Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rizik ljepote

Smrtonosni implantati izvađeni pacijentici i u Zagrebu

'PIP LAKA'
Foto: ''
1/4
11.01.2012.
u 07:30

Ni pacijentica ni kirurg nisu znali da ona ima zloglasne francuske implantate u kojima je medicinski silikon zamijenjen industrijskim zbog čega je ugroženo zdravlje tisuća žena.

Četrdesetogodišnjakinja kojoj su u utorak izvađeni silikonski implantati iz grudi u zagrebačkoj Poliklinici za plastičnu i opću kirurgiju Barbel nije ni slutila da punih devet godina u grudima nosi umetke koje je francusko ministarstvo zdravstva proglasilo opasnima za život. Nije to znao ni njezin kirurg dr. Miroslav Kinčl.

Prvi su to zloglasni implantati, što ih proizvodi francuska tvrtka Poly Implant Prothese (PiP), koja je umjesto medicinskog silikona koristila jeftiniji industrijski, pronađeni kod pacijentice u Hrvatskoj. Zbog industrijskog silikona ugroženi su životi i zdravlje tridesetak tisuća žena u Francuskoj i isto toliko u Velikoj Britaniji jer se PiP-ovi implantati koriste i u, primjerice, Argentini te u još 65 zemalja svijeta.

– Zahvat nije bio izveden zbog zdravstvenih problema nego je razlog bio estetski, jer su implantati, ugrađeni u Belgiji, namješteni po jednoj od dvije metode što su se tada koristile i u međuvremenu su zastarjele. Točnije, ugrađeni su ispod žlijezde što je bilo najjednostavnije.

Liječnik izigrao povjerenje

No kako time nije postignut učinak koji je pacijentica željela i kako su se silikoni otegnuli, odlučili smo ih izvaditi – objašnjava dr. Kinčl.

Pacijentica, što je vrlo neodgovorno od liječnika koji joj je ugradio implantate, nije imala nikakav podatak o njima, a što je obavezno.

Naime, svaki implantat, ne samo silikoni za grudi nego i sve ostale proteze i slično što se ugrađuje u ljudsko tijelo ima svoju "osobnu iskaznicu", karticu s podacima o proizvođaču, serijski broj, broj odobrenja Agencije za medicinske proizvode...

– Pacijentica je povjerenje dala liječniku, no to se pokazalo dvojbenim. Čim smo otvorili i vidjeli kako je riječ o PiP-ovim implantatima, po logotipu i oznakama, detaljno sam ih pregledao, no nije bilo traga oštećenju.

Periodične kontrole

Žena nije bila vitalno ugrožena, no njezini su implantati u klasi proskribiranih i dobro je da smo ih izvadili. Čak bih rekao, s obzirom na ostalo neidentificirano "smeće" što sam viđao vadeći nelicencirane silikone, da su bili u relativno dobrom stanju.

Iako je gel bio nešto rjeđi, rekao bih, sa zadrškom, da je u ovom slučaju riječ o implantatima iz serije koje je PiP, pretpostavljam, dao licencirati i tako dobio odobrenje agencije, a potom se kvaliteta srozala jer agencija nije provodila redovite kontrole – objašnjava dr. Kinčl. 
Odvjetnička tvrtka koja zastupa PiP potvrdila je kako je većina implantata od 1991. proizvedena od silikona čiju uporabu francuske zdravstvene institucije nisu odobrile.

– To, dodaje, kod nas nije slučaj s obzirom na to da agencija periodično kontrolira sve proizvode za koje su izdali odobrenja, pa tako i silikonske implantate za korekcije grudi.

Dr. Kinčl dodaje kako je vrlo važan način skladištenja silikonskih implantata jer im se oblik može promijeniti ako nisu pravilno posloženi ili dulje vrijeme pritisnuti. U tom se slučaju vraćaju proizvođaču i mijenjaju za nove, a prati ih i nova "osobna karta".

Važan je i dosad nepoznat podatak da se PiP-ovi silikoni pojavljuju i pod imenom Rofil, tvrtke koja je imala dugogodišnji ugovor za otkup PiP-ovih proizvoda.

Komentara 22

DU
Deleted user
07:52 11.01.2012.

Što se tiče industrijskog silikona, baš hrvatski plastični kirurzi su \"pioniri\" odnosno znane su afere koje datiraju s kraja devedestih kad su pacijenticama uštrcavali silikone za industrijske svrhe izravno u usnice. Jer je medicinski silikon bio preskup? Tako da je ovo još neka \"mila majka\" jer se radi o inkapsuliranom silikonu, a ono je bio čisti kriminal jer se izravno u tkivo uštrcavala tvar opasna po život.

Avatar Bjeda
Bjeda
07:59 11.01.2012.

i Kako ce ta cetrdesetgodisnjakinja raditi dalje svoj posao? Pa ona je sad invalid...

SI
Silverlight
17:52 11.01.2012.

Eh kako ih volim s silikonom u sisama,guzi,usnama i sto ja znam gdje ga ne stavljaju. Bolesne su stvarno u glavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije