Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

Slovensko primorje "za" sporazum, susjedi na Muri rekli - "ne"

pahor
07.06.2010.
u 19:09

- To je poraz Janše, ali on još može zaustaviti put Hrvatske u EU koji nije kratak. No, do tada se situacija u slovenskom parlamentu može promijeniti, kaže analitičar Miheljak.

Tijesna većina koja je progurala Arbitražni sporazum o granici između Slovenije i Hrvatske na referendumu vjetar u leđa dobila je iz – Slovenskog primorja. Najviši postotak glasova "za" došao je iz krajeva kojih se arbitraža najizravnije tiče – Pirana, Izole i Kopra.

>>Pogledajte kako su Slovenci glasovali na referendumu

Nema incidenata

Unatoč negativnoj kampanji većine lokalnih gradonačelnika i koketiranja s desnom opcijom, stanovništvo je odlučilo suprotno i sporazum podržalo s gotovo nevjerojatnih 70 posto. Sporazum su pak najmanje podržali u sjevernim susjednim pokrajinama koje još muči problem granice na Muri.

– Protiv sam načina na koji su političari breme odluke nedorečenog sporazuma stavili na leđa građana – kaže za Večernji list gradonačelnik Pirana Tomaž Gantar iz stranke Piran je naš te dodaje kako vjeruje da Slovenija neće dobiti izlaz na otvoreno more i da odluka neće biti u skladu sa stanjem na terenu u trenutku osamostaljenja Slovenije. Gantara su na posljednjim izborima birači podržali sa 70 posto glasova – a toliko su sada plebiscitno glasovali "protiv" njega. Gantarovo objašnjenje potpuno se poklapa s mišljenjem lokalnih stanovnika – da se ljudi razumiju, da dobro žive, da općine surađuju te da u posljednje vrijeme nije bilo incidenata.

Unutar Slovenije već kruži vic da je odluka na referendumu konačna – osim ako nisi šef oporbe Janez Janša. – Ovo je poraz Janše. Ako želi, ima mogućnost zaustaviti u parlamentu ratifikaciju pridruživanja Hrvatske EU, no mislim da je zasad o tome prerano govoriti. Put Hrvatske prema EU nije baš tako kratak, a dotad se situacija u parlamentu može promijeniti – kazao je analitičar Vlado Miheljak.

>>Kosor: Referendum je poruka ohrabrenja svim našim susjedima

>>Muke sa Slovenijom još nisu završile

>>Slovenci tijesnom većinom rekli "da" Arbitražnom sporazumu

>>Pahor: Ništa više neće blokirati hrvatske pregovore

Iz Europe pak stižu jasne poruke: bilateralna pitanja ne smiju zaustaviti proces pridruživanja. Izrekla je to Angela Filote, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Füle. Bruxelles je pak jednoglasan u pohvalama. "Ishod referenduma pozitivan je razvoj ne samo za odnose među dvjema zemljama nego i za suradnju u cijelome zapadnobalkanskome području te daje nov poticaj pristupnim pregovorima EU s Hrvatskom", rekao je predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek (EPP): – Slovenija i Hrvatska pokazale su da se takvo rješenje, pa i kada se postigne dugim i teškim pregovorima, isplati. To postavlja važan povijesni presedan.

Mesić se nadao boljem

Joseph Daul, predsjednik europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke (EPP) kojoj pripadaju hrvatska premijerka J. Kosor i Janša, upozorio je u priopćenju, koje kao da je pisano da zadovolji oba čelnika, da ishod referenduma "jasno pokazuje da je slovenski narod podijeljen o tome temeljnome pitanju i vlada to mora uzeti u obzir".

– Ovo je ohrabrujuća odluka i važno je da nastavljamo pregovore – odgovara J. Kosor domećući da će ovih dana razgovarati s Janezom Janšom. Ivo Josipović čestitao je "na dobroj odluci prijateljima Slovencima", a Stjepan Mesić kazao je da je smatrao da će rezultat biti bolji.

Komentara 49

FL
Flajšmašina
12:13 08.06.2010.

@prodigy: kakav divan primjerak srbina. Ne zna ni svoju ni tudju povijest, ali zna sta mu je vojo seselj rekao i to je za njega svetinja. Nije mu jasno kako mu je drzava do jucer bila pod izolacijom i embargom, kako je KOSOVO neovisna drzava, kako mu je BDP na razini rasturene BiH i kako mu je perspektiva jednaka kao i prosjecnom Eritrejcu. Al bitno da on zna dokle su srbi bili 459.god!! To je njemu najbitnije. Ne moze to potkrijepiti dokazima, osim da mu deda pricao.... Bravo...divan primjerak za promatranje...jel vi tamo snifate glu?

KA
kakitaki33
14:52 08.06.2010.

heheheheheheehe kaj nije bila slovenija od vardara pa do triglava hehehehehehehe, pak ja sam mislio da je slovenija bila pod venecijom a poslije pod austrougarskom, hehehehehehehehe

TA
taholake99
09:47 08.06.2010.

pas mater, ve budu janezi jurnuli na medjimurje, hehehehehehe pa znadu janezi kaj valja u hrvatskoj, zagorce neceju i vele. ti piju vino zlonci, dalmosi su ljencuge, hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije