je, kako tvrdi šefica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, s njom razgovarao o udruživanju tih dviju pravaških stranaka.

Oni su zapravo i jedini relevantni na političkoj sceni jer HSP dr. Ante Starčević jedina je pravaška parlamentarna stranka, doduše s jednim saborskim zastupnikom, ali i zastupnicom u Europarlamentu, a HSP je nekad bio parlamentarna stranka dok ih bivši šef HDZ-a Ivo Sanader nije dokrajčio svojom izjavom "Glas za HSP je glas za SDP".

"Podmeće mi Đapić"

Upravo zbog najave ujedinjavanja tih dviju stranaka, osječka struja HSP-a odmetnula se od Srba i na izbornom Saboru za novog predsjednika izabrala Josipa Matkovića. Iako Srb tvrdi da mu Anto Đapić, nekad izbačeni, a sad s osječkim vodstvom vraćeni pravaš u HSP, podmeće priču o udruživanju s Ružom Tomašić, sama Tomašić potvrdila nam je da je o tome razgovarala sa Srbom i da su na pragu dogovora.

– Ako zbog podjele u HSP-u ne uspijemo u objedinjavanju, pozvat ćemo članstvo da nam se pridruži – rekla nam je R. Tomašić. I Matković planira okrupnjavanje na pravaškoj sceni, ali ima rezerve prema R. Tomašić. Čak joj spočitava je li prava pravašica. No, iako nije njoj, Matković je poslao javni poziv na suradnju kolegama iz četiriju pravaških stranaka.

– Ruža Tomašić mora se izjasniti je li ona samo jedna filijala HDZ-a ili pripada pravaškoj sceni – rekao je Matković. Suradnju s HDZ-om ne isključuje, ali također traži da se vodstvo te stranke ogradi od nekadašnjih Sanaderovih izjavu o glasu za HSP kao glasu za SDP. Njegova je vizija HSP-a vratiti stranku na pozicije otprije 2008. kada je ta stranka bila parlamentarna i kada je imala važnost na političkoj sceni. Srb pak najavljuje kaznenu prijavu protiv Matkovića i tvrdi da je on legitimni i legalni predsjednik HSP-a iako će to utvrditi Ministarstvo uprave nakon što prouči Statut HSP-a.

Srb ima i drugačiju viziju HSP-a od Matkovića. Njega ujedinjavanje sa sitnim pravaškim strankama poput HČSP-a i A-HSP-a ne zanima.

– Neozbiljnost tih stranaka donijela bi nam više štete nego koristi – poručio je Srb. On tvrdi da nije razgovarao s HDZ-om o eventualnoj koaliciji iako je poznato da najveća oporbena stranka priželjkuje i HSP u svojoj desnoj koaliciji. Filozofija HDZ-a jest okupiti sve od centra nadesno i na parlamentarnim izborima napasti Kukuriku koaliciju.

"To su licemjeri"

Nedavno se HDZ-ovu savezu pridružio i HSS, a pucaju i na HSP i na HSLS koji bi im otvorio prostor na centru. Ruža Tomašić pak osječku grupu HSP-ovaca naziva licemjerima jer, kako kaže, govore da tobože ne žele s HDZ-om, a čine sve da s tom strankom budu u koaliciji. Kada bi se pak ujedinili HSP i HSP dr. Ante Starčević, nova stranka nosila bi oba imena, ali R. Tomašić kaže da im je to najmanji problem.

>>Raskol! U Sisku izabrali Srba za šefa HSP-a, u Osijeku Matkovića

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije