Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragični bijeg

Smrznula se pri ilegalnom ulasku u RH, 2-godišnje dijete preživjelo

granica
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
24.01.2011.
u 10:55

Na tijelu majke nema tragova nasilja pa se pretpostavlja da je uzrok smrti smrzavanje, no točan uzrok znat će se nakon obdukcije

Enisa Benikaj Šahinović (28) iz Peći na Kosovu pronađena je mrtva u nedjelju oko 6 sati i 40 minuta u blizini graničnog prijelaza Izačić, u predjelu Bugari u Ličkom Petrovu Selu, u dramatičnom pokušaju ilegalnog prelaska granice. Na njezinu tijelu nema vidljivih tragova nasilja, pa se pretpostavlja da je uzrok smrti smrzavanje, no to će se pouzdano znati nakon obdukcije u Karlovcu. Obdukcija još nije obavljena jer je tijelo bilo smrznuto.

Prebačen u Nazorovu

Dvogodišnji sin, kojega je Enisa navodno nosila u naručju, spašen je i trenutačno se nalazi u Domu za djecu Zagreb u Nazorovoj ulici. Na njegovanom dječaku, na kojem se vidi da se o njemu brinulo, nije bilo tragova pothlađenosti. Mališan je dobro, igra se, a kada je čuo odgojiteljicu koja govori albanski, rasplakao se. Od rodbine nitko nije pitao za njega. Tko ga je dovezao od granice do Sesveta, odakle je policiji javljena adresa na kojoj se nalazi, tek se treba utvrditi. Danas poslijepodne su u policiji u Gospiću na ispitivanju bile dvije osobe.

Brat odao nadimke

Zahid Filan, pomoćnik zapovjednika Granične policije Izačić, kaže da im je iz sela Balići, neposredno kod granice, mještanin javio da se kod njega nalazi nepoznati čovjek koji govori albanski i traži pomoć zbog promrzlosti.

– Ustanovili smo da je riječ o 26-godišnjem Albancu (Elvisu Benikaju, op. a.), koji je kazao da je sa sestrom i njenim djetetom pokušao ilegalno prijeći granicu na području Jasen, gdje je zbog iznemoglosti i smrzavanja njegova sestra pala u snijeg i izdahnula, a on je uzeo dijete i spasio ga – kaže Filan.

Kako je u početku kazao žrtvin brat Elvis, on je prešao granicu na drugom mjestu kada mu je sestra mobitelom javila da joj nije dobro. Uspio ju je pronaći, a ona mu je dala dijete koje je on zatim predao državljanki BiH, koja ga je dala hrvatskom državljaninu.

U nastavku istrage Benikaj je nadopunio izjavu potvrdivši početne sumnje o trgovini ljudima. Odao je nadimke dvojice muškaraca i jedne žene, koji su sudjelovali u njihovu pokušaju krijumčarenja do Zagreba. Spominjao je da su plaćali 600 eura po osobi, zatim da su platili ukupno 2500 eura za put do Francuske. Do mraka su i uhićeni osumnjičeni s području Bihaća te sutradan poslani na ispitivanje u Sarajevo. Benikaj je u drugoj verziji navodno kazao da je s vodičem iz BiH granicu prešao kod V. Kladuše, dok ga je sestra s djetetom u pratnji drugog vodiča čekala u nekoj kući. Kobne večeri i oni su krenuli na put kroz polja sa snijegom visine iznad metra i na temperaturi od gotovo -20 stupnjeva pa je vodič uspio prebaciti dječaka do Benikaja i njegova pratitelja koji su čekali u vozilu na dogovorenoj lokaciji. Dijete su odvezli do kafića i ostavili znanici – konobarici.

>>U tri dana dvije misteriozne smrti u Lici

Komentara 28

OB
-obrisani-
21:20 24.01.2011.

stata sto je pacovka sciptarska umrla,mogla je da rodi jos 1000 novih aljbanaca u rvatskoj,a noi svaki jos po 1000,i svaki jos po 10000......aljbanaca u rvatskoj i balija,nikad dosta.....nek vas asimiluju......

VE
velikazmija
11:35 24.01.2011.

eto to vam je jugoslavija u malom pe vi pijevajte h ebi zemlju koja bosnu nema ---

KA
Kakma
19:31 24.01.2011.

Zivot izgubiti bjezeci iz domovine ili radje poginuti nego zivjeti u domovini.Kakva je to onda domovina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije