Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neslužbeni rezultati

55 % Slovenaca protiv zakona kojim i gay parovi mogu posvajati

danilo türk
AFP/PIXSELL
25.03.2012.
u 09:55

Na referendum se odazvalo jako malo birača – svega 19 posto, a najviše u Ljubljani - 29 posto, i to isključivo zato jer se tamo birao gradonačelnik

Prema prvim rezultatim referenduma slovenski birači odbacili su kontroverzni novi obiteljski zakon kojim je bila predviđena mogućnost da istospolne zajednice dobiju status obitelji i da mogu usvajati djecu. Paralaleno održani su i izvanredni prijevremeni izbori za gradonačelnika Ljubljane. Na tom mjestu ostat će dosadašnji gradonačelnik Zoran Janković.

Na referendum se odazvalo jako malo birača – svega 19 posto, a najviše u Ljubljani, 29 posto, i to isključivo zato jer se tamo birao gradonačelnik. Već nekoliko sati nakon zatvaranja glasačkih mjesta bilo je jasno da je više od 56 posto Slovenaca glasalo protiv zakona koji je već izglasan u prošlom sazivu parlamenta u kojem su socijalisti imali većinu.

Odmah nakon što je izglasan, ovaj zakon je izazvao kontoverzu i duboke podjele, a jedna vjerska organizacija prikupila je 42 tisuće potpisa, koliko je bilo potrebno da zakon završi na referendumu. Najviše zamjerki je bilo upravo na to što bi homoseksualni partner mogao posvojiti dijeti svoga patrnera rođeno u prethodnom, heteroseksualnom brazu, a lezbijskim parovima bilo bi omogućeno pravo na umjetnu oplodnju. Predsjednik Danilo Türk kazao je kako je referendum bio potpuno nepotreban je kako je zakon trebao stupiti na snagu nakon što je potvrđen u slovenskom parlamentu. No protiv zakona je bio novi premijer Janez Janša koji uopće nije sudjelovao u predreferendumskoj kampanji.

Komentara 126

PU
pusrane
18:48 25.03.2012.

Čuo sam da svi koji nisu Slovenci uz poziv za referendum dobili su i flašicu, koju moraju napuniti spermom i predati je prilikom glasanja....

OB
-obrisani-
23:16 25.03.2012.

Svaka čast, pozdrav Deželi!

GE
geichi
22:31 25.03.2012.

@nato nece proci: LOL! Stvarno jadno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije