Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzvratili udarac

Sirija izbacila inozemne diplomate i odobrila pristup humanitarcima

bašar al-asad, bashar al-assad
AFP/PIXSELL
05.06.2012.
u 13:27

Diplomati SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Turske nalaze se među 17 zemalja čije je diplomate Sirija označila kao "personae non gratae"

Sirijske vlasti odlučile su uzvratiti udarac međunarodnoj zajednici i kao odgovor na prošlotjedno izbacivanje svojih diplomata iz nekolicine država diljem svijeta "žigosale" su diplomate 17 zemalja kao nepoželjne u svojoj zemlji.

Diplomati SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Turske nalaze se među 17 zemalja čije je diplomate Sirija označila kao "personae non gratae", odnosno nedobrodošle u Siriju, javlja BBC.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u svom nedjeljnom govoru okrivio je "miješanje inozemnih sila" za podjele u Siriji.

Unatoč Assadovim optužbama i "izbacivanju" inozemnih diplomata iz zemlje, sirijsko ministarstvo vanjskih poslova, javljaju svjetski mediji, najavilo je da je Damask još uvijek otvoren za obnavljanje prekinutih diplomatskih veza sa zemljama koje su već povukle svoje diplomate iz Sirije.

Isto tako svijet je nakon što je Sirija odlučila izbaciti diplomate iz svoje zemlje ostao iznenađen činjenicom da je nakon višemjesečnih pregovora pristala dopustiti humanitarnim organizacijama ulazak u zemlju. Humanitarci će ući u četiri borbama najpogođenije sirijske provincije u kojima se, prema procjenama, nalazi oko milijun ljudi u nestašici.

Ugovor je potpisan u Damasku s predstavnicima vlade, a njime je humanitarcima osigurana sloboda kretanja i neometani pristup potrebitima.

Komentara 45

OB
-obrisani-
15:49 05.06.2012.

05.06.2012. u 15:37h wahr je napisao/la: ,, očito da i ti imaš IQ 170 ali kad se saberu rezultati 5 ili 6 testa

UK
Ugo Kajvez
18:41 05.06.2012.

Istina boli ......................

IM
Immanuell
14:01 05.06.2012.

Ovo što se sad "šeta" po Siriji svoj ulazak može zahvaliti samo demilitariziranim zonama koje su osigurale snage sirijske vojske, povukavši se u pozadinske linije fronte. Već kao po pravilu, unatoč uvjeravanjima kako se to ne može dogoditi, ulazak međunarodnih promatrača "pobunjenici" su iskoristili kako bi i sami ponovo nakon čišćenja zemlje ušli do istih mjesta odakle su protjerani. To više nisu Sirijci u "ilegali", već veći dio sastava čine strani plaćenici iz okolnih neprijateljskih zemalja uz instruktore iz SAD - a i Francuske. Prema tome, do sada se jedino može zaključiti da je sprega između snage sirijske regularne armije i podrške prije svega Rusije učinila nemogućom zapadnu invaziju, da je postojanost domicilnog naroda uz podršku svom predsjedniku i cijeloj vladi bila dodatni faktor u održavanju koliko toliko normalne situacije u ovoj zemlji. Skidam kapu al - Assadu, moj duboki repekt, taj čovjek je pod nevjerojatnim pritiskom svakodnevno. Sve najbolje sirijskom narodu i neka ustraju, jer su 110% u pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije