Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povučen iz bostona

Španjolski konzul sat nakon napada zaključao konzulat i otišao

istražitelji na mjestu eksplozije u Bostonu (1)
Reuters/Pixsell
22.04.2013.
u 10:56

“Odradio sam svoj radni dan”, izjavio je i napomenuo kako je sa sobom ponio telefon u slučaju da ga netko u nevolji može nazvati.

Španjolska je povukla konzula iz Bostona jer nije pružio odgovarajuću pomoć građanima koji su se ondje zatekli uoči bombaških napada. Eksplozije na maratonu, koje su ubile troje te ranile 180 ljudi, dogodile su se malo prije 15.30 sati, no konzul Pablo Sanchez-Teran zaključao je konzulat u 16.30 sati te otišao kući. “Odradio sam svoj radni dan”, izjavio je i napomenuo kako je sa sobom ponio telefon u slučaju da ga netko u nevolji može nazvati.

No ministar vanjskih poslova José Manuel García Margallo isti čas ga je povukao natrag u Španjolsku zbog „neprihvatljivog ponašanja”.

“Dok svaka televizijska postaja na svijetu govori o napadu, zatvoriti konzulat i reći da je završilo radno vrijeme je neprihvatljivo”, izjavio je ministar.

Konzul je tijekom i nakon napada razgovarao s dužnosnicima ministarstva i medijima, no ne i sa 91 Španjolcem registriranim na maratonu i u obližnja dva hotela. Poslije je napomenuo da se htio vratiti u konzulat, no da je policija blokirala prilaze. Nitko od Španjolaca nije ozlijeđen.

U bostonskom konzulatu registrirano je 400 španjolskih državljana.

„Konzularna usluga služi pružanju podrške Španjolcima, a u trenutku tragedije kakva se dogodila ta je podrška neophodna”, istaknuo je ministar u Madridu.

Španjolska je osjetljiva na terorističke napade kojima je godinama bila izložena zbog akcija baskijske separatističke grupe ETA. U ožujku 2004.godine, u bombaškim napadima u Madridu za koje je optužena Al-Qa’ida, poginula je 191 osoba, a 1858 ih je ranjeno.

Iduću nedjelju u Madridu se održava maraton, a gradske vlasti i organizator još uvijek nisu odlučili hoće li biti dodatnih sigurnosnih mjera i promjena u protokolu.

Bostonski je konzul izazvao polemike i kada je 2004. bio konzul u Córdobi u Argentini. Tada su ga optuživali da je na proslavi Hispanoameričkog dana rekao da povjesničari i antropolozi idealiziraju narode poput Inka, Apača i Azteca.

>> Pogledajte dramatično uhićenje drugog bostonskog bombaša

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije