Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o referendumu

Pahor: Ništa više neće blokirati hrvatske pregovore

kranj
Goran Stanzl/PIXSELL
Autori: nsš, jp, sve
06.06.2010.
u 21:15

Cijenim izjavu premijera Pahora da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore s EU, rekla je Kosor.

Referendum je unutarnjopolitička stvar Slovenije i bit ću oprezna u bilo kakvim komentarima - kazala je u telefonskom razgovoru premijerka Jadranka Kosor te istaknula kako se neposredno nakon zatvaranja birališta u Sloveniji čula s kolegom Borutom Pahorom.

>>Neizvjesni rezultati referenduma u Sloveniji

- Cijenim izjavu premijera Pahora da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore s EU. To je rekao i u kampanji i u našem razgovoru - kazala je premijerka te najavila da će se s Pahorom čuti i nakon objave rezultata. Rokovi iz Sporazuma o arbitraži, podsjetila je, počinju teći kad Hrvatska potpiše pristupni ugovor.

Slovenski premijer Pahor potvrdio je da se čuo s kolegicom Kosor i da su se složili da su iscrpili svu političku moć da dođu do ovog sporazuma. Pahor je istaknuo da je na slovenskom narodu da odredi svoju sudbinu, ali i sudbinu svojih susjeda.

HSLS pozdravlja rezultate slovenskog referenduma koji je pokazao ono što su ankete najavljivale: većina želi da se problem sa Slovenijom što prije riješi - kazao je predsjednik te stranke Darinko Kosor te dodao kako o tome govori i tri puta više izašlih birača u donosu na posljednji referendum u toj zemlji.

- Upravo sam se čuo s predsjednikom Turkom i premijerom Pahorom, čestitao sam Sloveniji na uspješno provedenom referendumu i izrazio želju za daljnjom uspješnom suradnjom - izjavio je predsjednik Josipović odmah nakon objave prvih neslužbenih rezultata referenduma i razgovora s čelnim ljudima susjedne države.

Iako je rezultat tijesan, predsjednik Josipović kaže da je važan samo krajnji rezultat.
- Uspjeh referenduma važan je za pozitivan trend razvoja odnosa Hrvatske i Slovenije. Pozitivan je rezultat važan za Hrvatsku jer otvara vrata završetku pregovora, ali je važan i za cijelu Europu - tvrdi predsjednik Josipović.

- Rezultat je tijesan, ali dobro je da je referendum uspio. Sam je Arbitražni sporazum takav kakav jest, mogao je biti i bolji za Hrvatsku, ali što je, tu je. Nadam se da je ovim referendumom ta priča konačno završena - izjavio je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

 - Bilo je to i izglasavanje povjerenja Vladi koja je stala iza takvog načina rješavanja pitanja granice i referendum je i zbog toga bio važan. Njegov je uspjeh pozitivan korak i zato što pokazuje da dvije zemlje u regiji mogu razumno doći do rješenja problema. Naglašavam, međutim, da je referendum ratifikacija načina na koji će se rješavati pitanje granica, a ne rješenje toga pitanja - rekla je Vesna Pusić, predsjednica nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Bude li Arbitražni sporazum prihvaćen, SDS neće glasovati za ratifikaciju pristupa Hrvatske Uniji sve dok ne vide odluku arbitražnog suda, izjavio je čelnik SDS-a i vođa opozicije Janez Janša. Upozorio je kako nema roka za odluku suda pa bi se na nju moglo čekati i 20-ak godina.

- To je i poziv Hrvatskoj da učine sve da arbitražni sud svoj posao uradi što prije - pozvao je Janša. Riječ je o dvije strane koje su u sporu. Ako se svi založe za što brže rješenje, odluka može biti donesena u roku od godinu dana i Hrvatska neće kasniti s ulaskom u EU, dodao je Janša.

Komentara 25

ST
standup
00:20 07.06.2010.

tu su najvisé izgubili Slo-Nacijonalisti,..od Zmaga-mitraljeza, Zérjavovoga -zavoda-umobolne norisnice..., a Jasnsá je \"odgodija\"-Rusénje Pahora..., koji je politicki bija \"sa jednom nogom u grobu, a sa drugom na kori od banane\"...-:))

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
00:52 07.06.2010.

najjadnija i deprimirajuca cinjenica u cijeloj ovoj prici je sto HR sve ove ucjene podnosi pasivno ali uz ovakvog papka kakav nam je ministar vanjskih poslova ne preostaje nam nista drugo nego da stiscemo zube i pustimo da nas kara ko god to pozeli

DU
Deleted user
11:57 07.06.2010.

Poštovano uredništvo VL što spavate na ušima. Zašto ne objavite vijest dana: Jadranka Kosor traži hitan razgovor sa Janezom Janšom. I mi bi hitjeli znati o čemu se radi. Unaprijed najljepša hvala!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije