Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanacijski upravitelj sisačke bolnice

Sinovoj tvrtki dao 663.000 kn za softver

Damir Pahić
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
16.06.2014.
u 15:34

Damir Pahić bio je direktor tvrtke DM-soft i osobno je osmislio program

– Nisam počinio to za što me teretite. Ravnatelj bolnice postao sam 2005. godine, a kada sam stupio na tu funkciju, bolnica je već imala sklopljene ugovore s tvrtkom DM-soft d.o.o. Sisak o održavanju informatičkog bolničkog programa.

Rascjepkao javnu nabavu

Znači, kao ravnatelj naslijedio sam taj posao i nastavio sklapati nove ugovore pod istim uvjetima jer je taj program bio dobar i nije bilo razloga da se ti ugovori raskinu. Smatram da za bolnicu nije nastupila nikakva šteta, a kada su ugovori s tvrtkom DM-soft d.o.o. Sisak raskinuti, posao je povjeren drugoj tvrtki, kojoj se plaća dvostruko veća cijena za iste poslove – branio se dr. Damir Pahić, nekada ravnatelj, a sada sanacijski upravitelj Opće bolnice Dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Pahića USKOK tereti za zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je kao ravnatelj bolnice od 12. siječnja 2006. do 4. srpnja 2011. godine poslove razvoja bolničkog informacijskog sustava dodijelio tvrtki kojoj je direktor njegov sin Alen Pahić. Tereti ga se i da je suprotno Zakonu o javnoj nabavi predmet javne nabave rascjepkao na više cjelina kako bi izbjegao raspisivanje javnog natječaja.

Na taj je način direktnom pogodbom sklopio ugovore s tvrtkom DM-soft d.o.o. Sisak, a prema optužnici takvim je poslovanjem Pahić sinovljevu poduzeću omogućio zaradu od 663.493 kuna. Optužnica protiv Pahića nedavno je potvrđena, a najzanimljiviji detalj u cijeloj toj priči zasigurno je što je Pahić svojedobno bio direktor tvrtke DM-soft d.o.o. Sisak te je osobno osmislio informatički program zbog kojeg se sada našao u problemima.

Naime, Pahić je bio direktor i osnivač spomenute tvrtke, a kada je 2005. godine izabran za ravnatelja bolnice, tvrtku je prenio na sina, koji je postao direktor.

Prije nego što je postao ravnatelj sisačke bolnice, Pahić je u njoj bio kirurg, a iz optužnice proizlazi da je bolnica i u vrijeme dok je on bio kirurg i u vrijeme dok je bio ravnatelj poslovala s njegovom obiteljskom tvrtkom.

Što će reći da je sve to vrijeme Pahić bio u očitom sukobu interesa iako, sudeći prema njegovu iskazu iz istrage, u svemu tome on nije vidio ništa sporno.

Nisu dali dokumentaciju

Njegov je sin u istrazi ispitan kao svjedok, no iskoristio je blagodat nesvjedočenja. Iz financijsko-knjigovodstvenog vještačenja pak proizlazi da je tvrtka Pahićeva sina sisačkoj bolnici od 2006. do 2011. godine ispostavila račune u ukupnoj vrijednosti od 663.493 kune.

Svi ispostavljeni računi plaćeni su u ugovorenim rokovima, a tvrtka DM-soft d.o.o. Sisak, navodi se u vještačenju, nije priložila nikakve dokumente ni dokaze o obavljenim uslugama.

>> Zamjenik ministra sam zatražio provjeru je li u sukobu interesa

Komentara 4

AC
actros
19:22 16.06.2014.

osuditi ga na petnajst godina i oduzeti im sve sto nisu pravno stekli ....

NI
NisamKriv
22:14 16.06.2014.

Nema šta sve čisto kao suza nema ni riječi da se radi o nekoj muljaži he he

Avatar guten_tag
guten_tag
00:02 17.06.2014.

a kuma je bila Marina alias Žarka pritvorena županica "es de peja". 'ko vas ne zna skupo bi vas platio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije