Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izgubljen spor

Slavonski gradovi Austrijancima moraju platiti štetu od 50 mil. kn

'17.02.2011., Koprivnica - Odlagaliste otpada Piskornica.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
21.05.2012.
u 23:23

Austrijanci su tužili Javnu ustanovu ZOIS zbog otkazivanja ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada

Čak 50 milijuna kuna odštete morat će austrijskim tvrtkama Strabag&Saubermacher isplatiti gradovi osnivači Javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS), Osijek, Beli Manastir, Županja, Vukovar i Vinkovci, a zbog otkazivanja ugovora o gradnji regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu kod Osijeka. Pravorijek je to arbitražnog suda u Parizu na kojemu su Austrijanci 2010. godine pokrenuli postupak kojim od ZOIS-a traže odštetu od 6,5 milijuna eura.

Ugovor o gradnji, inače, raskinut je još 2009. godine, i to na temelju argumenta da građevinska dozvola za odlagalište nakon isteka svih rokova ugovora nije dobivena. Austrijanci su tužili i tražili odštetu za predtroškove, naknadu na ime postupka ishođenja građevinske dozvole te naknadu na ime izgubljene dobiti.

– Spor smo izgubili, više riječi bit će u utorak na konferenciji za novinare, nakon što održimo sjednicu Upravnog vijeća ZOIS-a – kazao je v.d. ravnatelja Javne ustanove Milan Kamenko, inače i pročelnik osječkog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i promet.

Inače, Javnoj je ustanovi ovo već druga izgubljena arbitraža u istom sporu sa Strabagom &Saubermacherom. Arbitražni sud u Zagrebu je lani odlučio da se konzultantskoj tvrtki Quantum mora isplatiti dvije trećine potraživanog iznosa, odnosno oko 300.000 eura.

Najveći dio odštete izgubljenog spora teškog 50 milijuna kuna snosit će, pak, Grad Osijek koji u Javnoj ustanovi Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije ima 43 posto udjela.

– Još jedan u mozaiku problema koji ćemo morati riješiti – komentirao je gradonačelnik Krešimir Bubalo, koji također čeka izvješće s Upravnog vijeća ZOIS-a i odluku što dalje – ići u postupak osporavanja ili prihvatiti presudu.

Komentara 24

VE
velika
23:35 21.05.2012.

do sada Milanović i kukuriku nisu napravili niti jedan dobar potez dakle za ovu grešku od \"tričavih \" 50 mln hrk postoji odgovorna osoba imenom i prezimenom ...i molim vas da joj se da otkaz pa bar jedan državni službenik manje

OB
-obrisani-
23:40 21.05.2012.

Ajmo izgradit odlagalište u susjednim državama Zašto bismo si mi zagađivali vlastiti okoliš?

SI
sikert
07:16 22.05.2012.

novi model pljaćke iz državne kase. Tko će novce sve poslije dobiti trebao bi Bajić utvrditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije