Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.05.2012. u 07:30

Konstantno snižavanje kriterija u školi simbolički provedeno kroz sindrom teških torbi učenike zaglupljuje, a podržavanje intelektualne indolencije, što se radi, zapravo ih vrijeđa.

Prije nekoliko godina pozvala me kolegica da pomognem nećakinji prije upisa na faks:

– Ti si ono imala logiku u srednjoj? Daj, riješi ova pitanja, takva ćemo imati na prijamnom, a nisu učili u školi.

Upisivala se na pravo i nekako mi nije bilo jasno da baš testiraju logiku, pa nemaju je sve škole, ali, što ja znam. I vrtim u glavi račune sudova, vizualiziram Gaju Petrovića, ali prvo pitanje mi i nije jasno. Parafraziram: Koji je od četiri ponuđena broja u odnosu na broj 3236 isti kao ATENA u odnosu na ANETA? Logika? O čemu govori ova maturantica, ovo je “obično” zaključivanje. Razmisli i zaokruži. Zar se bojiš misliti? Konstantno snižavanje kriterija u školi simbolički provedeno kroz sindrom teških torbi učenike zaglupljuje, a podržavanje intelektualne indolencije, što se radi, zapravo ih vrijeđa.

Jesu li pitanja bila primjerena? Da, trebali su pročitati, razumjeti, naći u tekstu, zaključiti. Bi li im bilo lakše nabubati da je, primjerice, Petrarca bio strastveni planinar? Znanje ne boli, viši oblici učenja su ljudsko odličje pa ajmo ga iskoristiti. A sva simplifikacija gdje nije bitno što misliš nego što ti biva kazano i ova, ajmo reći, moralna panika koju diže politika, e, ja to jednostavno ne lajkam. Je li sada razumljivije?

Ključne riječi

Komentara 1

GR
Gradinar
18:50 30.05.2012.

Prilično :-) Lajkam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?