Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inozemna iskustva

Spolni odgoj: Kako to rade u drugim zemljama

prezervativi, kondomi, kontracepcija
Marko Jurinec/Pixsell
06.01.2013.
u 17:10

Spolni odgoj uveden je u belgijske škole još 1984. i odvija se bez ikakvih otpora ili kontroverzi iako je Belgija katolička zemlja.

 V. Britanija i EU: U Engleskoj predmet nije zakonom predviđen, ali se predaje. U Belgiji je obvezan...

Jedna je majka u Bruxellesu nedavno u sobi svoje kćeri, obrazovane u katoličkoj osnovnoj školi, pronašla cigarete i prezervativ. Majka je bila ljutita, a kći je pomirljivo objasnila: “Dobro, razumijem da se ljutiš zbog cigareta, ali stvarno ne razumijem zašto se ljutiš zbog prezervativa, meni to još ne treba, ali mi to dobivamo na sistematskom pregledu već dvije godine”.

U šestom razredu osnovne škole djeca dobivaju prezervative, a u tom uzrastu (oko 13 godina) imaju nekoliko školskih satova godišnje na kojima ih stručnjaci iz specijaliziranih obrazovnih agencija podučavaju o zdravstvenom i spolnom odgoju. U katoličkoj osnovnoj školi u 6. razredu djeca su slušala o masturbaciji. U jednoj drugoj osnovnoj školi u Bruxellesu roditelji kažu da je njihovo dijete imalo dva ili tri sata godišnje posvećena zdravstvenom i spolnom odgoju. U četvrtom razredu objašnjavali su im što je zaljubljenost, a u šestom razredu pokazivali su im, odvojeno dječacima i odvojeno djevojčicama, crteže spolnih organa. Govorili su im o menstruaciji, ali nitko, kažu roditelji, nije spominjao masturbaciju. Ta dva primjera iz dvije osnovne škole u Bruxellesu pokazuju da spolni odgoj u Belgiji postoji, ali razlikuje se od škole do škole. Spolni odgoj uveden je u belgijske škole još 1984. i odvija se bez ikakvih otpora ili kontroverzi iako je Belgija katolička zemlja.

Belgijski sjeverni susjed Nizozemska smatra se jednom od najprogresivnijih zemalja po pitanju spolnog odgoja u školama. Školski sati pod nazivom “Živjela ljubav” posvećeni su spolnom odgoju i uvedeni su krajem 1980-ih. Donedavno je to bilo dobrovoljno, ali 2012. postalo je dio obaveznih predmeta u osnovnim i srednjim školama. Primjerice, djevojčice između 12 i 15 godina na satovima dobivaju zadatke u kojima raspravljaju o ovakvim pitanjima: “Kako bi reagirala u slučaju da tvoj dečko odbije koristiti kondom? Što tvoji prijatelji misle o korištenju kondoma?”.

U Velikoj Britaniji spolni odgoj postoji u školama, ali nije obavezan predmet. Samo je biološki sadržaj zdravstvenog i spolnog odgoja obavezan i predaje se svoj djeci, dok se sve ostalo o spolnom odgoju predaje samo djeci čiji roditelji to žele. Laburistička stranka želi i taj drugi dio učiniti obaveznim predmetom, ali Konzervativna stranka u prošlosti je blokirala takav prijedlog i sada ne pokazuje namjeru da to uvede dok je na vlasti. No mnoge škole imaju vrlo kvalitetan program spolnog odgoja na dobrovoljnoj osnovi jer je visok broj maloljetničkih trudnoća prepoznat kao velik društveni problem u Velikoj Britaniji. Na tisuću djevojčica između 15 i 19 godina Britanija je 1998. bilježila čak 65 začeća. Taj je broj do danas smanjen za četvrtinu, ali vlada i stručne službe trude se smanjiti ga puno više.

Nizozemska ima najnižu stopu od oko 8-9 začeća na tisuću djevojčica. Krajem prošle godine BBC je proveo anketu u kojoj je 48 posto građana odgovorilo da djecu o spolnosti trebaju učiti roditelji, a 19 posto da to trebaju činiti učitelji. Ipak, iz svjedočanstava učitelja koji predaju spolni odgoj vidljivo je da tome pristupaju vrlo profesionalno i oprezno trudeći se ne suditi djeci niti im bilo što nametati.

SAD: U vjerskim i privatnim školama program se prilagođava, ali svi daju osnovne informacije

Američka akademija za pedijatriju, Udruga opstetričara i ginekologa, američke zdravstvene organizacije, američko ministarstvo zdravstva, Institut za medicinu, Društvo za adolescentsku medicinu i mnoge druge zdravstvene institucije podržavaju sveobuhvatan spolni odgoj u američkim osnovnim i srednjim školama uključujući obrazovanje o apstinenciji i kontracepciji te korištenju prezervativa.

Istraživanja potvrđuju da većina odraslih Amerikanaca podržava spolni odgoj, a 89 posto vjeruje da je važno za mlade ljude da imaju informacije o kontracepciji i prevenciji spolno prenosivih bolesti i da školsku edukaciju treba fokusirati na to kako bi se izbjeglo neželjene trudnoće i spolno prenosive bolesti, uključujući HIV. Studije su utvrdile da zdravstveni programi u školi mogu pomoći mladim ljudima i u akademskom uspjehu te ih dobro pripremaju za odraslu dob. To je, zaključili su nastavnici, najučinkovitija strategija za koordiniran pristup zdravlju koji uključuje obitelj i zajednicu kroz angažman školske zdravstvene usluge. Procjene su da takva edukacija pomaže u pomicanju dobne granice kad mladi stupaju u odnose i smanjuje broj partnera među seksualno aktivnim mladim ljudima.

Zdravstveni odgoj provodi se u svim državnim osnovnim i srednjim školama, ali i privatnima koje program prilagođavaju svojim potrebama pa su katoličke i druge vjerske škole suzdržanije iako po zakonu moraju pružiti osnovne informacije o određenim zdravstvenim ponašanjima mladih.

Italija i Poljska: Talijani često na satove zovu ginekologe, a i u katoličkoj Poljskoj to je obvezan predmet

Zakon o uvođenju seksualnog odgoja u škole blokiran je u talijanskom parlamentu od 1975. godine. No u višim razredima osnovnih škola u sklopu predmeta znanost, pa čak i religije, govori se o ljudskom tijelu pa i o spolu i seksu. Nastavnici znanosti predaju i o ljudskom tijelu, a to podrazumijeva i seksualni odgoj.

Za predavanje toga dijela predmeta nastavnik se osim s nastavnim vijećem, koje na koncu donosi plan, konzultira i, primjerice, s nastavnikom sata religije pa i s predstavnicima roditelja. Često se na predavanje o seksualnom odgoju poziva ginekologe koji zatim učenicima iznose sve što treba znati – od prevencije trudnoće do onoga što treba činiti za izbjegavanje bolesti, a svjetski poznati proizvođač kondoma, tvrtka Durex, već drugu školsku godinu zaredom u oko sedam tisuća škola i za oko 600.000 učenika u Italiji provodi program o upotrebi i važnosti prezervativa u sprečavanju širenja spolnih bolesti.

Obvezne lekcije spolnog odgoja uvedene su u Poljskoj 2009. Seksualni odgoj u školi počinje u petom razredu osnovne škole. Obuhvaća 14 školskih sati godišnje od čega se pet sati održava u skupinama gdje su razdvojeni djevojčice i dječaci. Ta se predavanja u školama najčešće održavaju prvi ili posljednji sat, što bitno utječe na broj učenika koji u njima sudjeluju. Program obuhvaća učenje o anatomiji, spolnim bolestima te problemima i opasnostima koje nosi početak seksualnog života mladih. Češće od stručne rasprave, spolni odgoj u većinski katoličkoj Poljskoj predmet je političkih i ideoloških sukoba i rasprava. Prije samog uvođenja 2009. Crkvi je upitno bilo obvezno pohađanje tih satova, a tadašnji episkopat zalagao se da spolni odgoj bude u okviru lekcija koje bi pripremale učenike za život i osnivanje obitelji.

>> Spolni odgoj podijelio Crkvu i Vladu. Ovo je pet spornih tema

>> Spolni odgoj u školama: Otkrivamo što se uči u kojem razredu

Ključne riječi

Komentara 122

MR
mravac8
17:49 06.01.2013.

Da ne pišem bezveze evo upravo sada me na forumu uz članak *U mjesecu najveće krize događaj mjeseca - seksualni odgoj* forumašica iz Hrvatske pod nadimkom *jednaobicnacitateljica* uvjerava da je to ok, da se djevojčice trebaju posvetiti obitelji ...... Mentalitetet *za ženu je kuhača na ne knjiga* ne iskorjenjuje se tako lako.

HA
Hamiclar
18:09 06.01.2013.

Belgija katolička zemlja? Poljska pogrešno prikazana. SAD se sastoji od 50 država i to je toliko različito i raznovrsno da bi se knjiga mogla napisat o tome i ne bi se sve reklo. Homeschooling da ne spominjem. opet članak kaoao po narudžbi jovanovica. nitko nije protiv odgoja ali jest protiv uvođenja bez stručne recenzije i da su mu autori "seksolozi" sa kinsyeva homo-pedofilskog instituta

CH
chemica
17:19 06.01.2013.

No, balkanske primitivčine, jeste li čule kako to radi civiliziran svijet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije