Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pristup Hrvatske EU

Slovenija oteže s Ljubljanskom bankom jer želi pridobiti Nijemce

janez jansa
Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL
18.02.2013.
u 08:08

To tvrde diplomati jer je susret Zoran Milanović – Janez Janša planiran tek 10. ožujka

Unatoč tomu što Sloveniju trese politička kriza, jedini je pravi rizik za neratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora raspisivanje referenduma bez obzira na njegov ishod.

Njemačka kritična prema RH

No  otvara se potencijalno novi scenarij pritiska na Hrvatsku koji uključuje Njemačku, spekuliraju diplomati i analitičari. O toj se mogućnosti počelo razmišljati nakon najave sastanka premijera Hrvatske i Slovenije Zorana Milanovića i Janeza Janše tek 10. ožujka, što daje naslutiti da Slovenija kupuje vrijeme kako bi u finišu pregovora o Ljubljanskoj banci dobila mogućeg jakog saveznika, prije svega Njemačku. Datum sastanka ozbiljno se približava datumu kad će Europska komisija objaviti izvješće o monitoringu nad Hrvatskom, najavljeno za ožujak. Njemačka je nakon prošlog izvješća bila kritična prema Hrvatskoj. Slovenija sama ipak nema političku težinu da zaustavi hrvatsko pristupanje.

Teško je povjerovati da bi čak i sadašnji premijer riskirao posljedice koje bi i te kako osjetio ako bi stao na put proširenju, jednom od glavnih prioriteta Europske unije, slažu se naši sugovornici. Slovenija, bez obzira na unutarpolitička previranja, funkcionira kao država, sa svim elementima: vladom, parlamentom i predsjednikom, a trenutačna opozicija Janeza Janše zasad nema rješenja ili volje tražiti njegovu smjenu.

Tri problema

Dogodi li se to, neće nastati politički vakuum, država će i dalje funkcionirati u hladnom pogonu jer je politička scena i te kako svjesna da hitno moraju riješiti tri problema: zakon o promjeni zakona o referendumu, zakon o tržištu rada te hrvatsku ratifikaciju.

>> Janša: Pregovori o Ljubljanskoj banci su u završnoj fazi

>>Janša miče Erjavca, o Ljubljanskoj banci s Milanovićem 10. ožujka

Komentara 92

MZ
munja zibel
09:33 18.02.2013.

E,bas me zabole mali macak,hocemo li uci ili ne u EU.Nista nama tamo nece biti bolje.Jos ce nam uzeti i ovo malo sirotinje sto imamo.Vec smo mi bili pod mnogim stranim vlastima pa smo uvijek ratovali da postanemo samostalni.A sad kad smo samostalni ,nasi biseri ne znaju upravljati s drzavom.Bas bi volio da nas Slovenci zakoce.

OB
-obrisani-
09:34 18.02.2013.

Slovenija je blokirala i Hrvatski pristup u NATO .......Bar je probala to uciniti. To bi se i desilo da nije bilo USA

BA
Batiskaf
09:09 18.02.2013.

"Prijatelje drži blizu sebe,a neprijatelje još bliže!"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije