Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traženje rješenja

Janša miče Erjavca, o Ljubljanskoj banci s Milanovićem 10. ožujka

Janša i Milanović (1)
Marko Prpic/PIXSELL
15.02.2013.
u 14:00

Umjesto financijskih stručnjaka i ministara vanjskih poslova, detalje dogovora o Ljubljanskoj banci do kraja će uskladiti opunomoćenici premijera. Opunomoćenik J. Janše državni je tajnik u vladinu kabinetu Tone Kajzer.

Predsjednici hrvatske i slovenske vlade Zoran Milanović i Janez Janša danas su se dogovorili kako će se susresti 10. ožujka. Tema sastanka bit će dogovor o prenesenoj štednji Ljubljanske banke te o gospodarskoj i drugoj suradnji "nakon skorog ulaska Hrvatske u EU".

Umjesto financijskih stručnjaka i ministara vanjskih poslova, detalje dogovora o Ljubljanskoj banci do kraja će uskladiti opunomoćenici premijera. Opunomoćenik J. Janše državni je tajnik u vladinu kabinetu Tone Kajzer. Time Janša "miče" šefa diplomacije Karla Erjavca, čija stranka DeSUS izlazi 22. iz koalicije.

– Tim će potezom biti osiguran kontinuitet i kredibilitet potreban za pronalazak i konačno oblikovanje rješenja. Razlog tomu je i što ministar vanjskih poslova Karl Erjavec stalno ponavlja da izlazi iz vlade te njegova pretjerana težnja za javnim istupima, što ugrožava pronalazak rješenja Ljubljanske banke – kažu iz slovenske vlade. 

"Problem Ljubljanske banke jednostavniji od Savudrijske vale"

Premijer Zoran Milanović osvrnuo se na današnjoj konferenciji za medije u Banskim dvorima na odnose sa Slovenijom i tijek pregovora oko Ljubljanske banke. Tonovi sa sastanka predsjednika slovenskih političkih stranaka s tamošnjim predsjednikom Borutom Pahorom su optimistični, rekao je Milanović.

- Imajući u vidu složenu političku situaciju u Sloveniji, ono što moramo odraditi je dogovoriti tekst, u okviru načela koja su poznata - rekao je premijer.

Smatra da je problem Ljubljanske banke jednostavniji od problema Savudrijske vale ali da su političke krize i neriješena pitanja iz prošlosti doveli do toga da se danas moraju tražiti ad hoc rješenja za koja vjeruje da će se naći.

>> Ljubljanska banka ipak će se rješavati kao sukcesijsko pitanje 

>> Lesar: Država neće pregovarati o dugovima Ljubljanske banke

Komentara 23

OB
-obrisani-
18:01 15.02.2013.

Ne bi se začudio ako je afera NLB sa Hrvatskom postala privatni OK Koral obračun Janše sa ‘neposlušnim’ Erjavcem i njegovom partijicom koja je J.J. ostavila na cjedilu. A da će Janez obrisati pod sa Zokijem to znaju već davno svi golubovi na Zrinjevcu.

SA
Savjest
16:21 15.02.2013.

Problem Ljubljanske banke stvarno je jednostavan. Treba prije 1. srpnja predložiti arbitražu, koji će se prijedlog rješavati nakon 1. srpnja kad Hrvatska već bude u EU, a sama arbitraža trajat će koliko bude trebalo. Ovo je samo naoko riskantan potez.. A da riziko gotovo i ne postoji govore dvije činjenice: 1. Dogovoreni dan ulaska Hrvatke u EU, od kojega nitko više ne može odstupiti (Slovenija bi formalno mogla, ali i sama zna da ni ona ne može); 2. Rasulo vlasti u Sloveniji koje onemogućava bilo kakvo drugačije rješenje do 1. srpnja.

OB
-obrisani-
17:52 15.02.2013.

"Dajem kraljevstvo za konja!" Ko je to rekel? Milanović?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije