Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tražili 12 mil. $

Spas za Višnjića: Propala tvrtka koja ga je tužila

'Goran Visnjic arriving at the 27th Film Independent Spirit Awards held at Santa Monica in California on February 25, 2012.Photo: Press Association/PIXSELL'
Graylock/Press Association/PIXSELL
05.03.2013.
u 17:34

Hoće li se Kvadar žaliti na rješenje o obustavi parnice, pitali smo odvjetnicu te agencije Sanju Artuković. – Naravno da ćemo se žaliti. Nije točno da Kvadar nema pravnog sljednika jer mu je pravni sljednik Irina Damić – kaže odvjetnica.

Goran Višnjić se, kako sad stoje stvari, spasio od mogućeg plaćanja masne odštete od 12 milijuna dolara agenciji Kvadar, koja je po ugovoru iz 1997. imala ekskluzivno pravo zastupanja glumca u inozemstvu. Zagrebački Općinski građanski sud nepravomoćnom odlukom obustavio je parnicu Kvadra protiv Višnjića jer je Kvadar lani u srpnju izbrisan iz registra zagrebačkog Trgovačkog suda, odnosno prestao je postojati kao pravna osoba.

Nije to lihvarski ugovor

Kako Kvadar nema ni pravnog sljednika, sutkinja koja je vodila spor protiv Višnjića zaključila je da su ispunjeni zakonski uvjeti da se donese rješenje o obustavi parnice, koje su tražili Višnjićevi odvjetnici iz društva Hanžeković&Partneri. No, ta odluka je nepravomoćna i Kvadar se na nju može žaliti u roku od 15 dana, što će i učiniti. Podsjetimo, 2010. pravomoćno je presuđeno da ugovor Gorana Višnjića s Kvadrom, po kojem ta agencija ima ekskluzivno pravo zastupanja glumca u inozemstvu, inače će plaćati penale 50 posto od honorara za uloge koje je sam našao ili mu ih je našao netko drugi – nije lihvarski! Ta je presuda bila važna i kao poruka sportašima, umjetnicima i drugima da paze što potpisuju, jer iz nje proizlazi da je ugovor lihvarski samo kada ga je potpisao onaj tko je bio u teškom materijalnom stanju, ovisan o poslodavcu i bez iskustva. A Višnjić je tada imao 24 godine, bio je zaposlen u Gavelli i po ocjeni suda, imao je dovoljno životnog i glumačkog iskustva te je znao što potpisuje.

Nakon te presude Kvadru je otvoren put da na sudu dokaže da mu pripada 12 milijuna dolara – trećina Višnjićeve zarade, koliko su i tražili tužbom. U zaradu su mu uračunali među ostalim i ulogu u Hitnoj službi, a procijenili su da je Višnjić od 1997. do 2008., kada su ga tužili, zaradio 40 milijuna dolara.

Žalit će se na odluku

Inače, Višnjić je sporni ugovor mogao raskinuti 2000., 15 dana prije isteka ugovora, da ga je čitao pozorno, no nije, pa je ugovor automatski obnovljen.

Hoće li se Kvadar žaliti na rješenje o obustavi parnice, pitali smo odvjetnicu te agencije Sanju Artuković.

– Naravno da ćemo se žaliti. Nije točno da Kvadar nema pravnog sljednika jer mu je pravni sljednik Irina Damić (koja je bila direktorica Kvadra, op.a). Kvadar je izbrisan lani kad je Linićevom odlukom izbrisano tisuće tvrtki iz registra Trgovačkog suda jer nisu predali bilancu (završne račune o poslovanju svojih tvrtki Fini, op.a). Tada je Irina Damić bila na putu pa nije vidjela tu odluku, no mi smo se na to brisanje Kvadra iz registra žalili i o tome se vodi spor na Trgovačkom sudu – kaže odvjetnica Artuković.

O žalbi će pravomoćno odlučivati Županijski sud.

>> Ivana i Goran Višnjić ruše bespravno sagrađen objekt

Komentara 10

Avatar Chicha
Chicha
18:08 05.03.2013.

Kako on moze biti Hrvat ako se preziva Visnjic? Svi Visnjici su Srbi! Nista mi nije jasno???

OB
-obrisani-
18:11 05.03.2013.

Naravno da ćemo se žaliti. Nije točno da Kvadar nema pravnog sljednika jer mu je pravni sljednik Irina Damić (koja je bila direktorica Kvadra, op.a) >>> Ako ste izbrisani iz registra ,onda nije moguce da imate pravnog slijednika.( nije lii to jednako stecaju ?)... Ili je u Hrvatskoj ???

NE
neverane
17:44 05.03.2013.

Zaustavio sam u čitanju kad su spomenuti Hanžeković i kompanija.Kvadar,loše ti se piše,oni ti pišu zakone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije