Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbijanje zahtjeva

Slučaj Purda: Srbiju već odbio britanski sud ne izručivši Ganića

\'UNUTRASNJA  06.12.2011. VUKOVAR - Tihomir Purda  Branimir Bradaric/Vecernji list\'
Branimir Bradarić/VLM
03.02.2011.
u 20:23

U oba slučaja možda se pokazuje namjera Srbije da pokuša utjecati na sliku o tome što se događalo u Sarajevu i u Vukovaru.

Kakvi su izgledi da Sud BiH odbije zahtjev Srbije da joj se izruči Tihomir Purda, teško je prognozirati, ali ima izgleda, ocjenjuju neki suci u Hrvatskoj, da ipak bude upravo tako.

S jedne strane, naime, tužitelji BiH tvrde da su ispunjene pretpostavke za izručenje, čime zapravo misle samo na formalne pretpostavke, što znači da postoji odluka mjerodavnih organa u Srbiji. To je u ovom slučaju Vojni sud u Beogradu čiji je istražni sudac u veljači 1999. godine donio rješenje o pokretanju istrage za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika te za oružanu pobunu. Pet godina poslije, Vojni je sud obustavio istragu zbog oružane pobune, ali je na snazi ostala istraga za navodni zločin nad ranjenicima. Prema stavovima tužitelja, to bi, dakle, trebalo biti dovoljno da se Purda izruči Srbiji.

U međunarodnom pravu strani državljani u pravilu se tako i izručuju, međutim, i hrvatsko je pravosuđe, ali i srbijansko, imalo iskustva da pravosuđa nekih zemalja to i ne čine samo tako. Hrvatski su tužitelji, tako, morali dokazima potkrijepiti zahtjev da se izruči Vladimir Zagorec, a slično je i za Ivu Sanadera. Europska konvencija o izručenju, naime, traži da se otkloni sumnja da bi mogla biti riječ o političkim progonu ili progonu na osnovi rase, vjere, nacionalnosti.

Kad je riječ o zahtjevu Srbije, dvije stvari bacaju sjenu na opravdanost zahtjeva. To je slučaj Ejupa Ganića, bh lidera kojega Velika Britanija lani nije htjela izručiti Srbiji! Priličan udarac srbijanskoj vjerodostojnosti dao je britanski sud, odbivši taj zahtjev koji je bio utemeljen, slično kao i zahtjev protiv Purde na sukobu u okupiranom Vukovaru, na sukobu u jednoj ulici u okupiranom Sarajevu. Srbijanski tužitelji odbijeni su s ocjenom da je riječ o procesu motiviranom političkim ciljevima, a zahtjev je bio potkrijepljen gotovo isključivo novinskim člancima.

Možda je slučaj Purda još gori jer se zahtjev temelji na protuzakonito uzetom iskazu u zatočeništvu, a u oba slučaja možda se pokazuje namjera srbijanske strane da pokuša utjecati na sliku o tome što se događalo u Sarajevu i u Vukovaru.

Osim toga, upitne su i odluke vojnih sudova u Beogradu, jer cijeli niz njihovih odluka već su sami srbijanski tužitelji odbacili kao neutemeljene.

Komentara 53

FI
fiberglas
22:40 03.02.2011.

Aoj vrbo jel ti težak s.bo? Nije, nije samo nek se vije!

MA
mališa
23:12 03.02.2011.

japan Bosna je trolična.

Avatar netstoper
netstoper
20:19 04.02.2011.

500 000 potencijalnih kupaca iz Hrvatske u bosanskim trgovinama ,gubi,nesposobna bosanska vlada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije