Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBAMIN IZBOR

Spasiteljica bejzbola sutkinja američkoga Vrhovnog suda?

26.05.2009.
u 15:29

Američki predsjednik Barack Obama na mjesto suca Vrhovnog suda, umjesto Davida Soutera koji ide u mirovinu, izabrao je 54-godišnju Sonyu Sotomayor, Njujorčanku portorikanskog podrijetla. S. Sotomayor će – ako njezin izbor potvrdi Senat, što je vrlo vjerojatno zbog demokratske većine – postati prva osoba hispanoameričkog podrijetla koja će odjenuti sudačku opravu Vrhovnog suda.

Sotomayor je nadvladala teške uvjete u djetinjstvu (boluje od dijabetesa od osme godine, u devetoj godini je izgubila oca) i, inspirirana TV-serijom "Perry Mason", diplomirala na Princetonu te završila pravo na Yaleu. Od 1992. godine sutkinja je Saveznog suda u New Yorku. Na sudački položaj imenovao ju je predsjednik George H. W. Bush (stariji), a predsjednik Clinton imenovao ju je sutkinjom Prizivnog suda.

Na konfirmacijskom saslušanju u Senatu prije jednog desetljeća Sonya Sotomayor postavila se kao velika braniteljica ustavnih prava:

- Ne vjerujem da bismo trebali iskrivljavati Ustav pod bilo kakvim okolnostima. U njemu piše ono što piše. Mi to trebamo poštovati.

Sonya Sotomayor već se nekoliko puta istaknula kao sutkinja u kontroverznim slučajevima, a najpoznatija njezina dosadašnja presuda je ona iz 1995. kojom je praktično spasila "najameričkiji" od svih sportova, bejzbol, kad je tijekom štrajka zbog kojeg je otkazan veliki finale (World Series) presudila protiv vlasnika klubova, a u korist igrača.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije