Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ništa bez koalicije

Socijaldemokrati pobijedili u Austriji, ali slave i krajnji desničari

\'Austria\'s Chancellor Werner Faymann arrives at an European Union leaders summit  in  Brussels, Belgium on 2011-06-24 European Union leaders, who are holding a summit in the Belgian capital, promise
Wiktor Dabkowski/Pixsell
29.09.2013.
u 21:47

Premda i dalje vodeća Socijaldemokratska stranka (SPÖ) kancelara Wernera Faymanna doživjela je najteži poraz nakon Drugog svjetskog rata.

Stranke dosadašnje vladajuće koalicije Socijaldemokratska stranka (SPÖ) kancelara Wernera Faymanna i Narodna stranka (ÖVP) potkancelara Michaela Spindeleggera izgubile su na nedjeljnim parlamentarnim izborima veliki broj glasova, a antiimigrantska Slobodarska stranka (FPÖ) krajnjeg desničara Heinz-Christiana Strachea najveći je dobitnik.

Socijaldemokrati prvi

Unatoč najvećem gubitku glasova nakon Drugog svjetskog rata, socijaldemokrati su po broju osvojenih glasova na prvom mjestu, pokazali su preliminarni službeni rezultati koje je u nedjelju u 21 sat navečer objavila austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner. SPÖ je osvojio 27,1 posto glasova ili 2 posto manje nego na proteklim izborima 2008. godine. Na drugom je mjestu ÖVP s 23,8 posto (dva manje), a treći FPÖ s 21,4 posto glasova( 4 više). Zeleni su četvrti s osvojenih 11,5 posto (1 više), a peti Tim Stronach s 5,8 posto.

Najveće iznenađenje izbora je novoosnovana stranka Neos koja je osvojila 4,8 posto glasova i uspjela ući u parlament što nije pošlo za rukom Savezu za budućnost Austrije (BZÖ) koji je osvojio samo 3,6 posto glasova birača ( 7,1 posto manje) i mora napustiti parlament. Preostale dvije male stranke Pirati i komunisti nisu uspjele preći izborni prag od 4 posto. Postotak birača koji su izašli na izbore iznosi 65,9 što je slabije od onog zabilježenog 2008., kada je na izbore izašlo 78,8 posto birača

Od ukupno 183 zastupnička mandata SPÖ je dobio 53 mandata ili 4 manje nego na prošlim izborima, ÖVP 46 ( 5 manje), FPÖ 42 ( 8 više), Zeleni 22 ( 2 više), Tim Stronach 11 i Neos 10. Procjenjuje se da je najvjerojatnije na pomolu obnova ''velike koalicije“ socijaldemokrata i narodnjaka o čemu govori i podatak da su SPÖ i ÖVP uspjeli osvojiti, točnije rečeno spasiti apsolutnu većinu mandata u parlamentu. Trenutačno imaju zajedno 99 mandata, a za većinu u parlamentu potrebno je 92.

Objavljenim rezultatima će se pribrojati glasovi Austrijanaca koji su glasovali putem pošte, a koji će biti izbrojani u ponedjeljak, a konačni rezultat objavljen u četvrtak.

Velika koalicija?

- Mi smo, unatoč gubitku glasova ostvarili svoj izborni cilj i ponovno osvojili prvo mjesto - rekao je u svojim prvim reakcijama čelnik socijaldemokrata, kancelar Faymann, zahvalivši glasačima na ukazanom povjerenju za sljedećih pet godina. Najavio je pregovore s narodnjacima, napomenuvši kako se nada da će dvije stranke ''biti u stanju konstruktivno razgovarati“. Odbio je svaku mogućnost pregovaranja i koaliranja s Stracheovim krajnje desnim FPÖ-om

Prvak narodnjaka, potkancelar Spindelegger je istakao kako će ÖVP pregovarati sa svima, uključujući i krajnje desničare i kako je ''sve moguće“.

Čelnik desničarske Slobodarske stranke Strache izrazio je zadovoljstvo, kako je rekao, postignutim uspjehom na izborima, nazvavši ga ''plavim čudom“ (plava je boja stranke). Upozorio je kancelara Faymanna da nema pravo nikoga isključiti iz koalicijskih pregovora, ponudivši mu se za razgovor .

Analitičari ocjenjuju da neće biti lako sastaviti novu vladu za koju će biti potrebna koalicija najmanje dvaju partnera. Dođe li ponovno do ''velike koalicije“ socijaldemokrata i ''narodnjaka“, ovoga puta bit će značajno ''mršavija“ nego dosad, iako ovaj put ni drugačiji rasplet i kombinacije s trećim partnerom nisu isključeni.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer je najavio da od slijedećeg tjedna počinju konzultacije sa šefovima šest parlamentarnih stranaka i da se nada brzom osnivanju vlade. Konačni službeni rezultat izbora biti će objavljen 16. listopada, a konstituirajuća sjednica novog sastava parlamenta 29. listopada, točno mjesec dana nakon izbora.

>>Počeli parlamentarni izbori u Austriji, socijaldemokrati favoriti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije